標題: 仔仔準備改打法 [打印本頁]

作者: eddieho    時間: 2012-2-10 22:53     標題: 仔仔準備改打法

仔仔準備改打法,岩岩仔仔同教練學完波.教練話仔仔的性格,同步法,手感不如改打長膠.我都林住比仔仔試下.因為我自己以前都是打長膠的,跟師父學波時都係練長膠,之後我先改番打兩面反貼.因為見仔仔打了兩面反貼都有一段時間,進步不多,不如兵行險像.試吓la!
作者: vickyw288    時間: 2012-2-10 23:05

咁多小朋友而家偏向晒長膠....
我覺得睇遠d既話 反膠始終比長膠好..
作者: Yin=]    時間: 2012-2-10 23:13

唔好打長膠呀!!
作者: eddieho    時間: 2012-2-10 23:13

引用:
原帖由 vickyw288 於 2012-2-10 23:05 發表
咁多小朋友而家偏向晒長膠....
我覺得睇遠d既話 反膠始終比長膠好..
其實我都覺得兩面反貼全面d,但師父話:仔仔反手攻球站時打得不好,不如改打長膠,練好控制.大D再轉回反貼都ok.我師父同我已往都是反手長膠的.
作者: vickyw288    時間: 2012-2-10 23:16

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-10 23:13 發表

其實我都覺得兩面反貼全面d,但師父話:仔仔反手攻球站時打得不好,不如改打長膠,練好控制.大D再轉回反貼都ok.我師父同我已往都是反手長膠的.
打乒乓球就是要練吧... 反手不好就積極d練好佢 那會更好..
作者: Yin=]    時間: 2012-2-10 23:19     標題: 回復 5# 的帖子

agree
作者: 葉師傅    時間: 2012-2-10 23:22

轉定唔轉,都係要睇其望 ! 希望在此方面有大發展,打反貼是正路;但如果只為興趣或輸贏,就沒什麼問題 ! 自己考慮下吧 !

作者: borkee    時間: 2012-2-10 23:29

或可考慮生膠呀!
作者: eddieho    時間: 2012-2-10 23:37

都係會比仔仔打長膠.試吓冇詳問題,佢仲細,要比佢試吓!打不到再算.
我細時,都打過直板,橫板反手,正貼,生膠,長膠,防弧等等.最後先知兩面反貼最岩自己.
作者: bond    時間: 2012-2-10 23:44

其實都可以試下, 可能另有新天地
作者: sunny1995911    時間: 2012-2-10 23:48

最怕長膠打壞手勢咋
作者: eddieho    時間: 2012-2-10 23:49

引用:
原帖由 bond 於 2012-2-10 23:44 發表
其實都可以試下, 可能另有新天地
我都係甘林,因為我見佢,有手感,反手搓波同捎波都不錯!可以試吓lo!今天同師父說了很久後之决定.
作者: 太陽之子    時間: 2012-2-11 00:12

睇黎你已經拿定了主意
希望朗朗更上一層樓
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 00:14

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-2-11 00:12 發表
睇黎你已經拿定了主意
希望朗朗更上一層樓
yes ar!明天打完球局,帶朗朗去買長膠lo!
作者: 太陽之子    時間: 2012-2-11 00:17

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-11 00:14 發表

yes ar!明天打完球局,帶朗朗去買長膠lo!
不如就即慶係球館是但拎塊玩下先啦
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 00:19

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-2-11 00:17 發表

不如就即慶係球館是但拎塊玩下先啦
有就最好la!
作者: 太陽之子    時間: 2012-2-11 00:21

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-11 00:19 發表

有就最好la!
應該有既
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 00:24

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-2-11 00:21 發表

應該有既
好呀!借來用吓!thx
作者: Manley    時間: 2012-2-11 01:37

其實.......真係唔係好建議用長膠....
作者: 太陽之子    時間: 2012-2-11 01:46

樓主既想法,我好明白既

雖然站在兒童基礎訓練的立場,真係唔建議用,但既然父母已經決定左,咁不如先俾小朋友玩一下,可能佢唔鍾意玩都唔定呢
作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-11 01:48

