標題: 打削球 [打印本頁]

作者: samchtam    時間: 2008-4-29 14:28     標題: 打削球

本人正在學打削球,有否削球球友交流一下。
作者: 瑋仔    時間: 2008-4-29 14:31

我都打算自己老左轉去打削球,你有無跟邊個教練學緊
作者: samchtam    時間: 2008-4-29 14:34

以前在深圳波皇學打削球,現在沒有去。
作者: 出奇老鼠    時間: 2008-4-29 19:30

我都對打削球好有興趣 , 不過我無跟人學過 .. 暫時仲係得閒用反貼削一板 ..
作者: feideepking    時間: 2008-4-29 23:04

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-4-29 16:00 發表
我都對打削球好有興趣 , 不過我無跟人學過 .. 暫時仲係得閒用反貼削一板 ..
突然削一板好似係潮流興咁o既!
作者: feideepking    時間: 2008-4-29 23:06

引用:
原帖由 hotin133 於 2008-4-29 19:35 發表
我直板無得削
有人橫打都削一兩板!~
作者: samchtam    時間: 2008-4-30 08:29

直板都可以削球,但穩定性沒有橫板高;旋轉變化直板高很多,因為手腕更容易做側旋。
作者: 出奇老鼠    時間: 2008-5-1 16:17     標題: 回復 6# 的帖子

直板橫打削既波都幾轉 ..
作者: feideepking    時間: 2008-5-1 18:07

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-5-1 12:47 發表
直板橫打削既波都幾轉 ..
您個直板橫打對手削波轉, 咪益您可以練習下囉!
作者: 出奇老鼠    時間: 2008-5-1 19:38     標題: 回復 10# 的帖子

我拉波好屎架= =
拉下旋弧線好高 , 但係又唔係好似高吊咁難打
作者: feideepking    時間: 2008-5-2 20:48

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-5-1 16:08 發表
我拉波好屎架= =
拉下旋弧線好高 , 但係又唔係好似高吊咁難打
奇少, 您份人好追求完美呀!~
作者: bond    時間: 2008-5-3 14:00

我也會直板削球, 主要是正手, 係有些難度
作者: 出奇老鼠    時間: 2008-5-3 20:59

講真我削波仲叻過拉波
作者: samchtam    時間: 2008-5-4 16:14

各位球友有空一起打波分享削球心得及經驗。
作者: 出奇老鼠    時間: 2008-5-4 20:36     標題: 回復 15# 的帖子

我都好想學好 d 削波架
可惜無乜多餘錢出去學波
作者: oldchiu2008    時間: 2008-5-5 15:59

你可以找前港隊王晶學,她打削球的.....!!!!!......
作者: free80272002    時間: 2008-6-9 21:50

我的打法是削球結合打法
削球其實好容易
作者: free80272002    時間: 2008-8-3 20:19

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 3-5-2008 20:59 發表
講真我削波仲叻過拉波
me too!~!
作者: Crazynarco    時間: 2009-12-25 08:02

新手岩岩學打...重係練基本功...但感覺上想練削多過練攻球...

有人話練削搵攻球手爆拉/沖就ok...

但接拉/沖球對新手避免太難喇...

各位有冇d波友有冇d新手練削球o既方法...
作者: 風吹雪    時間: 2009-12-25 09:30

我都想學削球,但係好似好少人識
作者: samchtam    時間: 2009-12-25 09:47

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-25 08:02 發表
新手岩岩學打...重係練基本功...但感覺上想練削多過練攻球...

有人話練削搵攻球手爆拉/沖就ok...

但接拉/沖球對新手避免太難喇...

各位有冇d波友有冇d新手練削球o既方法...
削球最重要步法,所謂七分腳三分手。以搓球著手增加對球的感覺。
作者: Crazynarco    時間: 2009-12-25 10:26

引用:
原帖由 samchtam 於 2009-12-25 09:47 發表

削球最重要步法,所謂七分腳三分手。以搓球著手增加對球的感覺。
錦個步法又姐係點呢?有冇片講下...?
作者: samchtam    時間: 2009-12-25 10:40

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-25 10:26 發表

錦個步法又姐係點呢?有冇片講下...?
一般攻球手是左右步法;削球手還有前後步法。大陸有一本書叫“削球”去參考。
作者: Crazynarco    時間: 2009-12-26 20:51

引用:
原帖由 samchtam 於 2009-12-25 10:40 發表

一般攻球手是左右步法;削球手還有前後步法。大陸有一本書叫“削球”去參考。
呢本?

