標題: 不知所謂的服務態度 [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2012-6-5 16:21     標題: 不知所謂的服務態度

平時經常都會接到一些銀行/財務打來的銷售電話....
相信大家都有 ?

通常我都會明白及忍耐, 最後講聲不用了, 謝謝之類.
但今日呢個(大眾銀行)太過離普 ! 極無專業和禮貌可言 !

(大) : 你好, 呢度係大眾打來....
(我) : 大眾甚麼 ?
(大) : 係大眾銀行....
(我) : 咁你想搵邊位 ?
(大) : 邊個聽電話咪搵邊個囉....
(我) : 咁你打來, 但又唔知想搵邊個, 咁你想我點 ?
(大) : 咁係你聽電話, 咪即係搵你囉....
(我) : 但我唔識你 !
(大) : 你都唔俾機會我講落去, 緊係唔識我啦....
(我) : [我開始慶了] 對唔住, 我只會和我識得的朋友講電話.
(大) : 咁你唔識得我, 你大可以收線架....
(我) : 我正打算咁做, 也請你永遠不要再打來 (收線)

我開頭都有俾機會佢, 但入唔到正題, 是他本身問題 !
如果佢公司有錄音, 佢分工肯定唔會做得長 !
作者: monkey330    時間: 2012-6-5 16:25

我一聽到就收線
作者: jcclee    時間: 2012-6-5 16:27

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-6-5 16:25 發表
我一聽到就收線
咁佢可能會再打過來喎
作者: pearpang    時間: 2012-6-5 16:28     標題: 回復 2# 的帖子

一樣,聽一次中招之後唔再聽
作者: wlwlwl    時間: 2012-6-5 16:29

我無耐性
通常一早就會話 "對唔住, 無興趣, bye bye"
作者: ninthuncle    時間: 2012-6-5 16:34

個conversation 通常喺咁完嘅.

小姐: 喂, 呢度喺花旗銀行打嚟.
九: 拜拜.  (Then hang up the phone)

End of Story.

作者: jcclee    時間: 2012-6-5 16:37     標題: 回復 5# / 6# 的帖子

你地唔俾機會佢地實習和與客對話,
咁服務和技巧只會越來越差 !
作者: 是神    時間: 2012-6-5 16:42

Jcclee 兄 真好人仕,我是不會聽的。  所以無買迷幻野    無機會比佢講賣乜已收線。;-)
作者: wlwlwl    時間: 2012-6-5 16:49

其實這些電話一定無好嘢
1)佢sell嘢, 同你錢包攞錢
2)佢話你中獎,比錢你, 其實係騙子
3)佢話係你老同學/同鄉 入院或被公安拉, 又係想詭錢
作者: jcclee    時間: 2012-6-5 16:51     標題: 回復 8# 的帖子

一般較有禮貌的, 我會俾佢講多幾句.

如果是在公司, 根本冇可能聽到呢d 電話.
(我唔飛線, 但手機都有專人過濾) 我的秘書是一個惡人 !

作者: wlwlwl    時間: 2012-6-5 16:59

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-6-5 16:51 發表
一般較有禮貌的, 我會俾佢講多幾句.

如果是在公司, 根本冇可能聽到呢d 電話.
(我唔非線, 但手機都有專人過濾) 我的秘書是一個惡人 !
咁今次係你秘書不盡本份
令你要聽D無聊電話
作者: jcclee    時間: 2012-6-5 17:10     標題: 回復 11# 的帖子

當時在外食晏....