想試邊塊
作者: 太陽之子    時間: 2012-2-11 01:51

DARKER個塊啦就
咁啱係橫板
作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-11 01:51

準備明天比賽
仲未唸好用邊塊
作者: 太陽之子    時間: 2012-2-11 01:52

引用:
原帖由 mao 於 2012-2-11 01:51 發表
準備明天比賽
仲未唸好用邊塊
不如玩點指兵兵
作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-11 01:52

希望館大大話話可能有40-50塊長膠
作者: 太陽之子    時間: 2012-2-11 01:53

引用:
原帖由 mao 於 2012-2-11 01:52 發表
希望館大大話話可能有40-50塊長膠
咁多
作者: kit0506    時間: 2012-2-11 02:17

我也建議他用長膠!
長膠的好處在於小學少人用、令很多小朋友不識應、可在最短時間將反手的短處變成長處!
不太需要注重發力,只要注意接觸的角度就可學成!
特別對正手強、反手只懂彈不熟練拉球的人最有效!

但中學就...
作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-11 02:20

波記收埋好多
作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-11 02:22

要在希望館找兩面反貼好難
要find 長膠易過借火
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 08:04

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-2-11 01:52 發表

不如玩點指兵兵

作者: eddieho    時間: 2012-2-11 08:04

引用:
原帖由 mao 於 2012-2-11 01:48 發表
想試邊塊
好多呀!
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 08:10

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-2-11 01:46 發表
樓主既想法,我好明白既

雖然站在兒童基礎訓練的立場,真係唔建議用,但既然父母已經決定左,咁不如先俾小朋友玩一下,可能佢唔鍾意玩都唔定呢
因為太陽都見到朗朗有一段時間,正手同發球都好左,但反手愈來愈不掂.我細個都是一個打粒型膠的邪人.所以比佢試試.
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 08:13

引用:
原帖由 kit0506 於 2012-2-11 02:17 發表
我也建議他用長膠!
長膠的好處在於小學少人用、令很多小朋友不識應、可在最短時間將反手的短處變成長處!
不太需要注重發力,只要注意接觸的角度就可學成!
特別對正手強、反手只懂彈不熟練拉球的人最有效!

但 ...
同意小學ok,中學就............... ,但依家朗朗得七歲,仲有4年先中學.試吓先!可能過一排,唔ok.就打番兩面反貼呢!
作者: wlwlwl    時間: 2012-2-11 10:13

香港大部份既長膠球員係自學同無經遐系统訓綀
其實如果落心機練
長膠都可以有成績
問題就係睇自已既手感 教綀 系统訓練 同 interest
作者: 3gp    時間: 2012-2-11 10:33

作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-11 11:00

Wlwlwl 講得好
凡事都有出路。只是長膠要找教練不容易
乒壇打長膠打得好有

盧傳松
鄧亞平
齊寶華
黃秋伊
金頸鵝
日本 “郁co"
朱世赫

香港有
港青陳美珊
教練莫卡莎
王晶
陳柄强
黄国明
仲有borkee
作者: asd123111    時間: 2012-2-11 11:28

其實應唔應該打長膠.........
我認為樓主應比仔仔決定
因為長膠同反膠始終好大分別,反轉長易,長轉反就難啦
所以樓主可先比仔仔試下長膠 等佢自己再作決定
作者: bond    時間: 2012-2-11 11:54

講起長膠, 近代乒乒球, 反貼是主流, 當人人用反貼, 但你用長膠, 有些覺得很另類, 旁門左道, 相反如果長膠是主流打流, 你用反貼可能被當作外星人看待.  
我都係過來人, 都曾經坃過數年長膠, 能操控長膠, 尤其防死對手, 是很有滿足感, 但後來打回反貼貼了..
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 12:53

引用:
原帖由 bond 於 2012-2-11 11:54 發表
講起長膠, 近代乒乒球, 反貼是主流, 當人人用反貼, 但你用長膠, 有些覺得很另類, 旁門左道, 相反如果長膠是主流打流, 你用反貼可能被當作外星人看待.  
我都係過來人, 都曾經坃過數年長膠, 能操控長膠, 尤其防 ...
你同我一樣!
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 12:54

引用:
原帖由 3gp 於 2012-2-11 10:33 發表
我仔陪你同加菲打長膠呀!
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 12:58