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010212605
作者: 風吹雪    時間: 2009-12-29 17:20

打削球d基本功要好紮實
作者: samchtam    時間: 2009-12-29 17:32

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-26 20:51 發表

呢本?

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010212605
YES
作者: samchtam    時間: 2009-12-29 17:33

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-29 17:20 發表
打削球d基本功要好紮實
還有全面
作者: 風吹雪    時間: 2009-12-29 17:37

引用:
原帖由 samchtam 於 2009-12-29 17:33 發表

還有全面
55,沒錯,我也是全面的球手,我想打生膠!但是我想問問為什麼打削基本功要紮實?
作者: songyip    時間: 2009-12-29 17:40

現任男港隊教練 - 陳XX, 他的太太 - 莫XX, 也是前香港女隊球員, 也是削球手一名, 現在好像是教練.
作者: Crazynarco    時間: 2009-12-29 21:02

查實仲係練緊基本功o既,為削球而換長膠係咪早左呢?

正手削球(遠枱)塊板o既角度大概幾多到,(好似有點過份o既問題 )...

因為總係教唔好個角度,削出黎成日落晒網...

同埋何謂不轉球呢?
作者: samchtam    時間: 2009-12-29 23:43

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-29 21:02 發表

正手削球(遠枱)塊板o既角度大概幾多到,(好似有點過份o既問題 )...

同埋何謂不轉球呢?
(1) 正手削球(遠枱)塊板o既角度根據來球以論,一般來說來球很轉,板角度近垂直;來球一般轉,板角度45度。還有避轉軸的方法。
(2) 不轉球是無轉的球。大家話〝球飄〞之稱。
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-1 12:16

平時睇好多削球教學o既片都只係局限於講遠枱,查實近枱又如何應付呢?

宜家打左波幾個月都唔知自己學左d咩,學得冇咩方向...

只係識d推檔,簡單o既攻球技術...

查實要學削打法,個學習流程係點呢?學攻球先定學好全防守先學攻球技術呢?
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-1 14:33

引用:
原帖由 lochrisisme 於 2010-1-1 12:24 發表
先反手握板(人在後),衝前一削,削掂
唔多明
=======================================
補充:小弟左拗仔用橫板,求波友比多d意見
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-2 23:03

我想問下"枱上球"點削...

因為同一個防守型o既人打過,佢都係用削/推,好少進攻,

大部份都係短球,所以唔會離枱...一係就近枱唔似近枱,真係唔係沖就拉最好(不過我唔多識 )...

所以我想用削球o既技術應付...

作者: samchtam    時間: 2010-1-4 00:30

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-1-2 23:03 發表
我想問下"枱上球"點削...

因為同一個防守型o既人打過,佢都係用削/推,好少進攻,

大部份都係短球,所以唔會離枱...一係就近枱唔似近枱,真係唔係沖就拉最好(不過我唔多識 ).. ...
你用什麼胶皮?如果由後上前一定回不出枱。
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-4 20:10

引用:
原帖由 samchtam 於 2010-1-4 00:30 發表

你用什麼胶皮?如果由後上前一定回不出枱。
反貼膠(pailo cj8000)

自問冇技術都未成熟,唔太敢換長膠,我怕自己控唔起...
作者: Terence    時間: 2010-1-4 20:31

各位有意練削球之朋友, 深圳大鳳鳳球館剛來了一位削球男教練, 橫板正反反長, 技術不錯, 有意可以去練習一下..
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-6 19:20

各位練刺削球o既波友,你地一開始係點練架...

係咪練切球先?

作者: Crazynarco    時間: 2010-1-15 19:40

近期打波有個盲位,就係d岩岩好離枱又低又下旋o既重有少少偏中間...

用平時削離枱果種方法,又唔夠位,用削枱上球o既方法又落晒網...
作者: 出奇老鼠    時間: 2010-1-15 19:51

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-1-15 19:40 發表
近期打波有個盲位,就係d岩岩好離枱又低又下旋o既重有少少偏中間...

用平時削離枱果種方法,又唔夠位,用削枱上球o既方法又落曬網...
入唔切檯削一般都要檯底撈一板
其實撈得好都好可能攞分
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-16 06:55

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-1-15 19:51 發表

入唔切檯削一般都要檯底撈一板
其實撈得好都好可能攞分
話時話,要學識削弧圈球係咪好後期o既事喇...?

同埋點樣削上旋球...重有削球時邊個位o既力會影響個波o既旋轉?