佢跟左我好多年, 所以雖然唔係好靚我都繼續用佢
我話返件事俾佢聽, 佢好嬲....仲話要書面投訴嗰個人,
唔想麻煩攪大件事, 最後我萬歲了下午茶(令大家可以淡忘)
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-5 17:12

見到陌生來電, 最心急是要等來電者說出什麼公司名<本已打算收線>說不用了, 拜
作者: kennethkam    時間: 2012-6-5 17:18

其實好似....
佢地每一個電話都有電話錄音 有個經理聽梗對話
而且規定左佢地唔可以主動cut線
我都係聽人講
所以自此之後我一聽到銀行宣傳電話就cut線
作者: jcclee    時間: 2012-6-5 17:20

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-6-5 17:12 發表
見到陌生來電, 最心急是要等來電者說出什麼公司名說不用了, 拜
呢個都係好黑人憎的 !
打電話來, 又唔出聲 ! 要大聲喂佢才有反應 !
作者: BrianDD    時間: 2012-6-5 17:54

他們打來會問你是豆9xxxxxxx的機主
我會說唔係
跟住收線
作者: crazyvin    時間: 2012-6-5 18:44

我之前暑假都做過依種工 的確有d同事係咁
D人既心態係 收底薪就算
所以打親電話都望你cut 佢線 可以野都唔駛講
作者: nwa10    時間: 2012-6-5 19:54

都唔知點解有d電訊公司同銀行有我手提既
我都無用個佢地服務,咁樣好似是侵犯私穩禾
hehe通常我會問佢點解有我電話既,你侵犯左我私穩禾
作者: nixonwin    時間: 2012-6-5 19:55

有個APPS "Callers 可以將傳銷分類同起底, 試下download ,幾好用架
作者: 3070    時間: 2012-6-5 23:02

如果係經常煩我o個d公司,我會開住個handfree由佢講囉,繼續做自己野,講到咁上下話唔明叫佢再講一次,重覆2,3次倒佢就謝架喇~~
作者: jcclee    時間: 2012-6-5 23:17     標題: 回復 20# 的帖子

新招 !
又學到野....
作者: jcclee    時間: 2012-6-5 23:18

引用:
原帖由 nwa10 於 2012-6-5 19:54 發表
都唔知點解有d電訊公司同銀行有我手提既
我都無用個佢地服務,咁樣好似是侵犯私穩禾
hehe通常我會問佢點解有我電話既,你侵犯左我私穩禾
佢地通常會話是隨機抽來打....信佢先奇 !
作者: ta40gt    時間: 2012-6-6 00:24

引用:
原帖由 3070 於 2012-6-5 23:02 發表
如果係經常煩我o個d公司,我會開住個handfree由佢講囉,繼續做自己野,講到咁上下話唔明叫佢再講一次,重覆2,3次倒佢就謝架喇~~
師兄..............高招!
作者: 葉師傅    時間: 2012-6-6 00:47

通常都係訪問/有嘢介紹,正常受訪者/機主都未必接受,但都要有禮貌及耐性 !
作者: jcclee    時間: 2012-6-6 09:26

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-6-6 00:47 發表
通常都係訪問/有嘢介紹,正常受訪者/機主都未必接受,但都要有禮貌及耐性 !
如果是幾日才有一個呢d call (都可以忍受)
但如果是一日內就有幾個....咁真係會覺得幾煩 !
要認真去想想, 究竟是誰出賣了我們的私隱/或個人資料 ?!
作者: 魚腩    時間: 2012-6-6 09:33

噚日超過十個呢D電話呀!
作者: jcclee    時間: 2012-6-6 09:46     標題: 回復 26# 的帖子

咁就太過份了 !
作者: cgwc    時間: 2012-6-6 18:55

講一句︰english please!
作者: jcclee    時間: 2012-6-6 21:51

引用:
原帖由 cgwc 於 2012-6-6 18:55 發表
講一句︰english please!
這個其實真係幾好 !

反正一向我接電話都係講 : Hello
作者: y539069849    時間: 2012-6-7 21:26

有得把一個電話號碼黑名單,之後佢就打唔到來
作者: 乒乓之皇    時間: 2012-6-10 00:57

無聊既時候聽佢up一下當解悶.
佢講完之後問佢借左係咪唔洗還
作者: waltergor    時間: 2012-6-18 18:38

度水搵財仔靠自己搵料啦,最憎電話sales
上呢個網搵下邊度借錢低息D, 慳返個錢好過啦
格岩息口先同銀行申請貸款

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0