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-2-11 11:28 發表
其實應唔應該打長膠.........
我認為樓主應比仔仔決定
因為長膠同反膠始終好大分別,反轉長易,長轉反就難啦
所以樓主可先比仔仔試下長膠 等佢自己再作決定
今天多謝太陽,借左塊有長膠的橫板給朗朗打,真係ok wor!連佢自己都打得happy.可以比D時間練吓,再作打算吧!
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2012-2-11 14:04

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-10 22:53 發表
仔仔準備改打法,岩岩仔仔同教練學完波.教練話仔仔的性格,同步法,手感不如改打長膠.我都林住比仔仔試下.因為我自己以前都是打長膠的,跟師父學波時都係練長膠,之後我先改番打兩面反貼.因為見仔仔打了兩面反貼都有一段時 ...
好多人都話唔好打長膠, 我倒覺得無問題, 只要唔好忽略基本功訓練就行了, 就算真係唔岩打, 當認識下長膠性能都好, 唔駛見到長膠就亂晒龍, 遲D用番反貼囉, 小朋友適應得好快的
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 15:40

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-2-11 14:04 發表

好多人都話唔好打長膠, 我倒覺得無問題, 只要唔好忽略基本功訓練就行了, 就算真係唔岩打, 當認識下長膠性能都好, 唔駛見到長膠就亂晒龍, 遲D用番反貼囉, 小朋友適應得好快的
對呀!我都是改邪歸正的人呢!
作者: adamn    時間: 2012-2-11 17:15

小朋友不要太早用怪膠.上到中上水平你會後悔!
作者: BrianDD    時間: 2012-2-11 18:08

小朋友用c7吧
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 19:01

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-2-11 18:08 發表
小朋友用c7吧
站時用755.
作者: chrisho2010    時間: 2012-2-11 19:06

小朋友打長膠是最失敗決定.教練提出証明教練冇料到 大個左實後悔.
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 19:53

引用:
原帖由 chrisho2010 於 2012-2-11 19:06 發表
小朋友打長膠是最失敗決定.教練提出証明教練冇料到 大個左實後悔.
一個教練有冇料到,不是打咩膠.而看不看到每人能力的不同,去改變打法,同教法.我不敢說:我師父是一個好勁的人,但他一定不是冇料到的教練.
PS:唔該你收番:教練提出証明教練冇料到呢一句.
作者: 青見人    時間: 2012-2-11 22:50

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-10 22:53 發表
仔仔準備改打法,岩岩仔仔同教練學完波.教練話仔仔的性格,同步法,手感不如改打長膠.我都林住比仔仔試下.因為我自己以前都是打長膠的,跟師父學波時都係練長膠,之後我先改番打兩面反貼.因為見仔仔打了兩面反貼都有一段時 ...
曾聽一席話,現今乒壇百花齊放!我哋嘅新一代球手,動作較以前規範了很多,而且也打得有板有眼!終可放寬於長膠在12歲以下之限制了!
打長膠者在動作、手法及規範上略孫一般打反膠的球員!打長膠就好似直接練七傷拳咁,未傷敵先傷己!若沒練成玄門正宗內功,即正宗扎實嘅基本功,練上來就必內傷亦即影響動作!
放寬長膠另一原因,我哋新一代已不再只對上同齡對手,還會對上一些經驗豐富及一些多變嘅球手!打下去相形見絕!像當年乒乓孖寶,對上外國人多輕易取勝,不只因為她技術了得,還因為那塊見鬼嘅長膠!簡直聞風喪膽!
對上長膠,你必先有扎實嘅基本功,再掌握長膠嘅鬼異特性,打上來還不至於下風!所以你看到長膠絕跡於甲組前八!當然,若果你有個超強嘅伙伴同練,殺入甲組前八亦指日可待了!
長膠放寬後,多了一眾年青球員使用,在有限嘅時間,要小學生練就扎實嘅基本功已不易,判斷來球旋轉落點,難矣!何況要佢哋明白及掌握其變化及處理來球更是難上難!所以當年金毛師王為急著報滅門之仇,也不顧一切練上殺傷力強大嘅七傷拳!務求與敵同亡!
今天新一代打長膠,短期內或可殺敵,他朝又要用上多少歲月來把內傷冶好呢?試問有多少人能像楊過以左手由頭練起?不會有,因為楊大俠除咗自己努力外還有一番際遇!
櫻木花道曾問白髮鬼安西總監!老頭子,你最光輝嘅時刻係幾時?是全日本時代嗎?我呢?就在今天!
作者: eddieho    時間: 2012-2-11 23:52