作者: 出奇老鼠    時間: 2010-1-20 19:53

削球手首先要學既係削弧圈球吧
初初可以以陳衛星/侯英超做學習對像
反手用顆粒膠削 , 正手用兜既方法回擊
當打得耐對旋轉熟 d 可以學下正手削 , 但其實"兜"既效果好多時比削更加好
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-20 23:23

查實我都只係削下,查實唔太明白削弧圈球,削不轉個動作有咩唔同...

另外大家有咩易控o既長膠岩新手...

我諗緊換755 / 837...
作者: 出奇老鼠    時間: 2010-1-23 01:28

當你身邊有朋友識拉弧圈球,你又同佢打得多你就好快識削弧圈球.
長膠揀 837 會比 755 好 , 755 算係半長膠比較難控制
作者: 青見人    時間: 2010-1-23 01:47

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-1-23 01:28 發表
當你身邊有朋友識拉弧圈球,你又同佢打得多你就好快識削弧圈球.
長膠揀 837 會比 755 好 , 755 算係半長膠比較難控制
如半長膠不是比長膠更易控嗎?
作者: 青見人    時間: 2010-1-23 02:11

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-29 21:02 發表

同埋何謂不轉球呢?
其實打削球, 當日教練教我既金句係先壓後削再送,
相對上旋球的衝力及質量, 我們要先壓, 後加轉, 繼而把球送回檯!
你落網的原因可能係冇左最尾的動作!
睇書話.."削轉球的轉速最快可達100轉/秒左右,削不轉球一般在20轉/秒以下!"
再者.."削轉球可以使對手拉球下網,削不轉球可以使對手拉球出界。判斷轉與不轉的經驗是,球出拍時,響球不轉,轉球不響。"
作者: samchtam    時間: 2010-1-23 02:58

引用:
原帖由 青見人 於 2010-1-23 02:11 發表

相對上旋球的衝力及質量, 我們要先壓, 後加轉, 繼而把球送回檯!
睇書話.."削轉球的轉速最快可達100轉/秒左右,削不轉球一 ...
高見
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-23 07:43

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-1-23 01:28 發表
直頭冇偏向全防守o既人,當然個個識拉弧圈球,弧圈技術頗佳 ...

但佢地個個都叫我學用推檔擋弧圈球先,宜家用擋弧圈球只係走位同追球有嚴重o既問題...

查實我仲有冇需求練推檔擋弧圈球呢?

長膠我諗緊係咪真係要換定打多期先...因為我怕難控...
作者: 出奇老鼠    時間: 2010-1-24 21:11

引用:
原帖由 青見人 於 2010-1-23 02:11 發表

睇書話.."削轉球的轉速最快可達100轉/秒左右,削不轉球一 ...
請問長膠削球又有冇"壓"呢個動作?
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-26 18:14

睇黎真係好少人玩削球打法...
作者: Crazynarco    時間: 2010-1-31 06:54

近來睇d片...見到有d人會"坐"低個身甚至個波就黎趺落黎先削,點解?同咩情況先會錦?
作者: Crazynarco    時間: 2010-2-3 06:58

一般前沖球都係上旋...

削球主要最佳係削下旋或不轉...

一般削上旋都會彈高晒,但點解削球手總係輕鬆自然削到前沖球?

個動作/拍o既擺法有咩唔同?
作者: sam1996921    時間: 2010-2-3 22:34

我都想學呀
作者: 出奇老鼠    時間: 2010-2-5 20:31

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-1-31 06:54 發表
近來睇d片...見到有d人會"坐"低個身甚至個波就黎趺落黎先削,點解?同咩情況先會錦?
因為有時個波旋轉太強... 要等到個波旋轉冇咁強先削到
作者: Crazynarco    時間: 2010-2-6 21:34

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-2-5 20:31 發表

因為有時個波旋轉太強... 要等到個波旋轉冇咁強先削到
OK...

查實有時用正手用兜係點架?個動係點架?
作者: 出奇老鼠    時間: 2010-2-18 14:55

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-2-6 21:34 發表

OK...

查實有時用正手用兜係點架?個動係點架?
兜係 o係個波既下降期磨擦個波既側面
你可以係 youtube search 下 joo se hyuk/ chen weixing/ wang xi / hou yingchao 等人學下野
作者: Crazynarco    時間: 2010-2-27 13:36

我想問下不轉球點削架?
作者: ~健~    時間: 2010-3-1 11:05

削個陣時幾hi~~
作者: Crazynarco    時間: 2010-3-21 23:27

查實有冇d簡單步法學吓...

愈打愈覺得削球冇步法死硬
作者: 呀寶    時間: 2010-8-15 12:39

削球...........
冇乜前途wo
作者: 反膠王子    時間: 2010-11-15 12:55

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0