標題: [綜合技術] test [打印本頁]

作者: friendlybrother    時間: 2013-5-28 11:43     標題: test

test

作者: 乒乓在線    時間: 2013-5-28 12:02

雀得單面扭手的反手在遇到快球時來不切反應
作者: sammon    時間: 2013-5-28 12:20

寫得唔錯,希望可以繼續寫多一點好文章給大家欣賞!
作者: sammon    時間: 2013-5-28 12:37

雖然中或日直板單面膠打法不及雙面膠打法全面,但單面膠打得好,一樣可以打到高技術水平。就現時本地業餘球手來講,打上乒總甲組前30,都仲有單面膠打法球員。(雖然不多,但都仲有。)
作者: monkey330    時間: 2013-5-28 12:42

樓主試下同Draw仔打,感受下
作者: BrianDD    時間: 2013-5-28 14:21

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-5-28 12:42 發表
樓主試下同Draw仔打,感受下
打完Draw仔再打力王
作者: nwa10    時間: 2013-5-28 14:37

如果是高手渣什麼球拍都贏到人
作者: monkey330    時間: 2013-5-28 16:14

引用:
原帖由 atrix 於 2013-5-28 15:19 發表
其單面的打法,反手位唔止推擋

反手位可以橫介,當對手沖反手位,急介 可以介上下旋

急推對方正反手位,急收前後臺

急撞直線 前臺法力彈波  前台法力un 波

單面打法的精楮,你可曾領會?
搵atrix 打都感受到單面威力
作者: gx7615    時間: 2013-5-28 16:50

可上網搵下當年江嘉良既講解

作者: Vincero    時間: 2013-5-28 17:32

Thanks for sharing
作者: happy32    時間: 2013-5-29 09:54

單面 當然不比 雙面 全面, 字面上都好清楚
單面 要補充 沒有另一面的打法, 當然要付出代價, 就是腳步和體力
單面 要與 雙面 相持 , 單面的功力當然要比雙面的 更穩札

單面打法 在 手感, 控球, 體力和身體協調 方面的訓練和要求都要比 雙面的高, 才可補充不足

我覺得樓主的睇法很合理和也科學;

不過, 我不認為單面攻是不行的說法;
行不行, 不在於打法, 而是在於人和當時的對手
作者: KSLiu    時間: 2013-5-29 10:43

I always think:  如果是年輕球員, 或年長纔學波, 一就是打横板, 一就是直板两面打.  不要祗打直板單面.  Enough said.
作者: samson2012717    時間: 2013-5-29 10:47

thanks
作者: happy32    時間: 2013-5-29 10:52

年輕的學波們, 根本就要學橫板, 屬正途, 盡可能拒絕直板(單雙面都咁話)
年長的, 學粒仔啦~ 不用拉太多, 踏步太多
作者: rxzzzvga    時間: 2013-5-29 16:43

可能睇得武俠小說多,只要功力高招式妙打贏就得,話之你用手定兵器,所以乒乓球都一樣不論直定横,單面定雙面
作者: Tat^_^    時間: 2013-5-29 20:17

Wong hao 贏yan an 不只是單雙面問題,先不談論經驗和心理質素,yan an 接發球已輸左
機本上yan an 一出道至今,都係接唔好中間偏正手逆旋
再看亞洲杯,xu xin 一直發yan an 的正手短,基本上接發球手後只有搓長為主(兩大角底線),博反拉,擰拉只有數球(原因係因為第一判斷唔好),所以一接發球就下風
Wong hao 贏馬龍主要係贏心態,馬龍判斷能力較yan an 好,但一樣接唔好中間偏正手逆旋

作者: TS2010    時間: 2013-5-29 22:04

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-5-29 16:43 發表
可能睇得武俠小說多,只要功力高招式妙打贏就得,話之你用手定兵器,所以乒乓球都一樣不論直定横,單面定雙面
非常同意。南韓隊依家班後生仔個個橫板兩面弧圈,到目前為止,有邊個及得上年輕時期柳承敏、金澤洙嘅成就及氣勢吖。
作者: Boo    時間: 2013-5-29 23:32

何謂眼高手低,大家知道嚒?
作者: 金擇魚    時間: 2013-5-30 00:09

引用:
原帖由 Boo 於 2013-5-29 23:32 發表
何謂眼高手低,大家知道嚒?
點解?邊個眼高手低?
作者: michaelwwk    時間: 2013-5-30 00:42

