標題: 轉橫板, 會有轉機嗎? [打印本頁]

作者: Georgett    時間: 2011-9-16 16:53     標題: 轉橫板, 會有轉機嗎?

小弟用緊直板, 近數年來技術停濟不前, 試過好多方法都冇用, 唔想原地踏步,
突然唸到轉用橫板, 唔知會唔會有新既希望呢? 有冇成功既例子講黎聽吓呀?
作者: kanlok    時間: 2011-9-16 16:58

橫板相持強d 步法小d
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 17:02

我都曾經用過幾次橫板, 感覺是反手力量大, 防守好, 步法既要求相對會細一些, 但發球就不太順手.
作者: 乒乓在線    時間: 2011-9-16 17:03

轉用橫板, 唔知會唔會有新既希望呢? 成功既例子;-
MA LIN  ->MA LONG

作者: john88    時間: 2011-9-16 17:06

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-16 16:53 發表
小弟用緊直板, 近數年來技術停濟不前, 試過好多方法都冇用, 唔想原地踏步,
突然唸到轉用橫板, 唔知會唔會有新既希望呢? 有冇成功既例子講黎聽吓呀?
changed too Me before form3 and form 4 still 直板, in last two month i changed it
作者: kangaroo626    時間: 2011-9-16 17:06

橫板既正手進攻唔夠直板好~~
直板有得推擋~~橫板無~我已經覺得好難
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 17:07

手法步法都不一樣,三思後行吧
作者: wilson2020    時間: 2011-9-16 17:11

引用:
原帖由 john88 於 2011-9-16 17:06 發表

changed too Me before form3 and form 4 still 直板, in last two month i changed it
你轉左橫板
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 17:13     標題: 回復 6# 的帖子

我本身既打法係反手全橫打, 係冇傳統既推擋.  
打法其實都好似橫板.
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 17:14     標題: 回復 6# 的帖子

打法其實都好似橫板.
作者: wlwlwl    時間: 2011-9-16 17:16

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-16 17:13 發表
打法其實都好似橫板.
咁你可以就用依家塊直板來練下橫板先, 起碼唔洗哂錢
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 17:17

橫板反手發力幅度不同直板,拉波手法都不同
作者: alanchan    時間: 2011-9-16 17:27

唔知 打開直板 轉橫板 辛苦d, 定係 打開橫板 轉直板 辛苦d 呢 ?.?
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 17:28     標題: 回復 13# 的帖子

問您自己都知
作者: jcclee    時間: 2011-9-16 17:29

學埋橫板都冇壞 ! (學識後又冇人會迫你轉既)

我自小時侯都是只識用直板, 後來轉了橫 (至今轉了4 年)

想借甚麼的橫板隨時出聲, 可以借給你試練.
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 17:32

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-9-16 05:29 PM 發表

我想借oc
作者: alanchan    時間: 2011-9-16 17:43

我自己呢, 細細個在文具鋪買快流星, 打石檯的.

之後中學無打, 又之後上左去高d的地方之後, 就由橫板打起, 叫做有練過下.

做野之後又N年無打, 但前幾年打番橫板後, 有日XX痕(註1), 覺得日直個樣好靚仔, 敢就打左日直兩年.

之後波友Kanlok比我試左快中直OC, 搞到我又Y痕(註2), 又去買快OC想練一下直板橫打.

