標題: 16歲先出去學波會唔會太遲?! [打印本頁]

作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 10:36     標題: 16歲先出去學波會唔會太遲?!

係學校雖然係校隊,可以免費"練"波。但係真係好hea lor....入左隊成年個coach都未同我練過一次波,校隊?!佢只會同D青苖練...因材施教定埋末人才?!
好啦,E+想先出去但D Courses全部8-15歲....唔通連個天都唔比機會我?!
再加上我父母又叫我放棄....話冇前途
唉...16歲先出去學波真係太遲?!

作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-9 10:39

搵私鐘啦
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 10:43

私鐘太貴....$300/小時..負擔唔到
作者: jasonkywong    時間: 2012-8-9 10:44

你自己有D錢都無乜所謂,都係興趣一門.
如果你父母都叫你放棄就應該嚮經濟上都唔SUPPORT你,
加上私鐘閒閒地都要$200一個鐘,都負擔唔輕ga.
作者: poon    時間: 2012-8-9 10:44

你想2016打奧運贏金牌?.......咁就遲左d!
但如果你想當作運動 或一種嗜好...76歲都未算遲!
參加下波局...認識下波友, 當中好多好波人士也樂意免費互練的

作者: lkkrjkfj    時間: 2012-8-9 10:44

會有少少遲架啦
建議你打橫板 比較易上手同埋進步快過直板
練波就搵番個教練啦 如果想實戰運用的話 本論壇有大把球局可以join
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 10:48

引用:
原帖由 poon 於 2012-8-9 10:44 發表
參加下波局...認識下波友, 當中好多好波人士也樂意免費互練的
奧運又太誇張...
但係我一支公去參加波局...有D驚
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 10:49

引用:
原帖由 lkkrjkfj 於 2012-8-9 10:44 發表
會有少少遲架啦
建議你打橫板 比較易上手同埋進步快過直板
練波就搵番個教練啦 如果想實戰運用的話 本論壇有大把球局可以join
我一向都用緊橫板
作者: alanchan    時間: 2012-8-9 10:49

引用:
原帖由 poon 於 2012-8-9 10:44 發表

次次去阿poon的球局其實我都好驚, 佢的正手重擊~~~比佢打中都"魚"洒......

作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-9 10:51

去下join球局
一定有進步

我都係自己一個去join 打熟左識左就不怕
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 10:56

最慘E+兩頭唔到岸
又冇人support我 ...
作者: 太陽之子    時間: 2012-8-9 11:15

有心唔怕遲,真係有興趣的話,就幾時學都得
作者: 魚腩    時間: 2012-8-9 11:22

HKTTF大把球局,香港、九龍、新界都有,使乜怕?
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 11:24

D球局有無16或以下的人join?!
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-9 11:27

有就有
但不是個個局都有
作者: kei    時間: 2012-8-9 11:33

引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 10:36 發表
係學校雖然係校隊,可以免費"練"波。但係真係好hea lor....入左隊成年個coach都未同我練過一次波,校隊?!佢只會同D青苖練...因材施教定埋末人才?!
好啦,E+想先出去但D Courses全部8-15歲....唔通連個天都唔比機 ...
不用太灰
hkttf好多波友都是打街波打大 (即指無人教, 自己打)
手法錯到七彩
出去同人打當然比人炒到七彩
不過一樣打得好開心

不要說上天不比機會你
反而你要想, 你有無把握上天比你既機會
我覺得, 要打波, 當作一個興趣, 未必一定要好正式跟教練學
你的朋輩, hkttf球局的朋友
每一個都是值得學習的對象

走出第一步, join一個你屋企附近既球局吧
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 11:42

好...THX
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 11:50

有$100咁平
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-9 11:54

乾脆說: 16歲考埋那些緊要試才好想要跟進的事情/興趣
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 12:02

咁又係...或者可以得閒join一D球局先
作者: 半邊人    時間: 2012-8-9 12:16

可嘗試到體育館租發球機自行練習各種基本技術(如各種旋球和弧圈球、發球等),然後apply在實戰中。以我的經驗經過6個月的練習便會有明顯的進步!當然,如果有一位好教練更佳!
作者: rxzzzvga    時間: 2012-8-9 12:56

趁而家暑假搵D工返吓'無人支持咪自己搵錢去實現自己興趣
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-9 13:17

估現代搵銀難,  的暑假學生使少錢算"執"到
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 14:55

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-9 13:17 發表
估現代搵銀難,  的暑假學生使少錢算"執"到

作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 18:30

但HKTTF D球局係唔係要著正式乒乓波衫+波褲+波鞋先join得?!
我有BUTTERFLY...不過有我學校名

作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-9 18:33

緊係唔係啦
不過當然做運動最好著運動服架啦
作者: alanchan    時間: 2012-8-9 18:46

引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 18:30 發表
但HKTTF D球局係唔係要著正式乒乓波衫+波褲+波鞋先join得?!
我有BUTTERFLY...不過有我學校名
拖鞋我地都Welcome架
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2012-8-9 20:07

引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 10:36 發表
好啦,E+想先出去但D Courses全部8-15歲....唔通連個天都唔比機 ...
我老豆58歲先學波, 學左幾年已經係兩區冠軍, 咁你話16歲遲唔遲?
呢度大大話話有二三十個球局, keep 住打一兩年總會練到D成績.
你又唔係打世界賽, 只係想打好D叫做有得對抗下的話, 使乜講到放棄咁嚴重? 打乒乓球有益身心, 點都好過淨係打機上網做宅男啦!