睇返今年柳承敏打外地聯賽,都win好多一流橫板選手,所以除左中國以外的選手
老柳一樣應付自如,所以我等業餘學點基本功已能和對手周旋了
作者: KennyC    時間: 2013-6-1 00:10

試問有多少人能夠打敗2004年的柳承敏,他那招正手滑板英姿,王皓也招架不來。近年輸波,只不過是年事已大,輸自已,已不能代表單面攻的打法
作者: happyben    時間: 2013-6-1 01:18

我,實在不能認同樓上的說話,平時我是不出聲的,但打法百花齊放,高低只在人不在打法本身,你未能領悟單邊的精深之處就一概而論,只希望你不要碰到單邊高手,雖知道上有人,天外有天,如你的技術已到省頂級你以上一番話就言之有物,如否就只能說你井底之蛙。我樂意接受挑戰,如落敗我可誠心請教。
作者: 金擇魚    時間: 2013-6-1 03:46

引用:
原帖由 happyben 於 2013-6-1 01:18 發表
我,實在不能認同樓上的說話,平時我是不出聲的,但打法百花齊放,高低只在人不在打法本身,你未能領悟單邊的精深之處就一概而論,只希望你不要碰到單邊高手,雖知道上有人,天外有天,如你的技術已到省頂級你以上一 ...
不能認同樓上的說話,還是樓主的說話?
作者: jackiekiki    時間: 2013-6-1 06:46

單面攻冇話一定唔得,不過技術上係落後,依個係事實~
其實睇返啲世界級球員,用咩打法最多,咁就可以証明,現時咩打法最有利!
但係當然我地啲業餘,玩咩都得,最緊要開心
作者: mun1    時間: 2013-6-1 08:51     標題: 回復 26# 的帖子

王皓個陣輸心態
19age就打入決賽 難免會出現緊張既
個陣王皓對佢訖既機率有70% 姐係打十埸 只係輸3埸
作者: KennyC    時間: 2013-6-1 09:06

引用:
原帖由 mun1 於 2013-6-1 08:51 發表
王皓個陣輸心態
19age就打入決賽 難免會出現緊張既
個陣王皓對佢訖既機率有70% 姐係打十埸 只係輸3埸
明白,王皓每打決賽都緊張,而橫打手指運用尤為重要,拉不起波。未見樓主比賽片段,但以他緊張後所剩的40%功力,橫打功力成疑
作者: mun1    時間: 2013-6-1 09:19

都成9年之前既事 個陣既佢屎波就正常架啦
但係9年後 N次入各大賽既決賽 實力比起9年之前就提高佐好多啦
而你話橫打功力成疑 劉國亮講過呢個世界上有3個人既反手唔錯既係王皓 張繼科 奧柴洛夫
定係我誤會佐? 你話打決賽緊張 係9年之前定衣家?
作者: mun1    時間: 2013-6-1 09:19     標題: 回復 32# 的帖子

唔明師兄想講咩
作者: KennyC    時間: 2013-6-1 09:27

現今天下第一直,許昕在遠台時,正手為主,橫打只是唔到位才用,前台搶攻才見他橫打和加上他大量的推擋。請問他正手及反手的比例為何,叫單面定雙面?
作者: KennyC    時間: 2013-6-1 09:32

引用:
原帖由 mun1 於 2013-6-1 09:19 發表
都成9年之前既事 個陣既佢屎波就正常架啦
但係9年後 N次入各大賽既決賽 實力比起9年之前就提高佐好多啦
而你話橫打功力成疑 劉國亮講過呢個世界上有3個人既反手唔錯既係王皓 張繼科 奧柴洛夫
定係我誤會佐? 你話打 ...
果個唔係王皓.........
作者: KennyC    時間: 2013-6-1 09:35

引用:
原帖由 YIN....2012 於 2013-6-1 09:14 發表
柳承敏,都唔係佢个皮
香港雙面攻王,本地王皓,like
作者: happyben    時間: 2013-6-1 11:35

我只係不滿原文內所帶出含意認為單邊必然輸給兩邊,我承認如兩種打法去到最強時兩邊係有優勢,但不代表單邊就不能成為高手,他話中太偏心同低估了單邊
作者: 一方通行    時間: 2013-6-1 13:43

