標題: [正貼] 看完幾位粒仔波友賽後感 [打印本頁]

作者: 閃人    時間: 2011-7-4 16:09     標題: 看完幾位粒仔波友賽後感

星期六看完比賽後
無論直板粒仔,反膠沒有橫打,是不攻而破
對方專打一條反手直線,沒有反抗,反攻能力
就眼目睹幾位沒有橫打球員
被對手有如貓弄老鼠,沒有招架之力
現今乒乓球沒有兩面攻
等於讓給對手半臂.
(個人意見)

作者: 卓朗    時間: 2011-7-4 16:16

agree
作者: raymondmak    時間: 2011-7-4 16:20

全台正手拉填補反手的不足
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 16:29

對,全台正手側身搶攻.是粒仔霸氣,
作者: kensze    時間: 2011-7-4 16:34     標題: 討論

反手真是弱點點算好??
作者: alanchan    時間: 2011-7-4 16:44

真係又有幾多個人(由其係業餘)好似當年金澤洙的反手, 大板大板抽............
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 16:44

引用:
原帖由 kensze 於 2011-7-4 04:34 PM 發表
反手真是弱點點算好??
我三個月前都是粒仔單面反手弱點
參加球局被對方明眼看見,專攻反手長位
經過苦夜三思,傷痛回憶
決心苦練橫打,給與對手知道我反手不是死穴.
練習實踐熱愛乒乓球既您,大家一起努力加油.

作者: 閃人    時間: 2011-7-4 17:00

多謝粒仔前輩金言

自己攻失,好過被對手拉死
作者: raymondmak    時間: 2011-7-4 17:35

柳成敏04年證明了傳統直板的打法成是可行的
作者: bond    時間: 2011-7-4 18:54

不同意! 有時貴精不貴多. 直板兩面膠能橫打的, 看似多了一項招數, 不代表你能同是掌握, 有時那多出來的技術, 可能是你失分的原因, 這樣, 你未必會比一位只會單面左推右攻, 基本功札實, 技術比較單調但勝在純熟的球手優勝
作者: 豆腐~    時間: 2011-7-4 19:25

作者: 乒乓人    時間: 2011-7-4 19:36     標題: 回復 10# 的帖子

對.
其實直板的反手力量雖然不太大,但若穩健,在業餘水平,也不太輸蝕的。若果穩中帶巧,反而是得分的技術呢。
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 19:39

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-7-4 07:25 PM 發表

AGREE!!!基本功才是重點!
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=39808

當晚玩兩局,睇下我有沒有基本功.是否紙上談兵.友誼交流,技術切磋

作者: 乒乓人    時間: 2011-7-4 19:47

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-4 16:09 發表
現今乒乓球沒有兩面攻
等於讓給對手半臂.
某程度讚同。
作者: 豆腐~    時間: 2011-7-4 19:48

作者: fly1983    時間: 2011-7-4 19:52

引用:
星期六看完比賽後
現今乒乓球沒有兩面攻
等於讓給對手半臂.
(個人 ...
各種打法各有長短....只要把自己喜愛的打法苦練到爐火純青~~我覺得必有出路
十年磨一劍.....不久一定會再次出現一個打粒仔既世界冠軍
各位波友加油呀!!!!!!!!!
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 19:57

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-4 07:52 PM 發表

各種打法各有長短....只要把自己喜愛的打法苦練到爐火純青~~我覺得必有出路
十年磨一劍.....不久一定會再次出現一個打粒仔既世界冠軍
各位波友加油呀!!!!!!!!!

作者: 閃人    時間: 2011-7-4 20:14

多謝兩位波友來電互相練習(九龍區),交流心理,友誼第一
作者: Georgett    時間: 2011-7-4 20:16

我只係一半認同你既講法.
對於高手黎講, 面攻一定會有明顯著數.
但對於一般球手而言, 我認為唔差好多.
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 20:21

這是我個人看比賽後感覺,不代表任何人,

只是個人意見,每個波友都有自己個人意見,

我不代表任何人,只是有感而發.
作者: Georgett    時間: 2011-7-4 20:28

以小弟愚見,就算沒有橫打,只要練熟左推右攻,在香港一樣是夠贏的。
但在世界級黎講,就一定不夠了。
作者: kanlok    時間: 2011-7-4 20:30

引用:
原帖由 bond 於 2011-7-4 18:54 發表
不同意! 有時貴精不貴多. 直板兩面膠能橫打的, 看似多了一項招數, 不代表你能同是掌握, 有時那多出來的技術, 可能是你失分的原因, 這樣, 你未必會比一只會單面左推右攻, 基本功札實, 技術比較單調但勝在純熟的球手 ...
其實不一定要橫打技巧很高 才能在心比賽中發揮作用 直板單面在反手位或多或少會存在弱點 以一個橫打作一個簡單孤圈過渡 正手尋機會 也可行
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 20:34

