標題: Kendo 劍道球板 淨檜木 1700$ [打印本頁]

作者: yuen123321    時間: 2012-6-16 00:19     標題: Kendo 劍道球板 淨檜木 1700$

塊版系sogo買 2500$ 不過唔岩 淨木唔連膠打算1700$放左佢 有冇巴打好心收留佢? 有興趣請pm [attach]15430[/attach][attach]15431[/attach][attach]15429[/attach]
作者: wilson2020    時間: 2012-6-16 00:21

$2500連埋膠成$3000 so expensive

作者: 8899    時間: 2012-6-16 00:26

Right, If you buy any Table Tennis product at SOGO... they are terriable expensive,
Bty, or Pra/idha... , only the rich guy buy from Sogo....
作者: yuen123321    時間: 2012-6-16 00:27

我好後悔!!!!
作者: iacentre    時間: 2012-6-16 00:36

expensive!
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2012-6-16 00:36

引用:
原帖由 yuen123321 於 2012-6-16 00:27 發表
我好後悔!!!!
C兄,我都鄧你慘,莫講1700,就算700都未必放得出!
作者: sam1996921    時間: 2012-6-16 00:38

1700華x買到好多野
作者: monkey330    時間: 2012-6-16 00:39     標題: 回復 6# 的帖子

70既話我要
作者: yuen123321    時間: 2012-6-16 00:43

吾該吾好系到討論
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-16 09:45

PHD惹笑價格
作者: niceiceman    時間: 2012-6-16 09:49

the profit margin of sogo is over 100% compare to prices on the internet.... i assume your net worth, exclude the factor of so called "sogo" , will only be less than 1250...

consider the condition of the blade m i believe $500-700 will be a fair value

i feel sorry for you....
作者: feideepking    時間: 2012-6-16 09:54

正路千幾兩千蚊多人會選買床褥多過波板
作者: tommy1111    時間: 2012-6-16 11:59

引用:
原帖由 feideepking 於 2012-6-16 09:54 發表
正路千幾兩千蚊多人會選買床褥多過波板
瞓覺買床褥,
打波買球拍.
作者: tommy1111    時間: 2012-6-16 12:04

引用:
原帖由 yuen123321 於 2012-6-16 00:43 發表
吾該吾好系到討論
正常討論是論壇容許的!
作者: y0y0_pang    時間: 2012-6-16 12:11

我覺得1700蚊買左好多好用過呢塊板既野
作者: alanchan    時間: 2012-6-16 12:37

SOGO的銷售手法, 我都中過招, 最後我都係將快板用2蚊送了出去.........

因為當年係買板新手, 又無係上網搜查一下資料, 見到個價錢, 心入面想都唔會差得去邊LA, 點知.......我最記得果快成600蚊的830粘性的膠.......連100蚊左右未灌膠的狂飆3都不如............

不過SOGO就係足心理技巧的高手, 所以人一世物一世, 中招都在所難免~~~~
作者: 葉師傅    時間: 2012-6-16 12:48

sogo的百希達專門店吧 ?! 賣啲嘢係就貴啲 ! 加上自己品牌價格好似唔係咁合理 ! 不過他們賣的貨絕對係真貨,係有信心保證 !
作者: kanlok    時間: 2012-6-16 13:55

檜木是愈厚愈彈愈食波(要看重量同木質)
純檜板身唔厚 效果好哂有數

作者: kanlok    時間: 2012-6-16 15:19     標題: 回復 22# 的帖子

得個彈字 會好爆 但唔多咬波
作者: alanchan    時間: 2012-6-16 15:56

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-6-16 15:19 發表
得個彈字 會好爆 但唔多咬波
其實果快Kendo唔係檜木的板, 係一般的科技木面材而入面加碳的板, 只有手柄的肩一小部份係檜木. 可能因為佢有條木護邊包洒成快板所以睇唔出個結構.
嚴格來講, 只係一快一般的碳板........

Kendo

This is possibly the most "fancy" and best constructed blade that I've ever seen. Measuring 6.39mm thick, it's a 5+2 ply construction with a colour veneer (Fineline wood I believe) surface. Inside, there is a second ply of Ayous, sitting on top of a Carbon layer, with a Balsa-Koto core. Unfortunately, the blade has a band of colour veneer around the edge so I can't tell you the thicknesses. If I had to guess though, the core would be around 3.5mm. The blade does not have your usual carbon laminate "ping", so I'd guess towards a carbon fleece type layer (Unless it was a stiga carbon-glue layer).

科技木+阿柔絲+碳+飛機木+碳+阿柔絲+科技木

作者: 壹點壹    時間: 2012-6-16 16:21

用一D比較好既外套應該可以一用吧!

建議樓主自用
作者: 是神    時間: 2012-6-16 17:25

坦白點, 1700 就真係好好心先得...
因為1700 可以買一塊好好的新拍連好好的膠..