講起上來, 真係乜都唔勁, 最勁就係比波友沖爆

註1: 請自行想像XX為何物
註2: 請自行想像Y為何物
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 17:43     標題: 回復 15# 的帖子

咁多謝先...等我再唸唸先.
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 17:47     標題: 回復 17# 的帖子

註1: 自行想像skx為關刀
註2: 自行想像y,c為木劍
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 17:57

我最初係左推右攻的, 後來跟左教練學埋橫打作輔助, 再後來想了很久, 放棄埋推擋, 轉做全橫打, 我唔想浪費太多時間,
只想把自己整體既實力提升.
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 18:17

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-9-16 17:29 發表

你有冇陳玘果塊橫板呀? 我好鐘意睇佢打波架.
作者: nwa10    時間: 2011-9-16 18:19

我都轉左橫板,正手好好拉,反手好難,
反而我覺得要走多左,可能我是進攻形掛......
用左橫板,整體實力會拉低,要代時間磨練,
你遇好似重頭學過咁,都好曬時間,所以從小就要選定好球板,
大世所吹,橫板也....
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 18:24

引用:
原帖由 nwa10 於 2011-9-16 06:19 PM 發表
我都轉左橫板,正手好好拉,反手好難,
反而我覺得要走多左,可能我是進攻形掛......
用左橫板,整體實力會拉低,要代時間磨練,
你遇好似重頭學過咁,都好曬時間,所以從小就要選定好球板,
大世所吹,橫板也....
,反手好難
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 18:27

我都覺得橫板反手係難, 仲直板橫打仲難.
作者: nwa10    時間: 2011-9-16 18:28

聽講閃人成人去唔同區操波個禾,
有機會要同你打下....
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 18:32

有一個國內留學生(好水平),他忠告我,如果橫板接發球沒有擰
叫我已後不要打橫板,所以努力練習.個人意見
作者: jcyli    時間: 2011-9-16 18:32

不妨一試…試下無壞的
同其他乒友打波時,借黎打打…好快就會感受到咩板岩你的

相信很多乒友都試過徘徊係直板同橫板中間的
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 18:33

引用:
原帖由 nwa10 於 2011-9-16 06:28 PM 發表
聽講閃人成人去唔同區操波個禾,
有機會要同你打下....
對,差不多日日都練,今日休息好累,一定有機會多謝您
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 18:37

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-9-16 06:32 PM 發表
不妨一試…試下無壞的
同其他乒友打波時,借黎打打…好快就會感受到咩板岩你的

相信很多乒友都試過徘徊係直板同橫板中間的
我只是保留np700.到老了走不動打長膠定下定下
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 18:44

我年幾前買左塊橫板(藍水晶), 想試試會否岩自己, 但只打左一兩次就賣了, 因為好唔慣, 技術大跌, 太唔順手.
作者: nwa10    時間: 2011-9-16 18:46

直拍橫打我都是練左幾課渣,以前是用單面直板,
我剛剛比賽用番直板橫打又好d禾,
對個丙丁組,都有得打下,
好似有d進步禾,應該直拍橫打容易過橫拍既.....
作者: nwa10    時間: 2011-9-16 18:54

我都是練好後,才用橫板比賽啦,
如果唔係,食硬腸蛋...
作者: devilaaron    時間: 2011-9-16 18:58

for me 永遠都係最初選擇嘅路最適合自己
撥開雲霧見青天呀朋友
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 20:00

我小學生最初選擇,打地波 藍色菠蘿粒仔
作者: bond    時間: 2011-9-16 20:24

王勵勤原本係直板的, 入了專業隊才轉了橫板,  乒乓小王子都係由直轉橫的,  其實有時覺得用直定橫早已定型, 我打法發揮不到直板的優點, 沒有前三板, 我打法前後發制人, 先控後攻,.我都由直改橫兩個月了, 我比你困難得多, 我以前是直板, 一面長膠,一面反膠, 現在是橫板兩面反貼, 單是正手, 擊球的位置及手感已經有別, 有時覺得橫板的步法要求不比直板低, 基本上起碼要打番三個月才能摸到擊球點及控到球,
作者: jcyli    時間: 2011-9-16 20:55

反而我覺得橫板反手易打過正手  ( 我正反手都很水皮的,只是感覺上,反手容易掌握一點 )