相信打長膠,一定不是主流.但本人不同意打長膠就不要練基本功.
作者: hotmanlap    時間: 2012-2-12 00:16

看看朱世赫, 世界頭十
長膠無話一定無出路, 打唔上
長膠亦唔一定只打怪, 穩削找機會反攻亦可
不過真係好難練得好, 要本身有天份, 有好教練, 好陪練
作者: eddieho    時間: 2012-2-12 00:33

引用:
原帖由 hotmanlap 於 2012-2-12 00:16 發表
看看朱世赫, 世界頭十
長膠無話一定無出路, 打唔上
長膠亦唔一定只打怪, 穩削找機會反攻亦可
不過真係好難練得好, 要本身有天份, 有好教練, 好陪練
同意到極!
作者: artin    時間: 2012-2-12 02:42

行行出狀元
作者: hungwahsun    時間: 2012-2-12 06:47

有教无类.能因材施教就是好教练.每个人的天份,客观条件都不同.教练的建议肯定有他的理由.我个人的看法,如果体能不太好,但是聪明,观察能力强,专心的小孩,打长胶会较为适合.
作者: eddieho    時間: 2012-2-12 09:58

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2012-2-12 06:47 發表
有教无类.能因材施教就是好教练.每个人的天份,客观条件都不同.教练的建议肯定有他的理由.我个人的看法,如果体能不太好,但是聪明,观察能力&#2437 ...
說得好呀!
作者: ycfu    時間: 2012-2-12 12:18

引用:
原帖由 青見人 於 2012-2-11 22:50 發表

曾聽一席話,現今乒壇百花齊放!我哋嘅新一代球手,動作較以前規範了很多,而且也打得有板有眼!終可放寬於長膠在12歲以下之限制了!
打長膠者在動作、手法及規範上略孫一般打反膠的球員!打長膠就 ...
不能同意更多
作者: ycfu    時間: 2012-2-12 12:21

引用:
原帖由 chrisho2010 於 2012-2-11 19:06 發表
你可以不同意chrisho的意見,但我覺得chrisho是出自真心善意的回應。
作者: eddieho    時間: 2012-2-12 12:27

引用:
原帖由 ycfu 於 2012-2-12 12:21 發表

你可以不同意chrisho的意見,但我覺得chrisho是出自真心善意的回應。
我會接受不同意見,但不接受人話自己師父冇料姐!
我知打長膠不是主流,我自己都是由長膠轉為兩面反膠的.
PS:此論壇也有不少長膠高手呢!
作者: lycong    時間: 2012-2-12 12:29

引用:
原帖由 青見人 於 2012-2-11 22:50 發表

打長膠者在動作、手法及規範上略孫一般打反膠的球員!打長膠就 ...
講得非常好 , 最中意最後一句

作者: ycfu    時間: 2012-2-12 12:39

你可以試試玩下的。

但長膠要打得好,用得好難度不比反貼少。

我以前學界都靠長膠得過獎,到某階段,面對基本功好的,不怕長膠的,長膠就被人襟住來打,夾生打死。所以長膠是優點同時也是缺點。

7歲小朋友也太快下定論說他反手反貼冇進步吧!

我3年前重拾球板後改了2面反貼。
作者: eddieho    時間: 2012-2-12 13:09

引用:
原帖由 ycfu 於 2012-2-12 12:39 發表
你可以試試玩下的。

但長膠要打得好,用得好難度不比反貼少。

我以前學界都靠長膠得過獎,到某階段,面對基本功好的,不怕長膠的,長膠就被人襟住來打,夾生打死。所以長膠是優點同時也是缺點。

7歲小朋友也 ...
其實用長膠或其他粒仔膠,基本功不會比反貼少.一定要下苦功.在我f1時岩岩由直板改打橫板.已打粒狀膠了!正貼,生膠,長膠都打過.連防弧也練過.每隻膠皮也有不同的基本功.打咩膠打咩打法,最重要玩得開心,岩自己體質lo!
作者: carfielddog    時間: 2012-2-12 13:53

