標題: [球板討論] 由直板轉橫板想請教各位 [打印本頁]

作者: chanka1305    時間: 2012-5-21 11:09     標題: 由直板轉橫板想請教各位

我系左手,主要系拉好轉既波多,因直板橫打練極都吾好,經常俾人屈住反手,所以想轉橫板,我用開瑰玫5正手o米加反手銀v如果我橫板一樣系咁既配可以嗎?另外nittaku rutis又好吾好打?兩塊有咩比較?請指教thz
作者: laukwok    時間: 2012-5-21 11:51

你拍張"瑰玫5正手o米加反手銀v"既相泥睇先
作者: chanka1305    時間: 2012-5-21 12:17

有關係架咩???關影相咩事?
作者: monkey330    時間: 2012-5-21 13:42

拉好轉既波
作者: 閃人    時間: 2012-5-21 13:46

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-21 01:42 PM 發表
拉好轉既波
咩膠 ?
作者: alanchan    時間: 2012-5-21 13:50

引用:
原帖由 chanka1305 於 2012-5-21 11:09 發表
我系左手,主要系拉好轉既波多,因直板橫打練極都吾好,經常俾人屈住反手,所以想轉橫板,我用開瑰玫5正手o米加反手銀v如果我橫板一樣系咁既配可以嗎?另外nittaku rutis又好吾好打?兩塊有咩比較?請指教thz
其實我反而想睇下你打波的video~~~~~
作者: alanchan    時間: 2012-5-21 13:51

引用:
原帖由 閃人 於 2012-5-21 13:46 發表

咩膠 ?
作者: 閃人    時間: 2012-5-21 14:04     標題: 回復 8# 的帖子

星期三上完堂告訴您
作者: chanka1305    時間: 2012-5-21 14:05

打弧圈加快攻,弧圈比例較多
作者: chanka1305    時間: 2012-5-21 23:21

有冇人可以請教一下?
作者: pearpang    時間: 2012-5-22 07:57     標題: 回復 1# 的帖子

其實你橫打練左幾耐呀
作者: jackiekiki    時間: 2012-5-22 08:15

我覺得橫打係先天因素先練得好,有啲好快上手,有啲練極都唔好
作者: pearpang    時間: 2012-5-22 08:22     標題: 回復 13# 的帖子

一定唔係,橫打係好睇你練習量同埋姿勢,要有人幫手改你姿勢等等,所以有人教先係前題,而唔係先天
作者: zucchini    時間: 2012-5-22 17:40

左手/因直板橫打練極都吾好/轉橫板 <-- 過來人
我建議你用開瑰玫5當橫板用,試幾次橫板反手同直板橫打比較下
打個一次 nittaku rutis 個人認為無力
作者: 是神    時間: 2012-5-22 18:21

你看看我的有關rutis 評測啦
作者: kanlok    時間: 2012-5-22 18:24

橫打 要睇你練得多唔多 同埋要應用於計分入面 需要一定的磨合時間
作者: nwa10    時間: 2012-5-22 20:02

如果是新手都可以轉下試試....
我是用直板單膠既,沒有進步空間,之後由直轉橫,不過現在又用番直板and練橫打,
不過覺得橫打比橫板反手比較快適應,
不過就易學難精,要花多d時間練,
最好找朋友一個禮拜2日每次1個鐘內全練反手或更長時間
應該會有d進步既

作者: jackiekiki    時間: 2012-5-22 23:51

引用:
原帖由 pearpang 於 2012-5-22 08:22 發表
一定唔係,橫打係好睇你練習量同埋姿勢,要有人幫手改你姿勢等等,所以有人教先係前題,而唔係先天
我認為橫打個手碗都緊要,如果要用得好一定要識擰,有好多人橫打齋撞冇急旋,其實同推擋差唔多。
有啲人個手碗根骨比較硬,有啲人比較軟,手碗關節咬得好快上手好多,相反就會學得慢亦都容易受傷。
其實最後講都係橫板容易操控,如果樓主練唔好,就不如改用橫板。
作者: pearpang    時間: 2012-5-22 23:58     標題: 回復 19# 的帖子

橫打需要長時間練習架,我相信每個人都有自己個套,你話有人天手碗根骨比較硬亦有人比較軟,其實你練得多習慣左就冇野架啦,樓主其實應該一開始搵軟5夾去練,好似狂皓,YE等等學,我當初都係打硬7夾,唔識橫打,都特登買塊狂皓去練,因為比教易控制同發力,之後斷斷續續先學識,但係依家打納米OC都係有時前三板擰球,推擋,過度等等,都係練好步法同埋正手先啦,練好依兩樣相信樓主唔怕比人屈
作者: chanka1305    時間: 2012-5-23 10:40

我以經買了nittaku rutis,因為我教練都系橫板,我而加要加緊訓練!遲下出評測,謝謝多位師兄意見,我系二手買賣開左post賣板,有興趣可以睇下
作者: rxzzzvga    時間: 2012-5-27 19:15

我自己就係打咗一兩個鐘横板之後先識小小横打

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0