Thanks for sharing
作者: jackiekiki    時間: 2013-6-1 16:47

我都明白到今時今日係香港仲有好多人打單面直板,如果話單面中直過時,有好多人係難以接受,但必須面對現實,正如馬琳呢啲高手以前都係單面,佢都要練橫打,各位認為佢點解咁做? 咁就証明單面直板技術上係有不足之處!
作者: johnli    時間: 2013-6-1 23:03

如果單面攻真係可以再登上世界排名第一, 單面攻的打法就仍然可行.  否則, 就不可行.  雖然睇呢幾年既ITTF排名, 答案好明顯係不可行.  但好期待有一改變既日子, 咁真係有驚喜.
作者: kit    時間: 2013-6-2 12:30

其實每个人喜歡什麼打法都可以,单面好雙面好都無問題,单面亦可以勝雙面.  
雙面亦可以勝单面,最重要是對乒乓球的熱誠.
作者: nicholas    時間: 2013-6-2 13:15

用橫打還是單面,不是單純用與不用的問題,其中也要犠牲一些技術。橫打的確可加強反手進攻與對攻、對拉的能力,與及近枱擰的能力,但步法和站位就要調節,與單面是不同的。在不放棄反手單面攻的前題下,就要常常練習,才能比較自如地挑單面還是橫打來攻球。例如反手推、攻、拉、沖的時候,單面打法則要求拗腰垂膊垂肘,橫打就不需要。一般業餘球手多練了橫打,就自自然然減少甚至放棄原來的反手單面技術。
當年我學橫打時,也和樓主一樣,給朋友取笑,只是我沒有理會。現在,我的朋友也學了橫打。
單面反手有一種老式打法,是挑打下旋球,效果與橫拉是不同的,因為球會略帶下旋或者不轉。不知還有多少人還用呢?
作者: tkh    時間: 2013-6-2 22:01

個人覺得,直板單面攻在現今趨勢下確有不足之處,但未至於不能立足於乒壇。至於日後如何,就要拭目以待﹗
或者單面攻會發展出一些新的反手技術也未定呢?
(雖然現在看來很渺茫,但世事難料,廿多年前直板橫板在很多人眼中也是天方夜潭)
作者: PingPongLeung    時間: 2013-6-3 12:17     標題: 回復 46# 的帖子

你e篇野一頭一未以"劣作"回覆,份外顯眼,其實我只係睇左頭未"劣作"果两行就冇再睇落去....
如果你對自已既睇法有信心,就吾好再卦住"劣作"二字,米學埋d 言不由衷既野!
你可以放番d 中性詞語落去,劣作就吾睇啦!
作者: happyben    時間: 2013-6-3 16:58

我也認同兩邊比單邊優勝,但只是看那個人的能力,閣下言論間有貶低單邊之意,我建議你用實際行動去証明,不然只是眼高手低
作者: kit    時間: 2013-6-3 18:07

我应同,最緊要自己喜歡,但楼主理論有貶低单面打法的人,你的理論會影响很多喜歡单面打法的人
作者: Boo    時間: 2013-6-3 18:38

樓主響另一篇文章有段咁嘅說話,而呢段說話又好似跟樓主呢篇文章有D矛盾!

[其實,凡事都是有優點及缺點的,沒有兩全其美,當你追求某一優點,同一時間也要作出犧牲,要承受因為獲得這優點而要付出的缺點。]
作者: hurstho123    時間: 2013-6-3 18:48

nice article n tks vm sharing with ours,my dear
作者: happyben    時間: 2013-6-3 18:52

我都係業餘日直單邊,我地打反場比賽就可証明誰對誰錯,剩講有咩用
作者: friendlybrother    時間: 2013-6-3 19:47

引用:
原帖由 Boo 於 2013-6-3 06:38 PM 發表
樓主響另一篇文章有段咁嘅說話,而呢段說話又好似跟樓主呢篇文章有D矛盾!

[其實,凡事都是有優點及缺點的,沒有兩全其美,當你追求某一優點,同一時間也要作出犧牲,要承受因為獲得這優點而 ...
Boo兄,

任何打法都一定有缺點的,只是兩面攻比較單面攻更全面及先進而已。

我想,兩面攻最大的缺點就是練習時間。每人每日都只有24小時,當你要做一樣野的時間,肯定比較兩樣野容易。同一道理,初者要掌握兩面攻打法肯定比較單面攻困難,咁多樣技術,都唔知練邊樣先?但是,對於已練成單面攻的球員,在原有的良好單面攻基礎上,再加添新的技術,豐富技戰術,就十分可行。

作者: gx7615    時間: 2013-6-3 19:47

單靠一兩個單面攻戰績
就去評論一個打法可行性..
會唔會太大諗頭?