好教練應該因每人天份而教,基本功+努力當然重要,但天份亦不能忽略,一個做教練應有責任係因才施教,唔係盲目跟風!教練其實可以收左$同你個仔磨下磨下又一個鐘,得鬼閒叫學生轉乜轉物,仲要加倍心機同學生練過新技術,你估唔辛苦咩?咁點解你個教練咁蠢叫你個仔轉長膠?理由好簡單,就係覺得你個仔有一方便天份不足,希望轉長膠作一個新嘗試,彌補某一方面缺點,得到突破性進步,成功與否,當然要試過先知,不過肯定一樣野,你個教練係一個負責任兼盡心盡力嘅好教練!
香港係言論自由嘅地方,chrisho2010嘅回應你無需勞氣同嬲,如果佢有機會去到世界各地,或者國內專業訓練兒童長膠基地,佢就覺得自已今日嘅言論回應係幾咁無知!所以你真係唔應該嬲佢,你應該係可憐佢,因為佢係一隻名符其實"井底之蛙''
作者: eddieho    時間: 2012-2-12 14:00

引用:
原帖由 carfielddog 於 2012-2-12 13:53 發表
好教練應該因每人天份而教,基本功+努力當然重要,但天份亦不能忽略,一個做教練應有責任係因才施教,唔係盲目跟風!教練其實可以收左$同你個仔磨下磨下又一個鐘,得鬼閒叫學生轉乜轉物,仲要加倍心機同學生練過新技 ...
看完你篇野,我真係要原諒佢同情佢了 !
作者: 王子    時間: 2012-2-12 14:12

櫻木花道曾問白髮鬼安西總監!老頭子,你最光輝嘅時刻係幾時?是全日本時代嗎?

我呢?就在今天!(很有意思,年青人真好,他們有的是一種信心及志氣)

希望小王子有日會有這種志氣
作者: Terence    時間: 2012-2-13 11:36

eddie, 歡迎你仔仔加入長膠大軍, 雖然我成日呻長膠容易被人打死, 但睇到myron有時又幾樂在其中, 而且佢之長膠咁多缺點, 正正加強佢動力去改善.
其實你或你師傅, 有冇諗過你囝囝作何種長膠打法? 例如: 打削球既, 步法練習比手法為重; 打閘球防守既, 要多揾陪練沖球; 打近枱進攻既, 更要加強手法, 脚步配合同瞭觧旋轉, 既然有心轉長膠, 何不找定方向, 以收事半功倍之效
作者: nwa10    時間: 2012-2-13 19:23

我都是轉左長膠無耐,
打打下又覺得幾好,
之前轉過橫拍同橫打,
其實要每樣野試試下先可以找到適合自己的膠和打法,
你既仔仲細,是有好多進步的空間既...........
作者: eddieho    時間: 2012-2-13 22:40

引用:
原帖由 Terence 於 2012-2-13 11:36 發表
eddie, 歡迎你仔仔加入長膠大軍, 雖然我成日呻長膠容易被人打死, 但睇到myron有時又幾樂在其中, 而且佢之長膠咁多缺點, 正正加強佢動力去改善.
其實你或你師傅, 有冇諗過你囝囝作何種長膠打法? 例如: 打削球既, 步 ...
多謝指導thx!
作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-15 10:08

welcome join 黑暗長膠大本營
作者: eddieho    時間: 2012-2-15 19:56

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-2-15 10:08 發表
welcome join 黑暗長膠大本營
只係朗朗轉打姐,不過!我身邊有兩隻魔鬼,成日叫我再入魔道呢!
作者: HCLAI    時間: 2012-2-15 21:08

求突破都好吖,試下無妨
作者: eddieho    時間: 2012-2-15 21:32

引用:
原帖由 HCLAI 於 2012-2-15 21:08 發表
求突破都好吖,試下無妨
我以前也是魔道中人 !
作者: Crocotai    時間: 2012-2-16 20:05

長膠有礙發展基本功的說法已有不少人提出過了,但甚麼才是基本功呢?
說來說去正反手對攻之類的基本功,也只不過是反膠的基本功。長膠也有長膠的基本功呢!何不將基本功的概念擴大一點到長膠的層面呢?

