標題: [橫打] 練橫打問題 [打印本頁]

作者: johnli    時間: 2013-6-11 09:13     標題: 練橫打問題

轉左橫板後, 有幾個月冇打直板.  尋晚心思思打返自己直板.  最後用YEO直板 (加埋膠重179g) 同同事練橫打練左1個鐘.  發現以下問題.

1.  橫打, 拉斜線拉唔死佢:  已盡量沉肩, 垂手, 放鬆身體同手腕, 係觸波一刻手腕加速, 拉既波好似唔夠快.  係物夥問題?  係橫打膠729焦點3問題, 遝是自己姿勢問題?
2. 今日手腕痛.  係唔係要做手腕熱身?

唔同我注定打唔成直板? 心里 真係唔想賴地硬.   有冇師兄可以指點下?
作者: sorry    時間: 2013-6-11 09:17     標題: ME 2

作者: 火鳥號    時間: 2013-6-11 11:28

除非反手唔拉波,否則用橫拍也會遇到呢個問題 !!!!!!
作者: kelvinyaar    時間: 2013-6-11 12:09

橫打膠729焦點3問題
作者: jasonkywong    時間: 2013-6-11 12:51

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-6-11 12:09 發表
橫打膠729焦點3問題
的確係有少少唔夠力,因為呢塊膠係用黎練習發力.
作者: johnli    時間: 2013-6-11 14:26

引用:
原帖由 火鳥號 於 2013-6-11 11:28 發表
除非反手唔拉波,否則用橫拍也會遇到呢個問題 !!!!!!
唔知點解, 橫板甩手腕好似少過直板橫打.  同埋橫板塊板軟的, 膠係vega asia.
作者: jackiekiki    時間: 2013-6-11 15:02

上網睇吓啲橫打教學,睇睇動作同其他人有咩分別
作者: 火鳥號    時間: 2013-6-11 15:04

因為橫拍手柄已有凹位設計考慮反手擊球,

但是,直拍如像沒有!!!!!
引用:
原帖由 johnli 於 2013-6-11 14:26 發表

唔知點解, 橫板甩手腕好似少過直板橫打.  同埋橫板塊板軟的, 膠係vega asia.

作者: KennyC    時間: 2013-6-11 15:44

我都有相同問題,轉橫板後,手腕用少左,拉及彈都比直板易,殺傷力及突然變速都好易得分,但回到橫打後就無力,加上為求上台,少用手腕,殺傷力大不如前
作者: 64仔    時間: 2013-6-11 20:08     標題: 回復 1# 的帖子

不是應該在出枱時不用手腕因為無力在枱內是用肩作轉換點來擰拉(也要用手腕和注意甚麼旋轉)
作者: 64仔    時間: 2013-6-11 20:10     標題: 回復 1# 的帖子

睇下王皓D横打教學
作者: rxzzzvga    時間: 2013-6-11 21:38

心理多,個心去咗横板度揸返直板梗係樣樣都唔順咁
作者: johnli    時間: 2013-6-11 22:18

多謝樓上各位師兄意見.  其實睇左好多次王皓橫打片段, 轉橫板有兩個原因: 1. 想睇下由橫板反手可否偷少少直板橫打技術.  2. 上年年尾打波傷左中指後, 每次打直板後中指都痛, 打橫板真係唔痛.

其實真係覺得直板橫打好型, 特別欣賞遠檯直板橫打拉嬴橫板對手. 所以一心思思, 就會拎塊直板玩下, 好想搵方法克服打直板手腕同手指痛問題.
作者: kelvinyaar    時間: 2013-6-11 22:54

絕對係膠既問題,俾你用到44同46度一樣太軟,唔一定要換到64,換塊高級德套如rasant/5q/m2試試
作者: alanchan    時間: 2013-6-11 23:00

引用:
原帖由 johnli 於 2013-6-11 22:18 發表
多謝樓上各位師兄意見.  其實睇左好多次王皓橫打片段, 轉橫板有兩個原因: 1. 想睇下由橫板反手可否偷少少直板橫打技術.  2. 上年年尾打波傷左中指後, 每次打直板後中指都痛, 打橫板真係唔痛.

其實真係覺得直板橫打 ...
如果你中指指骨痛的話, 就要小心一點, 我都試過好大件事, 入廠都嚇餐死!!

焦點3係好輕的直板橫打膠來的! 可以用來減輕直板過重問題! 只係不會太要求有什麼威力而已!
作者: johnli    時間: 2013-6-11 23:04

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-6-11 23:00 發表

如果你中指指骨痛的話, 就要小心一點, 我都試過好大件事, 入廠都嚇餐死!!

焦點3係好輕的直板橫打膠來的! 可以用來減輕直板過重問題! 只係不會太要求有什麼威力而已!
記得ALAN兄你曾經講過因為中指指骨痛, 好似入廠打針, 你咁樣一講, 諗起我都滴汗,
作者: 8899    時間: 2013-6-12 12:33

中指指骨痛, 好似入廠打針, that's mean your basic is wrong.  use the wrong power.