單面攻都大把打法
作者: friendlybrother    時間: 2013-6-3 19:52

引用:
原帖由 gx7615 於 2013-6-3 07:47 PM 發表
單靠一兩個單面攻戰績
就去評論一個打法可行性..
會唔會太大諗頭?

單面攻都大把打法
小弟其實以大量的理據,篇幅也很長,去評論兩面攻優於單面攻,並不是靠個人某個戰績。你不認同小弟所持的理據的話,歡迎你逐點回應。
作者: happyben    時間: 2013-6-3 21:19

閣下言下之意對自己水平非常有信心,我可能也好釆贏到你,咁都不代表双面差於單面
作者: michaelwwk    時間: 2013-6-4 04:23

作者: michaelwwk    時間: 2013-6-4 04:23

睇返個貼,其實大家切入點都唔同,寫果個嘅理據只限於世界最頂尖好手才適用

我等業餘包括寫果位,單或雙分別唔會大,唔信得閒出外看看比賽,甚至去youtube睇嚇

李哲國,李廷佑,小山雨果,matsumoto,柳記等除對中國隊外,打得都很好

所以結論是大家觀點唔同,一個業餘寫d野也只能用於專業界別的,你同我同大家打法沒什關係!

亦請專重各打法的球友

作者: wlwlwl    時間: 2013-6-4 08:10

業餘打直打橫無問題
專業就橫拍好些
直拍要有突出的發球,正手,短球,同可以有小小反手擰先有辦法同橫拍一流高手對擴
作者: happyben    時間: 2013-6-4 09:12

講得好,業餘點打都得,你講就天下無敵
作者: 阿舜    時間: 2013-6-4 11:15

"單面拉打法配反手推擋這樣單調的打法,想贏比賽的話,除非遇上基本功水平比較差好多班的兩面攻球員才有勝算。"
呢句野真係誇張, 唔通當年柳成敏拎奧運冠軍果時, 全世界既人都比佢差好多班?

普通業餘選手又邊有咁多時間好似樓主咁成日返大陸拍片練橫打? 我諗好多人都唔滿意樓主果句"講就天下無敵, 發夢無咁早", 搞到d打單面直拍既好似固步自封, 井底之蛙咁, 唔練橫打可能會有好多原因的, 唔需要因為咁就俾樓主講到咁絕. 我建議樓主下次想討論時唔好講得咁絕, 唔係只會引起公憤, 就好似上次樓主話香港打波唔掂無前途, 只宜業餘不可專業, 講到李皓晴(岩岩嬴左福原愛) 同黃鎮廷(同張繼科打到第7局) 既努力好似白費咁.

同埋直拍反手位除左推擋同側身攻外, 重有反手攻(backhand)同蓋打\蓋擰(而家我都練緊), 係專業級別可能唔夠用, 但係業餘用就已經唔錯.

對我來講, 如果我可以係處於下風時嬴到波, 我會更加開心, 因為證明左我能夠係激戰中施展渾身解數而獲勝.

作者: happyben    時間: 2013-6-4 12:12

你真係好煩,係要亂講,無錯世界方向係兩邊,但你的兩邊都未係爐火純清,有咩資格評人。我同你打反場,等你知咩係單邊
作者: happyben    時間: 2013-6-4 12:14

我並不是同你嘈,只係你未到超頂級水平請不要胡亂評人,你係国家隊我聽你的

作者: Boo    時間: 2013-6-4 12:30

樓主的意思係叫大家如果有目標,就應該跟風,唔好百花齊放,少D創意!
作者: happyben    時間: 2013-6-4 12:43

http://www.ycwb.com/big5/ycwb/2006-12/18/content_1321017.htm
他的想法比劉国梁更高
作者: jackiekiki    時間: 2013-6-4 12:55