回閃人:我都正在學習接發球擰波…的確很有趣
作者: 閃人    時間: 2011-9-16 20:59

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-9-16 08:55 PM 發表
反而我覺得橫板反手易打過正手  ( 我正反手都很水皮的,只是感覺上,反手容易掌握一點 )

回閃人:我都正在學習接發球擰波…的確很有趣
互相比心機, 接唔好發球,無得打
作者: sam1996921    時間: 2011-9-16 21:11

反而我覺得橫版反手拉波重易過正手拉波
作者: ken    時間: 2011-9-16 21:26

支持~~~~
高禮澤佢由右手轉左手咪仲難,
最後都系成功
作者: 速鳥    時間: 2011-9-16 23:11

我覺得最緊要好玩,橫板拉得舒服,發力呢家野、無論直橫發得好都唔會太差。至於反手,有人一放就自然有橫打,我就肚腩肌左住。正反轉板直板快好多!

如果走位發力唔多完美,好應該多練習、好過轉打發。

.

作者: 長膠進攻    時間: 2011-9-16 23:14

轉唔知得唔得.但唔轉一定唔得     
作者: Georgett    時間: 2011-9-16 23:52

唉, 打左咁多年直板,  感情深厚, 真係唔捨得, 而且我咁鐘意王皓既全橫打.
作者: jcclee    時間: 2011-9-17 00:14

引用:
原帖由 閃人 於 2011-9-16 17:32 發表

我想借oc
2塊 OC 年頭都已經放賣了....
作者: 閃人    時間: 2011-9-17 00:22

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-9-17 12:14 AM 發表

2塊 OC 年頭都已經放賣了....
cl,st柄,

和您一樣st柄打得適合
作者: jcclee    時間: 2011-9-17 09:40

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-16 18:17 發表

你有冇陳玘果塊橫板呀? 我好鐘意睇佢打波架.
Stiga Energy wood ?
Stiga Ebenholz 7 ?
雙魚杞 ?

之前2 塊 Stiga 都有, 不過後來放晒 (因為我只有地方 keep 50塊板, 是我的合法 Quota)

但我覺得你應該先試狂飆王橫板 (因為你自己而家都係打緊狂飆皓直板, 手感會相似)
作者: Georgett    時間: 2011-9-17 13:00     標題: 回復 45# 的帖子

好呀, 你有?
作者: Georgett    時間: 2011-9-17 13:12     標題: 回復 45# 的帖子

其實我拎番自己塊直板當橫板打一樣得啫, 唔駛借了, THX~
作者: kanlok    時間: 2011-9-17 13:30

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-9-16 17:43 發表
我自己呢, 細細個在文具鋪買快流星, 打石檯的.

之後中學無打, 又之後上左去高d的地方之後, 就由橫板打起, 叫做有練過下.

做野之後又N年無打, 但前幾年打番橫板後, 有日XX痕(註1), 覺得日直個樣好靚仔, 敢就打左 ...
好有深意
作者: jcclee    時間: 2011-9-17 17:15

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-17 13:00 發表
好呀, 你有?
可以借俾你試練呀 !
作者: Georgett    時間: 2011-9-18 19:06

都係唔駛住了, THX先~
作者: eddieho    時間: 2011-9-18 19:45

我小學打直板,上了初中.就轉橫板至今了!
作者: tomcat    時間: 2011-9-18 20:26

轉握拍法后,會用放幾多時間練?
如果練波時數不變效果不大.
作者: Georgett    時間: 2011-9-19 23:01

我今日打波, 睇到隔離枱有個阿叔橫打, 質量唔錯, 可以給人致命一擊...原來
橫打也可以有這樣的威力( 我不嬲以為橫板會好一些, 質量會高一些)...
作者: jcclee    時間: 2011-9-19 23:07

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-19 23:01 發表
我今日打波, 睇到隔離枱有個阿叔橫打, 質量唔錯, 可以給人致命一擊...原來
橫打也可以有這樣的威力( 我不嬲以為橫板會好一些, 質量會高一些)...
哈哈哈哈 ~ 各有各好, 只是你和我都未能做到 !
作者: Georgett    時間: 2011-9-19 23:19     標題: 回復 54# 的帖子