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:30 PM 發表

其實不一定要橫打技巧很高 才能在心比賽中發揮作用 直板單面在反手位或多或少會存在弱點 以一個橫打作一個簡單孤圈過渡 正手尋機會 也可行
您我每個星期日一起練習,我都知道我有傳統粒仔左推右攻,您最清楚.不是比較橫打技巧和傳統左推右攻.
作者: kanlok    時間: 2011-7-4 20:34

引用:
原帖由 raymondmak 於 2011-7-4 16:20 發表
全台正手拉填補反手的不足
=__=''''有咁好步法都沒咁好氣la
職業球手就得
作者: kanlok    時間: 2011-7-4 20:36

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-4 20:34 發表

您我每個星期日一起練習,我都知道我有傳統粒仔左推右攻,您最清楚.不是比較橫打技巧和傳統左推右攻.
你d推擋基本功相當不錯 由其係卸力推
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 20:39

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:36 PM 發表

你d推擋基本功相當不錯 由其係卸力推
大家比心機每星期日互相練習,有時間今個星期六一起睇波
作者: kanlok    時間: 2011-7-4 20:45

星期6幾點?
作者: 閃人    時間: 2011-7-4 20:48

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-4 08:45 PM 發表
星期6幾點?
乙組 我們一起練習朋友都到,下午2.30分到歌街

我一定為我偶像趙國偉(長膠,反貼倒板打法)打氣

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=39721&extra=page%3D1

作者: skyline@@    時間: 2011-7-4 21:40

Agree
作者: 志田未來    時間: 2011-7-5 00:13

作者: 閃人    時間: 2011-7-5 00:42

只好講句"道不同不為謀,針不針到肉不知痛
作者: 于子朗    時間: 2011-7-5 02:19

小球時代真係粒仔天下, 江嘉良, 劉國樑反手推大斜角都推死哂啲反膠弧圈. 後來改大球球速下降先俾兩面弧圈打法玩哂.
不過世事無絕對, 據聞明年奧運後改用的無鏠波旋轉會減弱, 不利弧圈球打法, 可能係粒仔重返國際賽事舞台既黃金機會.
作者: 閃人    時間: 2011-7-5 02:38     標題: 回復 32# 的帖子

我絕對不是張打弧圈和打粒仔比較
只是表達我個人內心打粒仔感受
和打粒仔波友,朋友們
只要你是打粒仔熱愛者,大家都是''身同感受''

作者: 志田未來    時間: 2011-7-5 02:57

作者: 閃人    時間: 2011-7-5 14:07

作者: alanchan    時間: 2011-7-5 14:17

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 02:57 發表

點解你好似講到打粒仔好慘好辛苦咁ga,其實打咩膠都係自己選,好多人因為年紀漸大,受不住打反膠所要既體力化,而轉打粒仔或者橫板,或者係長膠,我都見幾多人都好快適應,轉型成功,反而反膠所需學既技術更比粒仔多,打咩膠 ...
其實係唔係真係因為年齡問題 好多人 要去打其他膠或板, 呢個好有商榷餘地. 如果以單一例子, 好似我以前個鬼佬阿Sir, 70幾都去打網球(佢唔係等波打個隻), 真係勁丫 .

而且我也見過d十幾二十歲就打反面長膠, 唔通佢地又有問題先去打?

所以人地轉打粒仔長膠, 好可能係為左興趣, 堅持傳統技術, ....., 以至到點解敢辛苦, 有目標有野追求.....等等, 好多好多理由.

只要沒有真實數據支持之下, 不要太主觀啊~~smile~~enjoy the game~~

P.S. 閃人兄只係佢感覺到橫打可以幫佢解決到一d反手上的問題, 而有感而發姐~~~~
作者: 閃人    時間: 2011-7-5 20:41     標題: 回復 36# 的帖子

我堅持打傳統粒仔左推右攻,橫打解決反手上的問題
唐鵬打生膠,王秋伊打長膠,都是年青一代,有什麼問題>?
我大大字寫著''吃得苦中苦       粒粒皆辛苦''
我知道打粒仔,體力付出多,基本功要好,腳步要快
,腳到手又到,才可以對正球點先打到
我年齡您都知道,我打波移動比反膠步法更加快
每個人都有自己信念,堅強奮鬥心
我要打粒仔打到最後一刻,到了跑不動時候
可以選擇其他運動,一樣可以健體強身.

