標題: 不知所謂服務-家品店編 [打印本頁]

作者: wlwlwl    時間: 2012-6-7 12:50     標題: 不知所謂服務-家品店編

早兩日早上到街市買完菜, 記起個熨衣板塊布舊了要換.
咁就係街市內的家品店買了一塊熨衣板布.
點知它太長, 今天早上攞去換.
跟住就發生了小插曲
我: 我早兩天來買熨衣板布, 但發覺太長, 可唔可以換?
老板娘: 你十點後來換
我: 我十點後返緊工, 無時間來bor
老板娘: 一早一件嘢都未賣出,就來換嘢
我: 黎D係什麼規矩
老板娘: 我上次係荃灣買嘢要換,人地都要我十二點後才準換
我: 都無知黎D係什麼鬼規矩
        跟著我就離開那黑面老板娘, 番家, 免得同佢嘈
我心想如果佢話 "貨物出門,恕恕不退換", 我都唔會咁火滾.
我又想咁洗唔洗揀好時辰先可以來換嘢呀.
佢一定無睇過劉華個廣告.
同佢必定係好迷信.
作者: jcclee    時間: 2012-6-7 13:05

將呢間店舖點名放上來吧 !

(唔排除佢係打完通宵麻雀 - 1輸3)
作者: lyk    時間: 2012-6-7 13:37

其實都唔怪得晒個老闆的!
以前家中都係做零售    好多時候  第一張單都開得唔順利/退貨/換貨的話
果日既生意會同平日差好遠    (甚至試過食白果!)
所以有好多零售店如 時裝店會要求客人係下午先黎換貨!
當然   番工既時間唔一定撞正鋪頭已經開單   都唔一定就到!
但都體諒下小商戶   有d 信邪既心理!
作者: carfielddog    時間: 2012-6-7 13:48

不過好多做生意係信邪,晨早一開舖就換野,果日生意一定無乜運行!
規矩當然無法例規定,講道理一定無得講,等於曹文威講科學一定係佢叻,不過好多野係無得解!(私人意見,請見諒! )
作者: wlwlwl    時間: 2012-6-7 13:49

迷信唔係理由
如果佢"貨物出門,恕不退換", 返而係理由

已把該店列入 黑名單 (Blacklist)
不排除列入永久 禁止名單 (Ban list)

作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-7 14:10

她想再見你
作者: jcclee    時間: 2012-6-7 14:58

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-6-7 14:10 發表
她想再見你
呢個也許是唯一的可能

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0