冇錯, 只係我未掌握到橫打的精髓, 發力的時間...
P.S. 我琴日都試過用橫板同朋友打, 唔太習慣, 很不順手, 只打了一陣
又轉番直了, HAHA.
作者: 閃人    時間: 2011-9-20 01:26

我橫板從來不懂拉波,白紙一張,上手比較容易
不是一朝一日可以,我都找教練指導,正確拉波手勢
作者: 省港騎乒    時間: 2011-9-20 17:08

不是橫直板來 定一個人水平
是 橫板  直板  適不適 合自己!
最重要是有沒 高人指點!同你的對手 是什么水平!
你日日和馬琳  張繼科 練波,你就算 打削球 我諗全香港都冇乜人WIN 到你。
但是  只是想換板 來提高水平,我想效果不會太大 ,對不起,我說話直接了點。祝 你球技 有所突破
作者: kangaroo626    時間: 2011-9-20 23:01

橫板易上手 但難精通~~
正板難上手 但精到之後會好強~~
作者: LEE    時間: 2011-9-20 23:03

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-9-20 23:01 發表
橫板易上手 但難精通~~
正板難上手 但精到之後會好強~~
乒乓球一向易學難精
作者: Georgett    時間: 2011-9-20 23:12

其實任何運動都係難精架啦.
作者: lwy7383    時間: 2011-9-21 15:46

引用:
原帖由 jcclee 於 2011/9/17 09:40 AM 發表 Stiga Energy wood ?Stiga Ebenholz 7 ?雙魚杞 ?之前2 塊 Stiga 都有, 不過後來放晒 (因為我只有地方 keep 50塊板, 是我的合法 Quota)但我覺得你應該先試狂飆王橫板 (因為你自己而家都係打緊狂飆皓直板 ...
嘩。。。師兄咁多板嘅!

我只係出嚟玩得幾個月,D師兄話我唔適合用狂飆3,因為我係女性,但又唔知乜嘢膠至適合。。。師兄星期五可唔可以攞哂嚟試吓呢?

只係路過 。。。 基本技術都唔好,用乜板都冇用喇!
作者: Georgett    時間: 2011-9-21 21:50     標題: 回復 62# 的帖子

唔怪之得你上次試我塊板啦, 原來你想揾塊岩自己既...
作者: lwy7383    時間: 2011-9-22 09:53

引用:
原帖由 Georgett 於 2011/9/21 09:50 PM 發表 唔怪之得你上次試我塊板啦, 原來你想揾塊岩自己既...
係呀!為下次買膠皮�板做準備
作者: jcclee    時間: 2011-9-22 16:23

引用:
原帖由 lwy7383 於 2011-9-21 15:46 發表

嘩。。。師兄咁多板嘅!

我只係出嚟玩得幾個月,D師兄話我唔適合用狂飆3,因為我係女性,但又唔知乜嘢膠至適合。。。師兄星期五可唔可以攞哂&#22 ...
其實唔使拿晒所有膠出來都可以心中有數...只要了解是甚麼打法, 就可以給予意見...

再講, 邊有可能帶得咁多出來 ?! (Rubbers only, 100 - 120 pcs)

而且3 小時球局內都冇可能試得到幾多塊 (要等無機膠水乾)
作者: feideepking    時間: 2011-9-22 16:31

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-9-22 12:53 發表

其實唔使拿晒所有膠出來都可以心中有數...只要了解是甚麼打法, 就可以給予意見...

