標題: 搵教練成日轉來轉去,邊有成績啊! [打印本頁]

作者: dayman    時間: 2013-6-14 00:54     標題: 搵教練成日轉來轉去,邊有成績啊!

呢個圈內想學波既人大把,但想轉來轉去既人更多,搵教練吾可以咁樣,要專一至會有成績,轉來轉去得個吉。
作者: 金擇魚    時間: 2013-6-14 00:58

有人話:魚唔過塘唔肥
作者: (=^x^=)    時間: 2013-6-14 01:21

路邊社消息話
某希望之星 同時間有五個教練
作者: 熱愛乒乓    時間: 2013-6-14 02:21

邊有可能跟死一個教練呀....!
作者: hungwahsun    時間: 2013-6-14 07:31

如果已有一定水平,多几个教练能试多几种不同打法也有好处.初学就不太好.
作者: artin    時間: 2013-6-14 12:32

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2013-6-14 07:31 發表
如果已有一定水平,多几个教练能试多几种不同打法也有好处.初学就不太好.

作者: Tam校長    時間: 2013-6-14 12:48

引用:
原帖由 dayman 於 2013-6-14 00:54 發表
呢個圈內想學波既人大把,但想轉來轉去既人更多,搵教練吾可以咁樣,要專一至會有成績,轉來轉去得個吉。
不認同,打得好不一定教得好.教練同學生都要夾先起到作用
作者: Creamy    時間: 2013-6-14 13:49

我仲未搵到適合我嘅教練;$
作者: richard888888    時間: 2013-6-14 15:38

引用:
原帖由 dayman 於 2013-6-14 00:54 發表
搵教練吾可以咁樣,要專一至會有成績。
始終學生都係消費者,有權利選擇!

作者: kennethkam    時間: 2013-6-14 15:46

學生 vs 徒弟
若然學生未能全情投入,又怎會有令教練從而心中決定收為徒弟的感覺,希望傳授生所學,什至青出於藍
至少,我覺得好多人(大部份小朋友)都做唔到
作者: PingPongLeung    時間: 2013-6-14 16:16

吾得就梗係換架啦....正常喎....
同睇e生一樣,食完d藥吾好米換e生lor...
有d病人仲快,食左一半,吾好,即換!
作者: Tam校長    時間: 2013-6-14 16:23

引用:
原帖由 kennethkam 於 2013-6-14 15:46 發表
學生 vs 徒弟
若然學生未能全情投入,又怎會有令教練從而心中決定收為徒弟的感覺,希望傳授生所學,什至青出於藍
至少,我覺得好多人(大部份小朋友)都做唔到
學生要交學費
徒弟沒錢師父都照教
兩者差別頗大,師父當然不可成日轉la

作者: 一方通行    時間: 2013-6-14 16:51

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2013-6-14 07:31 發表

作者: kennethkam    時間: 2013-6-14 17:33     標題: 回復 12# 的帖子

當真係有心學既時候,我相信個教練(師傅)都會盡量幫忙既
可惜 有心人...
作者: 青見人    時間: 2013-6-14 20:08

引用:
原帖由 Uncle Mao 於 2013-6-14 01:21 發表
路邊社消息話
某希望之星 同時間有五個教練
我覺得跟幾多個教練唔係重點,最緊要係手法理念相近,如教的動作不一,又或者一個叫你攻多啲,另一個叫你主防,那學生跟得誰?到時打得一團糟!然而得著係熟波吧!
作者: 陰柔小子    時間: 2013-6-14 23:15

我認識好多好波之人都跟個幾個教練
作者: HCLAI    時間: 2013-6-15 00:02

每個教練都有他的看家本領。
作者: 乒乓在線    時間: 2013-6-15 00:07

引用:
原帖由 HCLAI 於 2013-6-15 00:02 發表
每個教練都有他的看家本領。
BUY
作者: allenng214    時間: 2013-6-15 00:45

轉教練唔係為轉以轉 係為進步以轉
而且唔同教練有唔同嘅優點
作者: mym    時間: 2013-6-15 00:56

還有, 教練都要睇下, 自己學生, 點解選擇要轉教練
作者: (=^x^=)    時間: 2013-6-15 01:29

其实到一定程度便有可能要跟不同COACH學不同的東西
因為每個COACH的長處不同,
如果一生人只有一個COACH
作者: 金擇魚    時間: 2013-6-15 02:26

猫哥:你推崇備至既劉教練,佢曾經講過,香港有8,9成既教練,佢地教出黎既學生,連區賽既杯仔都未攞過.更何況果D全港青少年賽,甲,乙,丙,丁,既冠,亞,季,4強,8強都難呀!,因為有成績D學生,來來去去都係果d教練教出黎既.
作者: 金擇魚    時間: 2013-6-15 03:03

邊個教練唔想一手一腳,教出一個,(或多個)出色而又有成績既學生,如果個學生同時跟多過一個教練,就算唔怕人多嘴雜,你根本唔會上心,比賽搵邊個去睇呀?個學生打得好就爭住認,打得差就鬥賴, 如果話轉教練,教得好就自己,教唔好就上手教壞左,個學生跟第二個教練,都唔知望唔望你打得好!輸打羸要就梗既,邊個教練夠膽拍心口話一定攞到成績.(除非係諗住考下章,打下青苗,做下校隊果D另計).咁就跟乜教練,轉幾多都冇所謂.
作者: cgwc    時間: 2013-6-15 18:47

重點在於︰

找一個基本功好的教練(動作規範化),如有白金章或鑽章以上水平的教練為主!

達到一定程度,可找不同打法或教法的教練練習!

如粒仔、長膠、削球打法等…

或以紀律、道德、心理、戰術好的教練練習!

平時參加不同的球局或比賽,增加實戰經驗…

還有最重要的一點係︰學生能有多少時間和金錢練習?

目標是甚麼?

奧運?世界賽??亞洲賽?港隊?精英?青苗?校隊?還是運動興趣?

再好的教練,如一星期只練一小時,好難有好成績?

所以做教練的話,做到問心無愧,學生俾了錢,教練收了錢,盡了責,就OK!能有下一堂已是BONUS!
作者: dayman    時間: 2013-6-16 21:52

引用:
原帖由 cgwc 於 2013-6-15 18:47 發表
重點在於︰

找一個基本功好的教練(動作規範化),如有白金章或鑽章以上水平的教練為主!

達到一定程度,可找不同打法或教法的教練練習!

如粒仔、長膠、削球打法等…

或以紀律、道德、心理、戰術好的教練 ...

作者: ahhhhh    時間: 2013-6-19 10:21

某希望之星 同時間有五個教練,每個教練都有他的看家本領,打到好成績,好成功。
作者: ahhhhh    時間: 2013-6-19 10:37

每個教練長處不同,郭靖都有十多個好師父,最緊要是有冇時間及金錢。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0