作者: ttfei    時間: 2013-6-12 12:41     標題: 回復 17# 的帖子

why wrong?
作者: KennyC    時間: 2013-6-12 13:00

我都因為中指痛才直轉橫,後來將中指放直,放軟隻手來打及握板高一些就不痛,結論是橫打要求柔軟度很高,硬來不行。
作者: 8899    時間: 2013-6-12 18:32

Becuase if your format is right, it won't happan.... 99% overpower....
作者: johnli    時間: 2013-6-12 23:20

已經將手放到好鬆, 手指基本唔用力.  但如果唔甩腕, 個波速好慢.  會否係甩腕果下甩得太盡?
作者: ttfei    時間: 2013-6-12 23:23

橫打食指must用力
作者: artin    時間: 2013-6-12 23:26

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 23:23 發表
橫打食指must用力
但王皓教唔洗用力啵
作者: artin    時間: 2013-6-12 23:26

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 23:23 發表
橫打食指must用力
但王皓教唔洗用力啵
作者: ttfei    時間: 2013-6-12 23:33

引用:
原帖由 artin 於 2013-6-12 23:26 發表

但王皓教唔洗用力啵
picture here
作者: 豪仔    時間: 2013-6-13 00:02

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 23:33 發表 [url=http://hkttf.com/redirect.php?got o=findpost&pid=824546&ptid=60183][/url]

作者: donaldchan420    時間: 2013-6-13 00:10

王皓教學片..我都睇過N次
作者: ttfei    時間: 2013-6-13 00:14

引用:
原帖由 donaldchan420 於 2013-6-13 00:10 發表
王皓教學片..我都睇過N次

作者: 青見人    時間: 2013-6-13 00:30

引用:
原帖由 johnli 於 2013-6-11 09:13 發表
轉左橫板後, 有幾個月冇打直板.  尋晚心思思打返自己直板.  最後用YEO直板 (加埋膠重179g) 同同事練橫打練左1個鐘.  發現以下問題.

1.  橫打, 拉斜線拉唔死佢:  已盡量沉肩, 垂手, 放鬆身體同手腕, 係觸波一刻手腕 ...
點解要拉死人?你同事是甚麼情度呢?我反手都拉唔死人!
作者: st6788    時間: 2013-6-13 10:28

hi hihi
引用:
原帖由 豪仔 於 2013-6-13 12:02 AM 發表

作者: kenken168    時間: 2013-6-13 11:19

John 兄,橫左就唔好返轉頭啦!
作者: johnli    時間: 2013-6-13 12:52

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-6-13 11:19 發表
John 兄,橫左就唔好返轉頭啦!
Ken兄, 係橫左. 有時心思思打返一兩局直板, 想順自己既心去玩.  心中真係好Like直板橫打. 呢招嬴一分比其他招嬴一分滿足感大好多.
作者: rxzzzvga    時間: 2013-6-13 21:43

同意橫打取分好開心,尤其同横板反手相持取勝,仲有用橫打反拉取分,雖然呢種情況好小出現係我身上
作者: johnli    時間: 2013-6-13 21:57

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-6-13 21:43 發表
同意橫打取分好開心,尤其同横板反手相持取勝,仲有用橫打反拉取分,雖然呢種情況好小出現係我身上
板兄, 其實你既橫打拉得係好好, 好自然, 好流暢.  好過我N倍啦.
作者: st6788    時間: 2013-6-13 22:44

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 11:33 PM 發表

我用開母指發力.....其實有冇問題???
作者: 藍劍    時間: 2013-6-13 23:17

手腕不能用轉動的力量,只是放松到鎖緊,多用肩和腰的力量。手腕才不會受傷。這是我個人的感覺。
作者: 藍劍    時間: 2013-6-13 23:44

用食指和大母指壓緊板面發力。個人感覺。
作者: johnli    時間: 2013-6-14 09:28

引用:
原帖由 藍劍 於 2013-6-13 23:44 發表
用食指和大母指壓緊板面發力。個人感覺。
. 多謝藍師兄指點, 會手腕好返時, 跟住你兩項提點練下.
作者: 藍劍    時間: 2013-6-14 18:54

呵呵,两點壓住,比橫板只是母指發力仲好。直板萬歲!
作者: mym    時間: 2013-6-15 09:51

藍劍兄,横打技術高超 , 佩服!佩服!
引用:
原帖由 藍劍 於 2013-6-14 18:54 發表
呵呵,两點壓住,比橫板只是母指發力仲好。直板萬歲!
作者: gattfry    時間: 2013-6-15 10:04

咁邊塊膠輕D啱橫打橫拉? 天翼得嗎?
作者: kelvinyaar    時間: 2013-6-16 23:14

引用:
原帖由 gattfry 於 2013-6-15 10:04 發表
咁邊塊膠輕D啱橫打橫拉? 天翼得嗎?
r7 soft,天翼出唔到比賽,無ittf
作者: peterpenfd    時間: 2013-6-17 12:36

練習横打除了手勢要正確外,膠皮的重量的確重要,我曾試過用了較重的中國膠練習幾天後,就有手碗痛的問題,換回較輕的膠皮後,問題就消失
作者: johnli    時間: 2013-6-17 17:19

多謝樓上各位師兄/姐既意見, 今晚手好返好多, 再練過.
作者: gattfry    時間: 2013-6-17 18:10

引用:
原帖由 peterpenfd 於 2013-6-17 12:36 發表
練習横打除了手勢要正確外,膠皮的重量的確重要,我曾試過用了較重的中國膠練習幾天後,就有手碗痛的問題,換回較輕的膠皮後,問題就消失
換回較輕的膠皮? which one?
作者: gattfry    時間: 2013-6-17 18:11

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-6-16 23:14 發表

r7 soft,天翼出唔到比賽,無ittf

作者: PingPongLeung    時間: 2013-6-18 00:54

上年練過两粒鐘横打,都有手碗痛的問題,所以冇再練,肯定用左較重既拍,真係要揾件輕d再試~

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0