再講, 邊有可能帶得咁多出來 ?! (Rubbers only, 100 - 120 pcs)

而且3 小時球局內都冇可能試得到幾多塊 (要等無機膠水乾)
巧有探索精神
作者: lwy7383    時間: 2011-9-22 17:00

引用:
原帖由 jcclee 於 2011/9/22 04:23 PM 發表 其實唔使拿晒所有膠出來都可以心中有數...只要了解是甚麼打法, 就可以給予意見...再講, 邊有可能帶得咁多出來 ?! (Rubbers only, 100 - 120 pcs) 而且3 小時球局內都冇可能試得到幾多塊 (要等無機膠水乾)
當然係開玩笑
作者: yanyan222    時間: 2011-9-22 17:06

i thinK 橫板IS GREAT NOW>
作者: 乒乓小王子    時間: 2011-9-22 19:25

技術停濟不前有好多原因,如果你直板的發力姿勢,有問題或唔正確,想更上一層樓會比別人更困難,轉橫板可能是一個好的選擇,因為可以重新練返正確的姿勢,因為橫板你係一張白紙,重新學過正確的姿勢會比直板改錯的姿勢易得多(不過我係假設你打左直板一段長的時間)
如果你覺得自己直板的姿勢係正確,我不建議你轉橫板,可能你未搵到你要突破的技術來練,只係重複又重複去練習一D你早已熟習的技術,咁樣當然技術停濟不前。

你可以試下多練一D你平時少練或比較弱的技術,進步的副度會比較明顯。
如果你只想增強你的強項技術,E個係最難進步得明顯的,因為當一個人其中一D技術去到較高的Level,你同平時一樣的練習方式,可能只可以保持你的技術唔退步,想要增強技術,就要增加練習的時間或增強訓練的難度

例如,平時練習拉下旋球時,對方只係搓個普通下旋球,A球員不斷練習幾個月,可以將20球的搓拉由12球去到16球的命中率,而B球員的練習方式是對方搓個急長重下旋球(劈長球),B球員又係不斷練習幾個月,最後將20球的搓拉由10球去到12球的命中率,表面上可能第一個的練習方式會比人感覺進步得多由12球去到16球,進步了4球的命中率,而第二個練習方式會感覺到辛苦得來的練習只係得12板,重要進步只果2 球的命中率。

A同B有一日相見,A跟B講:我教練同我練搓拉,我短短幾個月由一開始的12球去到16球,進步了4球,我好開心呀 ! 而B同A講:唉!我教練無鬼用 ,練左成幾個月,只是由10球去到12球的命中率,進步得果2球 ,下個月唔跟佢學呀!

有一日,佢地兩個參加左一個比賽,A對住一個只係打守波的削球手(C球員),A以直落3比0輸了,就對B講:我每局都拎唔到7分,佢削過來的波好轉,你小心D,你拎到5分以經好勁家啦。B同A講,我盡力啦 。最後B以直落3比0擊敗C球員。A同B講:你今日咁勁的,你今日係咪打得超水準。B同A講:唔係呀,平時教練搓過來的波重轉過C削過來的波。

希望我所講的野會令你有所啓發

作者: Georgett    時間: 2011-9-22 20:36     標題: 回復 64# 的帖子

咁你覺得我塊板性能如何?
作者: Georgett    時間: 2011-9-22 20:41     標題: 回復 69# 的帖子

多謝乒乓小王子的意見, 我明白你意思.
好...試試睇吓效果如何先. THX~
作者: 長膠進攻    時間: 2011-9-22 21:09

物極必反...有少許直板動作,要在橫板領會,橫板也是     
作者: lwy7383    時間: 2011-9-23 10:14

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 2011/9/22 07:25 PM 發表 技術停濟不前有好多原因,如果你直板的發力姿勢,有問題或唔正確,想更上一層樓會比別人更困難,轉橫板可能是一個好的選擇,因為可以重新練返正確的姿勢,因為橫板你係一張白紙,重新學過正確的姿勢會比直板改錯的姿 ...
有深意。

問題是要找到一個可以陪你練波的人。。。可能都是要找教練了

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0