標題: 2020奧運取消乒乓球 [打印本頁]

作者: 反膠王子    時間: 2012-8-13 18:00     標題: 2020奧運取消乒乓球

作者: jimmysiau    時間: 2012-8-13 18:04

有冇搞錯
作者: sze    時間: 2012-8-13 18:08

下?!咁都得?!
作者: ninthuncle    時間: 2012-8-13 18:09

短跑長跑項目全部都喺黑人包攬晒, 睇怕全部都要取消了.  
作者: laukwok    時間: 2012-8-13 18:42

欧洲无乜水,不想羅漢请觀音
作者: TAMCA    時間: 2012-8-13 19:02

2020奧運取消乒乓球 ... then, you love table tennis ?  It reflects table tennis real love
作者: kei    時間: 2012-8-13 20:12

只是日本建議, 根本不是一個定案!

大家要明白, 無論軟實力和硬實力
中國都是一個強國
偉大祖國沒有需要買日本怕
我認為中國一定會為乒乓球繼續成為奧運項目, 爭取到底

再講, 如果乒乓球不再是奧運項目
乒乓球大牌子, Butterfly, 不受影響嗎?
仲有, wii開發乒乓球遊戲, 亦受影響
日本人會同錢作對嗎

所以, 我認為報導只是個編輯先生因為日本輸波發幾句盧騷
最後, 乒乓球一定會繼續成為奧運最受歡迎的項目之一
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-13 20:22

又是, 雖然多酸葡萄, 但日本數大製乒廠要顧住顧住免吹淡風 或者他是凶凶, 不希望再有新品牌投入業界

作者: 葉師傅    時間: 2012-8-13 21:03

2020年奧運取消乒乓球項目,應該唔會吧 ?! 最起碼會將波同網大改革後,而仍未夠鬥先考慮啦 !
作者: wlwlwl    時間: 2012-8-13 21:16

言之尚早
靜觀其變

作者: jcclee    時間: 2012-8-13 21:19

如果日本真的是這麼建議, 不如先請他們退出乒乓球壇, 以起帶頭作用.
作者: Fai    時間: 2012-8-13 21:41

今屇國際青少年乒乓球賽唔知有冇日本隊參加?
作者: 刀疤新    時間: 2012-8-13 22:02

堅決反對,日本吾夠勁自己收檔吧!
作者: HKSpurs    時間: 2012-8-13 22:21

不過其實奧運我都係最鐘意睇羽毛球同乒乓球,真係要取消

不過壘球、棒球好地地都要取消
作者: bigfatsiu    時間: 2012-8-13 22:40

我明大家好鍾意乒乓波, 我都好鍾意睇
但取消乒乓波已經唔係今日先發生ge事
國家隊其實都擔心所以之前一路積極輸出球手
但依家國家代表ge球手多左限制
變左取消乒乓波呢個議案行快左一大步
作者: HCLAI    時間: 2012-8-13 22:57

言之尚早,靜觀其變!!!!!!!!
作者: y539069849    時間: 2012-8-13 22:59

點可以咁價~ 日本唔夠打係佢地屎姐    點可以因為唔夠人地打就取消???
作者: KSLiu    時間: 2012-8-13 23:13

中國乒乓球應該"走出去"和"請進來".  "走出去"就是派優秀的教練出去協助培養訓練外國球員, 及送剛退役的一級球員去做陪練, 但不是代表外國比賽, 不然還是中國人打中國人.  "請進來"就是歡迎外國精英球員到中國參加長期的系統性和嚴格訓練, 問題是有多少人願意付出高昂的代價.
作者: debby607    時間: 2012-8-14 01:29

呢句精句好掂!!
引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-13 18:09 發表
短跑長跑項目全部都喺黑人包攬晒, 睇怕全部都要取消了.  

作者: 飛鷹    時間: 2012-8-14 17:42

引用:
原帖由 debby607 於 2012-8-14 01:29 發表
呢句精句好掂!!
一語中的!
作者: max02    時間: 2012-8-14 17:52

完全反對 日本唔好參賽咪得囉!!
仲死雞撐飯篕
作者: c3t2    時間: 2012-8-18 01:39

又不見提議取消網球和足球? 這樣太不公平!
作者: ta40gt    時間: 2012-8-18 03:16

日本強項係勿,我諗除了她們的國技都無勿,但都好似唔係咁流行!
作者: poon    時間: 2012-8-18 20:42

取消又未必.......但換到成個橙咁大的乒乓球或者有可能!!!
作者: rxzzzvga    時間: 2012-8-18 23:40

取消都好既,總好過每隔两三年又揾D野改
作者: HKSpurs    時間: 2012-8-20 17:04

引用:
原帖由 KSLiu 於 2012-8-13 23:13 發表
中國乒乓球應該"走出去"和"請進來".  "走出去"就是派優秀的教練出去協助培養訓練外國球員, 及送剛退役的一級球員去做陪練, 但不是代表外國比賽, 不然還是中國人打中國人.  "請進來"就是歡迎外國精英球員到中國參加長 ...
中國乒乓球唔想做"請進來",從前歐州球手試過黎中國打,結果最後練到好勁贏番晒中國隊(瑞典的皮爾遜成日話佢可以咁勁都係係中國練番黎),之後中國隊便唔再俾外國球手係國家級基地練波(到現在都係咁話)

其實每個喜愛乒乓球的職業運動員都好想黎中國練波的,亦唔怕辛苦,不過現在真係苦無機會。問心講呢方面中國乒乓球要負責任,但中國人看得面奧運金牌太重了,唔想俾機會國家隊以外球員拿到這面金牌
作者: HKSpurs    時間: 2012-8-22 18:01

其實白俄羅斯球手 Samsonov 都講過話佢覺得自己係歐洲練 20 個鐘都不及中國球員係內地練 10 個鐘咁有效果,很遺憾現在中國乒乓球做唔到真正的"請進來",自己亦不能像從前其他歐洲前輩係中國內地練波增進球技
作者: sampson    時間: 2012-9-7 10:20

不是嘛!?
作者: 乒乓在線    時間: 2012-9-7 10:27

說不定要其他國家借日本評論者把口來說的

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0