作者: kanlok    時間: 2011-7-5 20:59

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 00:13 發表
我個人都唔太同意無橫打等於讓半臂,好多球員都會以全台正手彌補反手位既問題,亦都可以以Backhand去得分,若以打粒仔黎講,我自己比較怕欣賞善長左推右攻既打法,畢竟粒仔本身令對手難打在於上旋既變化,有時帶沈帶下旋,令 ...
全台正手 夠氣勢 打甲乙組都少人能達 業餘又能有多少
全台正手要求不單是步法和體力 本身側身前的動態更是要盡量收小 不然對方一看到你有側身意圖 偷直線.......
作者: kanlok    時間: 2011-7-5 21:08

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-5 02:57 發表

點解你好似講到打粒仔好慘好辛苦咁ga,其實打咩膠都係自己選,好多人因為年紀漸大,受不住打反膠所要既體力化,而轉打粒仔或者橫板,或者係長膠,我都見幾多人都好快適應,轉型成功,反而反膠所需學既技術更比粒仔多,打咩膠 ...
其實打長膠削球的體力要求仲大過兩反膠 你睇下朱世赫就知
粒仔打快攻在前台的步法要求給反膠還要高 反膠容錯性給任何膠都高 你反膠有的技術 正貼(熟膠)都有 技術要求更高
作者: kanlok    時間: 2011-7-5 21:08

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-7-5 14:17 發表

其實係唔係真係因為年齡問題 好多人 要去打其他膠或板, 呢個好有商榷餘地. 如果以單一例子, 好似我以前個鬼佬阿Sir, 70幾都去打網球(佢唔係等波打個隻), 真係勁丫 .

而且我也見過d十幾二十歲就打反面 ...

作者: 豆腐~    時間: 2011-7-5 21:46

作者: ngaiyin    時間: 2011-7-5 23:34

引用:
星期六看完比賽後
現今乒乓球沒有兩面攻
等於讓給對手半臂.
(個人 ...
只有楊過才可讓給對手半臂
作者: 閃人    時間: 2011-7-5 23:44

我射正您死穴,天氣熱,燥火飲涼茶
作者: kanlok    時間: 2011-7-5 23:45

引用:
原帖由 ngaiyin 於 2011-7-5 23:34 發表

只有楊過才可讓給對手半臂
笑左
你當獨臂刀王死左?
作者: 志田未來    時間: 2011-7-5 23:54

作者: 志田未來    時間: 2011-7-5 23:59

作者: kanlok    時間: 2011-7-6 00:04     標題: 回復 46# 的帖子

反膠可以上下降期 步法差d拉下降都得 粒仔就唔得一定要上升初期-中期
所以我都轉返打反膠
作者: 志田未來    時間: 2011-7-6 00:05

作者: 志田未來    時間: 2011-7-6 00:08

作者: fly1983    時間: 2011-7-6 01:55

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-6 00:04 發表
反膠可以上下降期 步法差d拉下降都得 粒仔就唔得一定要上升初期-中期
所以我都轉返打反膠
咁快放棄????????
作者: 閃人    時間: 2011-7-6 02:02

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-6 01:55 AM 發表

他每個星期日和我們練習,見我打到粒粒皆辛苦,所以放棄了.
作者: kanlok    時間: 2011-7-6 19:55

引用:
原帖由 志田未來 於 2011-7-6 00:08 發表

朱世赫如果無記錯佢應該係一邊反膠,一面長膠削球吧...
粒仔打快攻既前台步法,應該同打反貼打快攻既前台步法應該是差不多吧...(如果大大家都係打直板,大家都係打緊前台快攻)
你將我上個留言 分返開2句睇就明 唔好將佢合埋一句
作者: kanlok    時間: 2011-7-6 19:56

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-6 01:55 發表

我都係諗住主線打返反膠 粒仔間中都會玩 但係唔會長打
作者: 閃人    時間: 2011-7-6 19:57

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-6 07:56 PM 發表

我都係諗住主線打返反膠 粒仔間中都會玩 但係唔會長打
星期日練波照舊
作者: fly1983    時間: 2011-7-6 19:58

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-6 02:02 發表

他每個星期日和我們練習,見我打到粒粒皆辛苦,所以放棄了.
閃人...每個星期日都有局練波嗎????
我都想一齊練下
作者: 閃人    時間: 2011-7-6 19:59

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-7-6 07:58 PM 發表

閃人...每個星期日都有局練波嗎????
我都想一齊練下
ok,pm地方時間您知
作者: kanlok    時間: 2011-7-6 20:02

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-6 19:57 發表

星期日練波照舊
好 星期6係邊到等?
作者: 閃人    時間: 2011-7-6 20:03

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-6 08:02 PM 發表

好 星期6係邊到等?
下午2.30分歌街公園抽煙區等 又一城商場行上d
作者: kanlok    時間: 2011-7-6 20:04

引用:
原帖由 閃人 於 2011-7-6 20:03 發表

下午2.30分歌街公園抽煙區等 又一城商場行上d
好 到時見
作者: 雪重生    時間: 2011-7-21 01:08

作者: 閃人    時間: 2011-7-21 01:18

del ccccccccccccccccccccccccc

作者: 閃人    時間: 2011-7-21 01:21

.
作者: thynk    時間: 2011-7-21 01:30

捉e因........
作者: jasonkywong    時間: 2011-7-21 01:55

引用:
原帖由 乒乓人 於 2011-7-4 19:36 發表
對.
其實直板的反手力量雖然不太大,但若穩健,在業餘水平,也不太輸蝕的。若果穩中帶巧,反而是得分的技術呢。
其實間唔中板推擋有一下下旋,一下側旋,一時又爆推都可以推死人.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0