引用:
原帖由 happyben 於 2013-6-4 12:43 發表
http://www.ycwb.com/big5/ycwb/2006-12/18/content_1321017.htm
他的想法比劉国梁更高
但係劉國梁點解唔訓練啲單面出嚟代表國家隊?
依家男子國家隊個個兩面反膠,幾時先出啲長膠,生膠,正膠,削球?
韓國都起碼有個單面柳承敏,削球朱世赫...雖然都係半退休狀態~
講就百花齊放,劉國梁本身打粒仔,都唔訓練粒仔出嚟比賽!
作者: Boo    時間: 2013-6-4 13:07

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-6-4 12:55 發表

但係劉國梁點解唔訓練啲單面出嚟代表國家隊?
依家男子國家隊個個兩面反膠,幾時先出啲長膠,生膠,正膠,削球?
韓國都起碼有個單面柳承敏,削球朱世赫...雖然都係半退休狀態~
講就百花齊放,劉國 ...
橫掂大家都係估,我會估劉國梁係有二手準備,當反膠無得贏時,距大把其他打法嘅球員響手,呢個時候百花齊放嘅作用就出嚟嘞!
作者: jackiekiki    時間: 2013-6-4 13:22

引用:
原帖由 Boo 於 2013-6-4 13:07 發表

橫掂大家都係估,我會估劉國梁係有二手準備,當反膠無得贏時,距大把其他打法嘅球員響手,呢個時候百花齊放嘅作用就出嚟嘞!
咁即係劉國梁都覺得兩面反膠最好啦! 百花齊放門面說話~
要等張繼科,馬龍,許昕,王皓冇得贏先出,有冇可能?
但係睇返就算而家國家隊新培訓球員都係兩面橫板反膠...
新一代印象中得吳家驥係直板兩面反膠,同馬特長膠削球,其他真係諗唔到!
我都想睇到百花齊放,但係現實還現實...
作者: 阿舜    時間: 2013-6-4 13:27     標題: 回復 1# 的帖子

我已講左扣分既理由, 我又唔係刪你既貼
我認為樓主某D論點的確有理, 但言語間充滿挑釁. 你自己可能唔覺, 但你見唔到有好多回覆都認為你言語上有所侮辱嗎? 而家唔係已經展開罵戰嗎?
我建議你發貼時中肯一點, 但樓主認為不中聽, 認為刪貼是最好的方法, 咁我都無辦法
作者: yeo    時間: 2013-6-4 13:56

分可以當飯食?只允許每個人擦你鞋,不能容忍有人反對你?如此心胸狹窄之人,好打極有限
作者: mimimike    時間: 2013-6-4 17:45

現在"死無對證"了
作者: kit    時間: 2013-6-4 18:54

我平時都很少回復帖子,需然楼主的理論系有道理,但理論中充满挑釁,以致論擅各球友的回復,公道自在人心,請各球友想想

作者: 金擇魚    時間: 2013-6-5 00:02

其實樓主既言論同錄像,都有D參考價值,唔認同既咪當反面教材囉,攪到佢玩小氣,潛左水. 樓主係某攝影論壇既遭遇都差唔多.
作者: monkey330    時間: 2013-6-5 00:36

請大家冷靜討論
不要人身攻擊
否則一律扣分刪帖處理
作者: 時雨    時間: 2013-6-5 01:24

呢個課題 , 係要配合實驗先有結果

我個人打法都係直板單面為主
係 我係識橫打 , 但係唔叻 , 橫打真係見到叉燒波先會用
我9乘反手位ge波都係用推擋處理 , 我又唔覺有問題wor

係 , 最後我都係輸波多
但輸gei只係我本人輸
唔係直板單面輸
作者: PingPongLeung    時間: 2013-6-5 11:33

我d 業餘九流波,邊有咁多時間同$去練波呀,打單面玩得happy就算架啦。。。
如果咁都要比人奇視,又真係冇引架。。。
作者: yuen123321    時間: 2013-7-22 23:38

thanks for sharing
作者: tomtom1995    時間: 2016-12-22 23:37

引用:
原帖由 閃電俠 於 2016-12-22 18:40 發表
一萬人一萬種論點,人多是非多,唯有置身事外
單面與雙面,並無絕對的輸贏。唯有要參考就是 功力的高低。功力高者贏功力低,假若沒有功力你連板都控制唔到,波控制唔到。日直單面 簡單實用,好的發球,好的步法,好 ...