再者,到了甲組的確是沒有幾個長膠人,但是又考慮一下,小朋友打球是為了甚麼?課外活動本質又是為了甚麼?相信大部分家長也不會覺得自己的兒子就是明日的奧運冠軍吧,說到底打球就是樂趣和成功感!

如果打法改變會為小朋友在過程中得到樂趣和成功感,相信他也會得到上進的動力,日後加倍努力保當年因轉打法帶來的不足。如果要小朋友苦練某一項技術,但出來的效果郤事倍功半,小朋友容易氣餒的。

這是小弟蠢昧的看法~

作者: jackw19970920    時間: 2012-2-16 21:23

加油牙我都想轉長膠打下
作者: 省港騎乒    時間: 2012-2-17 19:31

既然決定了就要堅持努力多思考!先師曰:‘業精於勤荒于嬉,行成為思毁於隨’

奧運後打無縫波,乒壇或會改朝換代!仔仔加油
作者: old-cake    時間: 2012-2-17 19:55

因反貼打法比較比較全面,所以一般的所謂基本工就係有反貼的手上工夫,其實都正路嘅,尤其是打橫板,先練好反貼正負手的手上工夫,然後再因才配吾同的組合,例如長膠,如果反貼的基本工好,打法比較容昜多變,正反反長,正長反反,可以隨意發揮 ,增加變化的本錢,
作者: old-cake    時間: 2012-2-17 20:03

但對我來說,因謂我係中直單面反貼,轉左中直單面粒仔反貼的手上工夫要將佢忘掉,從新適應粒仔手上的基本工,痛苦.
作者: kit0506    時間: 2012-2-17 20:21

我有點想跟你仔仔打球!
看看有沒有機會時間!
作者: eddieho    時間: 2012-2-17 21:32

引用:
原帖由 kit0506 於 2012-2-17 20:21 發表
我有點想跟你仔仔打球!
看看有沒有機會時間!
請去星期六兒童球局la!不過我仔站時是球屎呢!
http://hkttf.com/redirect.php?ti ... o=lastpost#lastpost
作者: eddieho    時間: 2012-2-17 21:35

引用:
原帖由 old-cake 於 2012-2-17 20:03 發表
但對我來說,因謂我係中直單面反貼,轉左中直單面粒仔反貼的手上工夫要將佢忘掉,從新適應粒仔手上的基本工,痛苦.
其實由長轉反,反轉正,正轉生.一定要重新練習,加陪努力呢!
作者: eddieho    時間: 2012-2-17 21:36

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2012-2-17 19:31 發表
既然決定了就要堅持努力多思考!先師曰:‘業精於勤荒于嬉,行成為思毁於隨’

奧運後打無縫波,乒壇或會改朝換代!仔仔加油
多謝支持!
作者: kit0506    時間: 2012-2-20 14:38

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-17 21:32 發表

請去星期六兒童球局la!不過我仔站時是球屎呢!
http://hkttf.com/redirect.php?ti ... o=lastpost#lastpost
我只是想跟他打下反手,給他一些意見和建議!
本人善於看出他人打球動作的不同之處!
個人應為反貼容錯性最高,最為易控!
反貼>正貼>生膠>長膠
長膠最為難控,因此不太認同「先控長膠,控好才控回反貼」!
個人應為長膠不是不需要基本功,相反我覺得長膠需要的基本功是最多!
由於反貼的容錯性高,擊球的時間、手法、擊球時的方向和角度、球板的角度都可以不太準確!
但正貼就要求高些,而長膠的要求最高!
除非你只用長膠閘球,不出力,那基本功的要求就可以不多!
還有長膠打球控得每次也不一定是手法好了!
有時是因為長膠不彈不足以出界,沒力時跌落枱!
手法好和動作好是指發力時不出界,可連續性,可走動中而不變形的!
作者: eddieho    時間: 2012-2-20 18:57

引用:
原帖由 kit0506 於 2012-2-20 14:38 發表

我只是想跟他打下反手,給他一些意見和建議!
本人善於看出他人打球動作的不同之處!
個人應為反貼容錯性最高,最為易控!
反貼>正貼>生膠>長膠
長膠最為難控,因此不太認同「先控長膠,控好才控回反貼」! ...
多謝意見 !

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0