你住邊區?
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 20:14

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-8-9 20:07 發表

我老豆58歲先學波, 學左幾年已經係兩區冠軍, 咁你話16歲遲唔遲?
呢度大大話話有二三十個球局, keep 住打一兩年總會練到D成績.
你又唔係打世界賽, 只係想打好D叫做有得對抗下的話, 使乜講到放棄咁 ...
有道理...
西貢區
作者: lkkrjkfj    時間: 2012-8-9 20:15

西貢 我長期係坑口打
想join就同我講 反正暑假冇乜野做

作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2012-8-9 20:26

引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 20:14 發表

有道理...
西貢區
將軍澳同藍田都有啦, 你可以join 下
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 21:06

作者: devilaaron    時間: 2012-8-9 21:28

我16歲都冇揾教練
都係自己上網睇片 落波場睇人打
聽啲教練教學生 逐啲逐啲聽返來
而家屋企隔離多咗個體育館
我成日落去打波 啲教練有時都會指點我幾招 唔收錢^^
所以只要你係愛乒乓球 想學野想進步
就要多去球局 多從唔同方面學習
加油呀
作者: 高吊小弧圈    時間: 2012-8-9 22:55

你唔一定要搵正宗教練架  依家好多十幾二十歲既青少年 打緊甲或者乙組既  D波唔差又唔會太貴^^
引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 10:43 發表
私鐘太貴....$300/小時..負擔唔到

作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 23:03

引用:
原帖由 devilaaron 於 2012-8-9 21:28 發表
我16歲都冇揾教練
都係自己上網睇片 落波場睇人打
聽啲教練教學生 逐啲逐啲聽返來
而家屋企隔離多咗個體育館
我成日落去打波 啲教練有時都會指點我幾招 唔收錢^^
所以只要 ...
好...thx!你住tko邊到?!
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 23:04

引用:
原帖由 高吊小弧圈 於 2012-8-9 22:55 發表
你唔一定要搵正宗教練架  依家好多十幾二十歲既青少年 打緊甲或者乙組既  D波唔差又唔會太貴^^
最平都200啦...真係負擔唔起
作者: lkkrjkfj    時間: 2012-8-9 23:26     標題: 回復 37# 的帖子

佢住係我對面jar ma
我地住坑口 行3-5分鍾就到個體育館架啦
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 23:29

搵日出錅互綀下
BUT我好廢
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-9 23:56

引用:
原帖由 ShermanCMH 於 2012-8-9 23:53 發表
Support
吾會遲呀!
正所謂,學不分年齢
年幼時學,有如日出
中年時學,有如日落
年老時學,有如在夜間秉燭而行
某某君王都係老年時學習啦~!
更何況而家係乒乓波,16歳仲 ...
thank you!!你住邊到架?!...如果近得閒出黎互練下
作者: 乒初哥    時間: 2012-8-10 17:46

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-8-9 18:46 發表

拖鞋我地都Welcome架
有無球局可以比我著拖鞋打?
作者: 乒初哥    時間: 2012-8-10 17:48

16歲學,我覺得係岩岩好。手的靈活又岩岩好,人地講咩又真係明白,反而太細個都唔知學到d乜。你要有毅力keep住打,練番4 - 5年都打得奧運啦。2016 / 2020 奧運希望見到你!
作者: peterkoon12    時間: 2012-8-10 18:40

引用:
原帖由 乒初哥 於 2012-8-10 17:48 發表
16歲學,我覺得係岩岩好。手的靈活又岩岩好,人地講咩又真係明白,反而太細個都唔知學到d乜。你要有毅力keep住打,練番4 - 5年都打得奧運啦。2016 / 2020 奧運希望見到你!
會5會係咁呀
作者: timothymak    時間: 2012-8-10 19:06

十卜你
作者: 葉師傅    時間: 2012-8-11 21:26

正所謂學無前後,達者為先 ! 我都係15-16歲到先搵人指教,之前都係自己玩多,宜家一樣玩得開心滿意 ! 唔好介意咁多,好好享受乒乓球運動的樂趣 ! 加油吧 !
作者: 刀疤新    時間: 2012-8-12 11:54

有心        吾怕遲^^
作者: hlyb    時間: 2012-8-14 13:38     標題: 回復 4# 的帖子

你係肥賢仔 (唔知有冇認錯人)

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0