作者: tttp    時間: 2016-12-24 20:07

直板單面可以打出雙面的效果,關鍵在於握拍技術。
作者: tsui0101y    時間: 2016-12-24 20:34

我覺得冇絕對,即使世界級專業球手比賽,都有單面贏雙面例子

例如柳承敏贏王皓果場係經典既一場。

無論單雙面,直橫板,定係唔同性質既膠皮都係比技術

所以係無絕對的。
作者: michaelwwk    時間: 2016-12-25 04:37

一開波大家砌入點唔同,問同答和討論的出發點都唔同,冇得好拗,拿世界準測放落去業餘度,無語
作者: zeio    時間: 2016-12-25 06:03

絕對可行,你唔怕輸到阿媽都唔認得就得

[youtube]P58brvJ87c4[/youtube]
作者: egghead1969    時間: 2016-12-25 14:18

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2016-12-25 10:26 發表

馬龍及黄鎭庭都是兩面攻打法,但是馬的基本功優勝,所以赢了。
中國隊打單面都打贏打兩面既黄鎭庭,大家都唔同級數 。現在搵唔到片,睇過一場近年馬龍對一位北韓打日直既選手既比賽片,比數都接近過馬龍對黄鎭庭
作者: egghead1969    時間: 2016-12-27 00:30

其實唔係信邊個,話人抄野,都要有証據,你估 lea 到係溏心風暴
作者: GatienExtra    時間: 2016-12-27 00:32

作者: gattfry    時間: 2016-12-27 00:39

都話左又黏多件囉
作者: egghead1969    時間: 2016-12-27 01:46

作者: 葉師傅    時間: 2016-12-27 20:31

由樓主發帖到現在都好幾年,時間亦可證明一切 . 打單面同打雙面既技術,同不同派別既武功一樣,本無高低之分,只有難練、易練同適唔適合練既分別,一切隨緣不可強求 !
作者: Boo    時間: 2017-1-1 21:03

單面相對於雙面,表面上的確存有漏洞,但不要忘記,在重要賽事來說,並不單純是技術上的比較。由於單面球員的技術缺憾,反而義無反顧,被逼背水一戰,當整個氣勢打上來,就會越戰越勇,把技術上的漏洞掩蓋,從而取得最後的勝利

另外,對業餘球員來說,打單面練好發球、台內小球,加一板反手推擋,已足夠行走江湖。單面或雙面沒有職業球員影響那麼大。

作者: zeio    時間: 2017-1-4 07:43

繼續想當年(然)……
作者: tttp    時間: 2017-2-14 02:06

不如問單面打法還是雙面打法好玩。單面打法無接縫,近檯反應速度快,反手正面快速反推反抽往往出乎對手意料之外,極好玩。雙面打法無死角,中檯下壓容易,反手反面大力抽擊速度旋轉俱全,更好玩。最好玩是反手正面容易打出直線滑板滑向對手右側,反手反面容易打出滑向對手左側的球。

當然要雙倍好玩就要雙倍付出。
作者: tsui0101y    時間: 2017-2-14 12:44

但日直反而係打單面為主,呢種板至今仲佔有乒壇一席位

但世界頂級就比較少,最有名柳承敏

作者: tttp    時間: 2017-2-15 22:03

最了解自己的人是自己的敵人,對單面打法最權威的評論是單面打法的對手.

中國七零年代至九零年代最強大的對手瑞典在八十年代時曾經出版過一本書,作者印象中是當時瑞典國家隊教練,書中提到史上最巔峰的水平是六十年代的中國球員,即是直拍單面快攻打法.中國後來因一次的失敗而自己放棄這種打法,瑞典人應該暗自偷笑.

美國長篇乒乓紀錄片也有類似的評論,片中提到史上最巔峰的一場比賽是1965年的世錦賽男單決賽,決賽的兩名選手都是直拍單面快攻打法.

不同年代的乒乓強國有相同的看法,給了直拍單面快攻打法最高的榮譽,相信絕非偶然。值得注意的是,女子從未有直拍單面快攻打法的世界單打冠軍(丘鐘慧是日式直拍單面打法,),男子的成功與女子的失敗形成強烈對比,背後的原因值得深思.我自己的揣測是女子欠缺男子的狠勁,而直拍單面快攻打法的四大要素是「狠、快、準、變」,這四大要素後來雖然因為失誤率過高而導致屢屢失敗而改成「快、準、狠、變」,歸根究底「狠」才是快攻的真正根本,欠缺勇於搏殺的性格,關鍵時刻的遲疑會拖慢進攻的速度,于對手有可乘之機.另一個原因可能是直拍單面快攻打法對於技術的要求更高,對於慣擅於沉迷於各種玩意的男人更適合.

