標題: 香港預防協會(討厭) ! [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2012-7-20 21:13     標題: 香港預防協會(討厭) !

今日接到一個電話(31773170)
來自"香港乳房協會"....
我問左佢好多次 ! 請佢再講清楚d....
乳房協會 ?! 我堂堂男子漢....與我何干 ?!
(聽到電話中那位女士正在忍笑中)

女 : 係"預防"協會....係預防個(預)....預防個(防)....
(今次輪到我笑了)

之後內容都是話有免費贈品(幾千蚊的超市券)
不過需要先登記參與免費的驗身安排(電話中就要拿你的個人資料)
我拒絕了....再上網查....大家小心 !

http://hkplants.com/thread-87006-1-1.html

作者: samlam    時間: 2012-7-20 21:36

好机警,讚
作者: nwa10    時間: 2012-7-20 21:55

e排好多騙案,小心小心,
如再有e d 電話,應交比警方處理,
仲有e排好多人扮便衣查人身份證搜身,再偷你d野,小心小心
作者: KSLiu    時間: 2012-7-20 22:44

這是一個不知所謂的公司名.  預防甚麽?  預防上當被騙?  祗要我們時刻提醒自己, "光棍佬教仔, 便宜莫貪", 可减少上當被騙機會.  

還有最近聽得比較多的騙案是"猜猜我是誰?"  或冒認親人急電借錢.  我也有親身經歷.  這些騙徒不會自報姓名, 我們如有懷疑, 可堅持來電者報上名來及找誰, 他們多半會知難而退.
作者: 乒乓在線    時間: 2012-7-20 22:51

這個預防組織, 叫預防她們取料後就關人
作者: jcclee    時間: 2012-7-20 23:02

引用:
原帖由 KSLiu 於 2012-7-20 22:44 發表
這是一個不知所謂的公司名.  預防甚麽?  預防上當被騙?  祗要我們時刻提醒自己, "光棍佬教仔, 便宜莫貪", 可减少上當被騙機會.  

還有最近聽得比較多的騙案是"猜猜我是誰?"  或冒認親人急電借錢.  我 ...
係呀 ! 我公司都有同事接過"猜猜我是誰"電話 !

(事後分享)

騙徒 : 喂, 你估我係邊個 ?

同事 : (警覺性地想了一想) 你係....洛奇 ?

騙徒 : 咪係我囉 !

同事 : 對唔住喎先生, 洛奇是我養了14年的愛犬, 上個月已經過左身,
是我所有朋友都知道的, 請你以後都唔好再冒認佢打電話來 !
作者: iamalan2008    時間: 2012-7-20 23:56

佢最后都會問候屋企人
作者: 天樂    時間: 2012-7-21 00:51

我差不多每幾日都收到香港預防協會電話,起初我會叫佢唔好再打黎,之後佢每次打黎,佢講第一句我就cut佢線
改埋d扮政府機構既名去呃人
作者: jcclee    時間: 2012-7-21 08:16

引用:
原帖由 天樂 於 2012-7-21 00:51 發表
我差不多每幾日都收到香港預防協會電話,起初我會叫佢唔好再打黎,之後佢每次打黎,佢講第一句我就cut佢線
改埋d扮政府機構既名去呃人
原來情況係咁嚴重 ?
因為我日間會"飛線" (可能公司的同事已經幫我接聽過不少的滋擾電話)
等我先了解一吓, 如果真是幾日就一電話, 我一定會去正面投訴佢地 !
作者: wlwlwl    時間: 2012-7-21 09:21

Android 機可以試
小熊來電
來filter走D 廣告電話
作者: atvb    時間: 2012-7-21 09:36

用小熊來電幫到你,格晒呢d電話
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-21 10:44

我接和記環球電話多d
作者: KSLiu    時間: 2012-7-21 12:17     標題: 回復 6# 的帖子

It's a nice response.

我的個人經歷是幾個月前, 接到個"猜猜我是誰"的電話, 來電顯示來自國内.  聽起來是外省人説粤語, 有點像我七至八年完全没有聯絡的國内同事, 我"懶"醒, 説你是某君, 他没有囘答是或否, 我以為是, 跟他聊起一些舊事, 他也没有甚麽囘應, 我開始生疑.  然後他説當時人在深圳, 翌日到香港跟我飲茶再聊.  次天早上某君再來電, 説當天來不了, 因為昨天晚上遇了點小麻煩, 並懇請電匯兩萬元應急, 到港後即還我.  我當然一口拒絕, 之後再没有來電了.
作者: 飛鷹    時間: 2012-7-21 12:21

可以投訴來電者嗎?
作者: wlwlwl    時間: 2012-7-24 17:45

剛剛收到預防協會既cold call
我立刻就叫她以後唔好再打來
作者: 青見人    時間: 2012-7-24 18:09

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-7-21 09:21 發表
Android 機可以試
小熊來電
來filter走D 廣告電話
iPhone也有hkcaller
作者: wlwlwl    時間: 2012-7-25 10:04

我有兩個手電
Android果部已經用了小熊來電
但部舊機就無耐要收cold call
作者: 乒乓在線    時間: 2012-7-25 10:51

提起IGNORE某D CALLERS, 照理是隔隔一堆巧立名目的組織, 注意: 實際上有組織/會即使是租用着有規模的寫子樓都不會有"筍野"益人, 不要妄想. 接回說另一件事, 想起有個很陰暗的人, 自己只用新手機不久就指導人用SMARTPHONE初始設定, 很早就教人用IGNORE的功能, 但他不是IGNORE那些COLD CALL來電, 而是一些認識的舊友, 暈

作者: jcclee    時間: 2012-7-25 10:57

預防協會 - 平均每星期打來 5-6 次
有做律師的朋友教路, 用錄音功能把他們對話錄低
(將來會好有用)
作者: 乒乓在線    時間: 2012-7-25 11:02

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-7-25 10:57 發表
預防協會 - 平均每星期打來 5-6 次
有做律師的朋友教路, 用錄音功能把他們對話錄低
(將來會好有用)
十卜, 趙 個會, 對折福系不應姑息
作者: 歐少    時間: 2012-7-26 23:13

我中過两次
作者: jcclee    時間: 2012-8-22 12:06

今日真係有d 震驚 (又有少少嬲)

收到網友來的 pm 求助.... (未經同意不會透露佢身份)

被這個預防協會成功騙取了資料, 及過卡數幾千蚊 !

再次提醒大家 : 小心提防不明來歷的陷阱電話 !
作者: 反膠王子    時間: 2012-9-14 11:52     標題: 小心香港預防協會

作者: 杰仔    時間: 2012-11-8 09:55

我都收到這類電話,但今次佢地改用香港旅遊協會,我不心俾左姓名地址佢,一個月後寄在一封叫翔滙策劃保險公司寄來的話我已經成為佢地客戶

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0