標題: [球例] 應否唔算數呢? [打印本頁]

作者: Georgett    時間: 2011-12-10 21:57     標題: 應否唔算數呢?

打波好多時都有D擦網, 擦邊既球出現, 應否立例把這些球唔當係"好球", 要重開呢? 一句SORRY其實都冇用, 始終都係輸左.
其實講SORRY果個心裏不知幾想再多個幸運球呢, 大家同意嗎?
作者: Yin=]    時間: 2011-12-10 22:01

同意
作者: mike仔    時間: 2011-12-10 22:04

如果個对手擋到又嬴,咁点
作者: Georgett    時間: 2011-12-10 22:06     標題: 回復 2# 的帖子

我係贊成要重開的, 大家留意吓其實呢D球係"經常性"地出現, 有些更在重要時刻出現, 直接影響賽果.
作者: Georgett    時間: 2011-12-10 22:07

對手擋到都要重開, 唔算數.
作者: mike仔    時間: 2011-12-10 22:09

個对手會好冇隱
作者: jcclee    時間: 2011-12-10 22:11

我個人覺得建議算公平 !
作者: Georgett    時間: 2011-12-10 22:12     標題: 回復 7# 的帖子

多謝支持.
作者: chifaifung    時間: 2011-12-10 22:50

其實好多運動都有呢d幸運成份
就係有呢d幸運成份先增加左刺激性
例如 足球有擦柱彈入
          籃球都有滴入(滴滴下入左)etc
作者: Georgett    時間: 2011-12-10 22:53     標題: 回復 9# 的帖子

兩者有d分別, 唔太相同. 唔可以相提並論.
作者: 天樂    時間: 2011-12-10 23:21

打波有時有d幸運成份先好玩,何況好多擦網擦邊,冷靜d其實都可以救到,或轉化為機會,正如樓上所說,籃球都有滴入....
作者: asd123111    時間: 2011-12-11 15:53

擦網還好 擦邊波真是.........
作者: y539069849    時間: 2012-6-19 00:10

上次見到擦邊波 有條友safe番
作者: 青見人    時間: 2012-6-19 00:46

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-12-10 22:06 發表
我係贊成要重開的, 大家留意吓其實呢D球係"經常性"地出現, 有些更在重要時刻出現, 直接影響賽果.
不讚成!其實點解很多時在重要時刻才出現呢?很大機會係到關鍵球時,手自然緊一點,回球時就出現差別,這或影響回球弧線、質量等,這是可以深入探討!
當出現這些幸運球時,回得不好導致失誤後對心理上嘅考驗也相當大,也可區別出球員嘅心理質素嘅好與壞!
在總會的章別試因幸運球而導致失誤,利益會歸於考生,這點可以理解!在比賽兢技上的出現卻是公平的我覺得!
不過就我自己而言幸運球不是我想赢的球!但係救得了幸運球我會很興奮的!心裡也絕不是想來多兩個!畢竟,救得個幸運球比打出個幸運球較為愉快!

作者: 天樂    時間: 2012-6-19 01:03

引用:
原帖由 青見人 於 2012-6-19 00:46 發表

不讚成!其實點解很多時在重要時刻才出現呢?很大機會係到關鍵球時,手自然緊一點,回球時就出現差別,這或影響回球弧線、質量等,這是可以深入探討!當出現這些幸運球時,對心理上嘅考驗也相當大,也可區別 ...
絕對同意!!
救幸運球也是技術之一,講求冷靜,經驗,反應,及智慧,也是比賽的一部份,也如青見人所說,心理考驗之一
作者: laukwok    時間: 2012-6-19 09:21

若果唔算, 大家又要要求擦邊唔算, 很煩的!!!!!!!!!!!!_!!!!!!!!!!!!!!
作者: 是神    時間: 2012-6-19 09:32

太多重開 影響比賽連貫性。
作者: 乒乓在線    時間: 2012-6-19 09:50

遊戲來 , 這不算那不算, 攪到太沉重了.......
作者: calab    時間: 2012-6-22 10:09

咁撞柱彈番入來的乒乓球呢A_A

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0