標題: [球板討論] 【原創評測】講一講球板的重量 [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2011-10-25 16:16     標題: 【原創評測】講一講球板的重量

乒乓球板是這樣運動的主要器材,
由預算砌板(或買板)之前就應該先作打算.

先要了解自己是甚麼的打法才去選擇球板的構造和套膠的配合.
通常一般的純木板是會較各種的碳板/纖維板輕一點; 當然也會有例外....

歐洲人喜愛用偏重的底板, 可能是因為在中/遠台會更加有力和發揮穩定有關,
這也符合了歐洲球手的打法, 在配套上他們會用較輕的"外國膠",
從而令整體的重量得以平衡.

聽過很多人經常說甚麼底板的"黃金重量"...這我個人覺得意義不大 !
最重要是你貼好2面膠之後的"整體重量"和整體的平衡(重心) !
如果習慣了正手打大陸膠的人更加要考慮清楚, 成塊球板會否太重 ?
有些球板的板頭面積會比其他的大, 貼滿2面套膠後, 不難想像會偏重了(在板頭).

(橫板 Example)

(1) Nittaku Latika ST - 85g (152mm X 158mm) + 2 X Tenergy 05 = 188g

(2) Butterfly Timo Boll ST - 95g (150mm X 155mm) + 2 X Tenergy 05 = 190g

2 塊底板相差 10g, 但貼膠後重量竟然是幾乎一樣 !
但整體平衡上, 後者BTY TBS 也會較好(重量不會聚在板頭前方)

以上純粹分享, 翻印必究
作者: JJJJJ    時間: 2011-10-25 16:24

我宜家tbs正手baracuda 反手r7 soft
作者: BrianDD    時間: 2011-10-25 16:28

重心比重量影響更大
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 16:34

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-10-25 16:28 發表
重心比重量影響更大
100% 認同師兄的講法 !
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 16:36

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2011-10-25 16:24 發表
我宜家tbs正手baracuda 反手r7 soft
你變得真快 !
作者: JJJJJ    時間: 2011-10-25 16:52

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-25 16:36 發表

你變得真快 !
因為搵返塊舊海綿baracuda
想試下放係tbs好唔好打
作者: 太陽之子    時間: 2011-10-25 16:58

如果cc7+Arcuda s2+omega 4
可以嘛?
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 17:06

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-10-25 16:58 發表
如果cc7+Arcuda s2+omega 4
可以嘛?
你的是88g + S2(46g) + Omega4(48g) >> Total = 182g

對我來講就算偏輕了...你就唔知

CC7 重量都是偏近手柄的, 應該冇問題.
作者: 太陽之子    時間: 2011-10-25 17:08

我怕前輕後重者
作者: 乒乓在線    時間: 2011-10-25 17:10

THANK YOU VERY MUCH
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 17:19

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-10-25 17:08 發表
我怕前輕後重者
少少會有, 因為 Omega4 真係重過 S2, 相差少少應該可以接受.
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 17:20

引用:
原帖由 長膠殺手 於 2011-10-25 17:14 發表
YES 99G
淨板 99g...直板來講本來算重,

但我估你一面是長膠, 咁就可以接受 !
作者: JJJJJ    時間: 2011-10-25 17:23

JCCLEE兄 你覺得舊baracuda配tbs正手好唔好打
我查左2浸薄膨脹劑
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 17:28

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2011-10-25 17:23 發表
JCCLEE兄 你覺得舊baracuda配tbs正手好唔好打
我查左2浸薄膨脹劑
TBS 我冇試過 Baracuda 正手, 只試過在反手(幾好, 但稍嫌唔夠透板)
正手加澎漲劑, 可能會OK, Baracuda 仲夠重添...
(星期六我帶埋個電子磅來幫你磅磅)

作者: JJJJJ    時間: 2011-10-25 17:45

好啊磅下~ 但我覺得輕過o4既
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 17:51

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2011-10-25 17:45 發表
好啊磅下~ 但我覺得輕過o4既
咁係可以肯定是的 !

Omega4 Pro 仲重過我塊省狂....
作者: 速鳥    時間: 2011-10-25 19:53

我都想了解下,正面膠與反面膠的不同重量的大對比,會不會都是要考慮的呢!唔該你
作者: vickyw288    時間: 2011-10-25 22:36

97g cl 正手省狂3 反手baracuda =194g
作者: jcclee    時間: 2011-10-25 23:45

引用:
原帖由 速鳥 於 2011-10-25 19:53 發表
我都想了解下,正面膠與反面膠的不同重量的大對比,會不會都是要考慮的呢!唔該你
視乎個人打法而去取捨....

eg. 正手選擇大陸膠(通常偏重), 反手用外套的話...
(好多人會咁配)通常是為了2個目的;
(1)正手夠扎實, 發力和落點會較穩定, 準確.
(2)對反手膠的彈力會更有幫助
(因為硬而重的正手大陸膠, 化身像似多了一層的木板夾層, 增加了反手的支撐力)
作者: 太陽之子    時間: 2011-10-26 14:56

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-25 17:19 發表

少少會有, 因為 Omega4 真係重過 S2, 相差少少應該可以接受.
塊板好重,拎上手都唔想打
作者: jcclee    時間: 2011-10-26 15:57

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-10-26 14:56 發表

塊板好重,拎上手都唔想打
咁你反手只可以用d 好輕既膠; 例如 :

(1)JOOLA Energy Green Power X-tra
(2)JOOLA Energy Green Power
(3)Tibhar Nimbus Sound
(4)Roxon 450
(5)Butterfly Cermet

作者: 太陽之子    時間: 2011-10-26 16:37

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-26 15:57 發表

咁你反手只可以用d 好輕既膠; 例如 :

(1)JOOLA Energy Green Power X-tra
(2)JOOLA Energy Green Power
(3)Tibhar Nimbus Sound
(4)Roxon 450
(5)Butterfly Cermet
其實我反手之前用開arcuda s1,但正手配狂飆,感覺好平衡
依家咁配,好唔平衡
我想試下反手都打s2
作者: jcclee    時間: 2011-10-26 16:40

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-10-26 16:37 發表

其實我反手之前用開arcuda s1,但正手配狂飆,感覺好平衡
依家咁配,好唔平衡
我想試下反手都打s2
我好似有塊舊 S2, 可以借你試吓先...
作者: 太陽之子    時間: 2011-10-26 16:44

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-26 16:40 發表

我好似有塊舊 S2, 可以借你試吓先...
你今晚拎唔拎出來?
作者: jcclee    時間: 2011-10-26 16:47

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-10-26 16:44 發表

你今晚拎唔拎出來?
可以!
作者: 太陽之子    時間: 2011-10-26 16:52

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-26 16:47 發表

可以!

作者: jcclee    時間: 2011-10-30 06:40

主板 :  Stiga CC7 (ST) 97g [正] 省狂飆3  [反] Xiom Omega4 Pro (總重量 194g)

(見上) 我而家咁配 Balance OK 喎 !
如果你跟試....都係 185g
不過我始終都覺得 Hexer 反手仍然是最好 (特別夾此板, 又輕過 Omega4)

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0