希望樓主可面對現實..
作者: 是神    時間: 2012-6-16 17:26

一般檜單 也8mm 以上厚.
作者: laukwok    時間: 2012-6-16 17:29

我出价:百七蚊·!·!
作者: 是神    時間: 2012-6-16 17:31

我睇出大低價就無謂.. 又hurt 到樓主, 又比人睇到 以為大家落井下石,  樓主自己打番最好..
作者: yuen123321    時間: 2012-6-16 17:56

唉 減價 1300 邊個快手 而家好傷心
作者: eddieho    時間: 2012-6-16 23:01

所謂的乒乓專門店,真係害死D新手.老實說;樓主真係好難放得出,自用吧了!
作者: fundexpo    時間: 2012-6-16 23:06

I would drop one digit.
作者: rxzzzvga    時間: 2012-6-16 23:32

我都讚成樓主回收自用,
作者: 青見人    時間: 2012-6-16 23:58

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-6-16 12:37 發表
SOGO的銷售手法, 我都中過招, 最後我都係將快板用2蚊送了出去.........

因為當年係買板新手, 又無係上網搜查一下資料, 見到個價錢, 心入面想都唔會差得去邊LA, 點知.......我最記得果快成600蚊的830粘性的膠..... ...
我諗不關Sogo事!你買嘅係乜嘢產品?
作者: 青見人    時間: 2012-6-17 00:01

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-6-16 23:01 發表
所謂的乒乓專門店,真係害死D新手.老實說;樓主真係好難放得出,自用吧了!
咁又唔好咁講,有好多都好專業,例如本論壇嘅專門店!
作者: 葉師傅    時間: 2012-6-17 00:02

引用:
原帖由 taiwai2007 於 2012-6-16 13:38 發表
楼上葉師傅对上述的板子熟悉否,可以給点分享嗎?
講真我對百希達自家品牌的器材,沒多大興趣 ! 因為價格與質素不相稱 . 然而其賣的貨品,雖然貴了點,但絕對係真貨,所以如買其他貨品,仍可有信心保證的 !

作者: kangaroo626    時間: 2012-6-17 00:03

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-6-16 23:32 發表
我都讚成樓主回收自用,
讚成
好認真,1300買到alc一手,又買到zlc2手,rosewood......
建議樓主下次買板要睇多d文,同市場動向先買,唔好再去sogo
作者: 葉師傅    時間: 2012-6-17 00:08

引用:
原帖由 青見人 於 2012-6-17 00:01 發表

絕對認同 !
作者: iacentre    時間: 2012-6-17 00:09

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-6-17 00:03 發表

讚成
好認真,1300買到alc一手,又買到zlc2手,rosewood......
建議樓主下次買板要睇多d文,同市場動向先買,唔好再去sogo
I would suggest sell it whatever the price and start with another blade... the goal is not to cover any cost but to "forget" the bad memory & "forgive" yourself.
作者: 青見人    時間: 2012-6-17 00:16

引用:
原帖由 yuen123321 於 2012-6-16 00:19 發表
塊版系sogo買 2500$ 不過唔岩 淨木唔連膠打算1700$放左佢 有冇巴打好心收留佢? 有興趣請pm 154301543115429
其實百記啲嘢,可能有啲都ok,可惜起初走嘅係平價路線,蝴蝶仔一開始就走中價以上的路線,所以宜家先變成咁,買得百記不如買蝴蝶仔,這是人所共知的,不過百記都有好多驚典嘅嘢,例如6百幾7百蚊嘅合成板永遠特價3百幾,但係你買塊銀河已經好打過佢幾百倍..算啦當我冇講過!
作者: kanlok    時間: 2012-6-17 00:29     標題: 回復 24# 的帖子

我見樓主佢話係淨檜
原來係碳黎
作者: kanlok    時間: 2012-6-17 00:30     標題: 回復 42# 的帖子

你打哂出黎 都好難當沒講過BOR
作者: carfielddog    時間: 2012-6-17 10:55

百希達這個牌子,買左預左自用,佢間係大陸,專用D垃圾木做板,佢幾乎所有板無一塊值$100!你都係自用好,當買了一次教訓,多D上討論區睇下器材評測啦!
作者: eddieho    時間: 2012-6-17 11:43

引用:
原帖由 青見人 於 2012-6-17 00:01 發表

我想講的只是某幾閒大型百貨公司的乒乓專柜.論壇嘅專門店一定冇問題!極之專業la!
作者: eddieho    時間: 2012-6-17 11:47

引用:
原帖由 carfielddog 於 2012-6-17 10:55 發表
百希達這個牌子,買左預左自用,佢間係大陸,專用D垃圾木做板,佢幾乎所有板無一塊值$100!你都係自用好,當買了一次教訓,多D上討論區睇下器材評測啦!
你講出我心聲,本來我都不想只明導性咩專門店的品牌呀!
作者: BrianDD    時間: 2012-6-17 15:58

引用:
原帖由 carfielddog 於 2012-6-17 10:55 發表
幫百希達代工的工廠也有和其它品牌代工的
如,stiga donic yasaka BTY Andro joola TSP Kinson 等
作者: laukwok    時間: 2012-6-17 16:54

那寕buy Tsp了!!!
作者: alanchan    時間: 2012-6-17 19:27

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-6-17 15:58 發表

幫百希達代工的工廠也有和其它品牌代工的
如,stiga donic yasaka BTY Andro joola TSP Kinson 等
邊個代工唔緊要, 個重點係價錢.......

