標題: [球板討論] test [打印本頁]

作者: friendlybrother    時間: 2012-9-6 10:21     標題: test

test

作者: kenken168    時間: 2012-9-6 11:07

87g 反手 打 Donic 白金 Turbo X1, 輕 d
作者: 乒乓在線    時間: 2012-9-6 11:31

有D好奇直板底板95克為何會入
作者: rxzzzvga    時間: 2012-9-6 12:47

梗係打自己覺得最舒服果塊啦
作者: 乒乓在線    時間: 2012-9-6 13:05

引用:
原帖於 2012-9-6 11:48 發表

因為Max Carbon本身係比較重,我在金運樂挑選了好多塊(老闆娘臉都黑埋),當時最輕的就是95g,所以就買了它,其實99g都有好多貨。
了解了解, 最輕的都九十五兼有店務盯着, 可算是一個困境

作者: st6788    時間: 2012-9-6 13:24

引用:
原帖由  於 2012-9-6 10:21 AM 發表
小弟從前用Yasaka Max Carbon(95g),正手Neo天極2,反手Tenergy 64,總重量195g,感覺很重,練習很短時間手碗已經感到痛,靈活性不好。於是兩星期前買了一塊日版YEO(79g),正手Neo天極2,反手Tenergy 64,總重量179g ...
我Max Carbon(94g),正手OMEGA IV PRO,反手R7,總重量190g,拍頭頗重,我既感受同你完全一樣 ....

作者: kenken168    時間: 2012-9-6 14:02

引用:
原帖由 st6788 於 2012-9-6 13:24 發表

我Max Carbon(94g),正手OMEGA IV PRO,反手R7,總重量190g,拍頭頗重,我既感受同你完全一樣 ....
其實咁佩會唔會好彈?
作者: zeio    時間: 2012-9-6 14:06

重量沒有絕對標準,不過橫板一般以總重 185g 為適中界線,低過 180g 為偏輕、175g 為輕、170g 為很輕,高於 190g 為偏重、195g 為重、200g 為很重,直板再減 5g

兩面反貼嘅底板重量一般佔總重50±5%,一面反貼一面粒仔、長膠,或者直板單面底板佔嘅比重會再高啲

揮重係另一個考慮因素,人體在揮拍時會出現另一現象叫「轉動慣量」,簡單啲講球板離開身體越遠,喺揮動時感覺越重,另外板嘅重心同握板深淺都會有影響

以你嘅情況,直板 95g(佔總重 48.7%) 係好重,以目前嘅動作結構身體承受唔到自然感覺到唔舒服,暫時唔駛諗

79g(44.1%) 嗰塊比較適合中近台快速相持,退枱會吃力啲

87g(46.5%) 呢塊最適中,中遠台夠力之餘,適應咗近台速度應該還可以
作者: 是神    時間: 2012-9-6 14:42

最好是 165~175     如果板夠力160仲好    我主戰拍是 81g重
作者: 是神    時間: 2012-9-6 14:43

總重是171。。。。。。。。。。
作者: st6788    時間: 2012-9-6 15:56

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-6 02:02 PM 發表

其實咁佩會唔會好彈?
少少咁啦,每個人既標準都唔同
作者: pwnnek    時間: 2012-9-8 22:29

剛剛都想開一個類似既post, 我配置係YEO(直拍,重量不詳),正手Neo天極2(重量不詳,膠離拍頂1.5cm),反手r7(50g),總重量180g, 有冇人可以推斷到拍同正手膠分別約幾重?

Btw 我依家都覺得好重,好唔得心應手,可能同我以前打單面有關

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0