根據以上的分析,單面打法的凋零未必是技術的因素為主,更有可能是選手的性格問題,生於太平盛世的人,冒險精神很難與上一代人相比.而且既然直拍單面快攻打法是最巔峰的打法,似乎單面打法比雙面打法更適合專業球員.
作者: tomcat    時間: 2017-2-16 01:28

1965年的世錦賽男單決賽,

係做馬,內定.
作者: tttp    時間: 2017-2-16 15:25

近代中國語文出了問題,名詞的制定往往欠缺深思,容易混淆不清,導致無謂的誤解。莊則棟、王傳耀等人的兩面攻用英文形容是two wing attack,而近期熱門話題的日式直拍單面攻指的是球拍只貼單面膠皮,但反手仍有一定進攻能力。

至於單面球拍的兩翼進攻與雙面球拍進攻的優劣比較,又會是長篇大論的討論。
作者: SSPSK    時間: 2017-2-16 15:59

引用:
原帖由 tttp 於 16-2-2017 03:25 PM 發表
近代中國語文出了問題,名詞的制定往往欠缺深思,容易混淆不清,導致無謂的誤解。莊則棟、王傳耀等人的兩面攻用英文形容是two wing attack,而近期熱門話題的日式直拍單面攻指的是球拍只貼單面膠皮,但反手仍有一定進 ...
認同 討論基礎如果所指有不同定義就毫無意義甚至變成意氣之爭了。
作者: ernestlaw    時間: 2017-2-17 03:19

師兄女子單面攻世界冠軍從七十年代起仲有張德英、仆英順同曹燕華,推論不合邏輯。
作者: 金擇魚    時間: 2017-2-17 06:18

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-12-25 14:18 發表

中國隊打單面都打贏打兩面既黄鎭庭,大家都唔同級數 。現在搵唔到片,睇過一場近年馬龍對一位北韓打日直既選手既比賽片,比數都接近過馬龍對黄鎭庭
北韓李哲國[youtube]UzM9cJKV-UQ[/youtube]
作者: 金擇魚    時間: 2017-2-17 06:21

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2017-2-17 03:19 發表
師兄女子單面攻世界冠軍從七十年代起仲有張德英、仆英順同曹燕華,推論不合邏輯。
南韓梁英子
香港陳X媛.
作者: tomcat    時間: 2017-2-18 00:44

是女子欠缺男子的狠勁????
第42屆(1993年)
瑞典哥特堡       
世錦賽女子單打冠軍 南韓 玄靜和
作者: tttp    時間: 2017-2-19 17:08     標題: 回復 115# 的帖子

曹燕華等人都是弧圈打法,張立、張德英等都沒有得過單打世界冠軍,玄靜和並不是中國式的快攻打法,冒險性沒有那麼強。
作者: 范少伯    時間: 2017-2-21 13:41

騎劫別人的帖不太好啊。如果可以在這裡集中討論就好了。

作者: 范少伯    時間: 2017-2-21 13:55

請問什麽是 力距?

其實仲有好多關於球技せ邏輯的問题想問。不過算啦,先集中解決 力學 既的問题先啦。

----------------------------------------

“横板的優勢是全部手指緊握板柄無虚位,力距(lever arm distance)長啲,所以發力很足……“

請問力距係由邊度量到邊度,會横板力距長過直板?“手指紧板柄無虚位,力距長啲“ 點解會力量大啲(有説羽毛球せ網球係手指留虚位先力量大)?

力距長短同力量大小的關係係點?越長越大力?噉用 3 尺長的板打 ball 會更大力??

點解話横板握法不靈活,控制比較差??

作者: 乒乓小王子    時間: 2017-2-21 14:32

小弟橫板入門級,只是討論研究,據我非正式統計所知,9成人或以上的橫拍握法手指不是全部握在板柄。

作者: 乒乓小王子    時間: 2017-2-21 14:39

我所指的是拇指和食指,尤其是食指,難道是我握錯

作者: 乒乓小王子    時間: 2017-2-21 14:41

可否拍張相來給我研究學習食指如何緊握板柄

作者: 乒乓小王子    時間: 2017-2-21 14:55

不回覆我的問題,只是修改了自己的內容,高水平的討論方式
作者: ruud    時間: 2017-2-21 15:03

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0