如果完全相同的兩快板(同結構同功能同手感同一家大陸廠生產), 一快係ABC牌賣緊50蚊, 一快係百希達賣緊5000蚊, 又有人講到明完全相同, 而自己又試打過真係無分別. 我自己真係要買都買ABC牌吧~~~
OK就算有一家出名的品牌, 假如係Stiga, 佢賣緊150蚊, 我都在品牌效應下今心地買~~~~

所以, 如果呢個價錢, 超越某一個界線之後, 就比人的感覺唔好囉~~~~

作者: laukwok    時間: 2012-6-17 20:09

s。g。百记的任何牌子板都昂贵多
作者: eddieho    時間: 2012-6-17 20:23

引用:
原帖由 laukwok 於 2012-6-17 20:09 發表
s。g。百记的任何牌子板都昂贵多
尤其是A字牌子呀!
作者: y0y0_pang    時間: 2012-6-18 02:18

其實大家又唔洗咁認真去討論既
最緊要..樓主經一事長一智

樓主是初學打乒乓球??
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-18 11:40

A記版子的板面特別細, 不知是否那邊缺乏木材
作者: 是神    時間: 2012-6-18 12:30

板面大細  和出球的敏銳度和 咬球能有關。  細板面會回彈敏銳一些 合快攻及借力打法
作者: 是神    時間: 2012-6-18 12:31

你看看rutis 面size 便知一二
作者: 乒乓小妹    時間: 2012-6-18 13:01

我都中過招   不過好彩只係用$3XX買左塊$1XX都唔值嘅百XX番係 算好彩
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-18 13:07

引用:
原帖由 是神 於 2012-6-18 12:31 發表
你看看rutis 面size 便知一二
即使算埋檜橫, A記牌子橫板論板面細, 應該入到三甲 有空不妨到店拿來看看
作者: 是神    時間: 2012-6-18 13:16

長155mm 算細了
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-18 13:32

引用:
原帖由 是神 於 2012-6-18 13:16 發表
長155mm 算細了
A記牌子SHAKEHAND應該<155MM
作者: 是神    時間: 2012-6-18 13:34

咁細了  拉球會難一些。
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-18 13:46

引用:
原帖由 是神 於 2012-6-18 13:34 發表
咁細了  拉球會難一些。
是的, 扮專家說: 拉球離心不夠...... 見其三紋直條兼沒有大字印在板上都這覺得細 , 就懷疑這名牌玩細板面, 看過之後証實的確實了. 再扮專家深握發球後再淺握途中易被人攪到波撞手指或板邊
作者: jcclee    時間: 2012-6-18 15:27

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-6-18 13:32 發表

A記牌子SHAKEHAND應該
長155mm 已經不算是太細了

Stiga Rosewood / Ebenholtz / CC7 etc 都是長155mm 的

有d 不同版本的 YEO 更加見過長 153mm (而最長的就有 158mm)

再細的便有 Donic....150mm 長的更是屢見不鮮, Nittaku 也有幾塊小朋友用板甚至少於 150mm
作者: 是神    時間: 2012-6-18 15:31

師父出馬  大家又有錢落袋了
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-18 15:41

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-6-18 15:27 發表

長155mm 已經不算是太細了

Stiga Rosewood / Ebenholtz / CC7 etc 都是長155mm 的

有d 不同版本的 YEO 更加見過長 153mm (而最長的就有 158mm)

再細的便有 Donic....150mm 長的更是屢見不鮮, Nittaku 也有 ...
乒神大師, 真係機緣巧合肯問店員拿來看會發現A記橫板應該細過155MM甚或接近150MM, 是小點<很多人知道朱世赫是特點>
作者: 乒乓愛好者    時間: 2012-6-21 16:01

it is very expensive ;lol ;lol ;lol
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-21 16:30

樓主好像雙錯誤, 先是買此板@貴價, 后是賣此板@不平價
作者: (=^x^=)    時間: 2012-6-21 22:54

一個二手買賣post可以講4板,利害
作者: yuen123321    時間: 2012-6-23 09:54

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-6-21 22:54 發表
一個二手買賣post可以講4板,利害
係囉!真係犀利

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0