標題: [砌版討論] 唔該幫手俾下意見砌板 Thanks [打印本頁]

作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-25 21:34     標題: 唔該幫手俾下意見砌板 Thanks

我打緊nittaku noveliar配過t05黎打, 感覺幾正, 但t05太貴又唔耐打, 實在買唔落手, 想搵下其他取代品
打法係偏向起板先主攻, 兩面弧圈同近檯快更
我預算係每塊膠~$300
考慮過yasaka rakza7, stiga calibra LT(但HK好似唔易搵)
唔知仲有無其他好介紹?

THANKS
作者: eddieho    時間: 2011-6-25 21:46

yasaka rakza7 la!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-25 21:52

兩面RAKZA 7都OK?
作者: 豆腐~    時間: 2011-6-25 21:57

作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-25 22:11

咁如果反手膠仲有咩其他選擇?
作者: jcclee    時間: 2011-6-25 22:12

7 ply + 2 G-Carbon, 板的支撐力足夠,  而且吞吐感強, 配 T-05 真係會好好,
但我覺得 T-05 不是任何板的專利正手膠,
是要找其他也適合的正手膠, 而不是"代替品" !

可以優先考慮 Nittaku Neo 狂飆3
其次 - Baracuda / Rakza7 也是一個好的選擇
# Calibra LT 的弧線偏長, 未必適合你講的打法

(Rakza7 / Stiga Calibra LT 可以在香港金x樂和萬達找到)
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 00:01

Thanks樓上既CHING
我都覺得T05同塊板好夾, 但真係太貴
宜家會認真考慮Rakza7

順帶一問, 唔知塊Tibhar Nianmor又如何?
作者: jcclee    時間: 2011-6-26 00:05

引用:
原帖由 bigfatsiu 於 2011-6-26 00:01 發表
Thanks樓上既CHING
我都覺得T05同塊板好夾, 但真係太貴
宜家會認真考慮Rakza7

順帶一問, 唔知塊Tibhar Nianmor又如何?
Sorry, (Tibhar Nianmor)我無接觸過呢塊膠.
作者: 是神    時間: 2011-6-26 01:54

TIBHAR NIANMOR , 我有喎...
想G D 乜..
作者: 是神    時間: 2011-6-26 02:01

TIBHAR NIANMOR 是一快球速很快的膠皮,
一敲德國膠皮都會是軟彈, 但這一塊不同,
他近似中國膠的硬感, 但又不是粘性,
CONTROL 可能要習慣一點,但會快,
如果你用 7PLY G-CARBON, 硬碳板, 我會怕會太彈,
你要注意的是CONTROL 問題.

我配在 馬碳MAX, 狂皓3 上, 才CONTROL 好一點
狂皓3上的NIANMOR, 連搓球的球速也快一點.
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 02:07

control方面同bryce speed比又係點?
作者: 是神    時間: 2011-6-26 15:56

SORRY 無打過 bryce spee
作者: brian1115    時間: 2011-6-26 16:31

有無諗過日月神膠?
作者: 豆腐~    時間: 2011-6-26 16:32

作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 18:08

日月姐係邊塊?
Nianmor打反手會唔會好 D?
作者: jcclee    時間: 2011-6-26 19:04

日/月 只是一般....如果不是期望太高, $100 塊都ok 既
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 19:12

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-6-25 22:12 發表
7 ply + 2 G-Carbon, 板的支撐力足夠,  而且吞吐感強, 配 T-05 真係會好好,
但我覺得 T-05 不是任何板的專利正手膠,
是要找其他也適合的正手膠, 而不是"代替品" !

可以優先考慮 Nittaku Neo 狂飆3
其次 - Bar ...
R7華星賣$300.
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 19:15

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-6-25 21:57 發表
ok!!!正常用黎打正手...但試過打反手比想像中好~唔難拉~又夠彈夠轉~300蚊價r7啦!
可以試一塊先既...試下岩唔岩打~先睇下買唔買兩塊囉~~
rakza7 hard max
當初R7是設計來打反手的,但他又夠彈夠轉又好拉,又好易控制,所以多左人打正手LO!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 19:33

問多句
Ching 塊G-1打正手點?
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 19:37

引用:
原帖由 bigfatsiu 於 2011-6-26 19:33 發表
問多句
Ching 塊G-1打正手點?
以我打過好多塊正手膠來說:最好打同全面,G1排第二,T05排第一呀!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 19:46

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-26 19:37 發表

以我打過好多塊正手膠來說:最好打同全面,G1排第二,T05排第一呀!
呢個似乎係相當高既評價
有冇具體少少既比較?
Thanks
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 21:14

引用:
原帖由 bigfatsiu 於 2011-6-26 19:46 發表

呢個似乎係相當高既評價
有冇具體少少既比較?
Thanks
我冇打波四年五年後,岩岩大前年見個仔學打波.我就乘住個勢打番波.初時不知打咩膠就上網買膠打lo!初時打過海夫2,狂3.後來就一轉就T05同T64.點知加價後.就不段找T05代替品.以下是依兩年試過的膠,有D是自己比錢買的,有D是試朋友的.
Donic的Desto F1,Desto F3,Coppa J.O GOLD,Coppa J.O Platin,Baracuda,Acuda S1,S2.
Andro的ROXON 500 Pro,HEXER,HEXER+
Nittaku的FASTARC G-1,RENANOS HOLD,RENANOS BRIGHT (SOFT),HAMMOND PROβ,NARUCROSS GS (HARD).
Yasaka的RAKZA 7.

發覺可打正手最可以代替T05的膠有兩塊是:Nittaku的RENANOS HOLD同Yasaka的RAKZA 7.
但上星期再試埋FASTARC G-1後發現他比RENANOS HOLD更好控,好拉,好沖同轉呀!所以極之推銷呀!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 21:34

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-26 21:14 發表

我冇打波四年五年後,岩岩大前年見個仔學打波.我就乘住個勢打番波.初時不知打咩膠就上網買膠打lo!初時打過海夫2,狂3.後來就一轉就T05同T64.點知加價後.就不段找T05代替品.以下是依兩年試過的膠,有D是自己比錢買的,有 ...
聽完你咁講都好想試下, 雖然依家都唔平, 迫近$400
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 21:37

引用:
原帖由 bigfatsiu 於 2011-6-26 21:34 發表

聽完你咁講都好想試下, 雖然依家都唔平, 迫近$400
我上左華星買$380.都平過T05,$100架!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 21:42

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-26 21:37 發表

我上左華星買$380.都平過T05,$100架!
都真係可以考慮下, 不過比較擔心係耐用程度
外國用家對佢既耐用度好似一般
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 21:46

引用:
原帖由 bigfatsiu 於 2011-6-26 21:42 發表

都真係可以考慮下, 不過比較擔心係耐用程度
外國用家對佢既耐用度好似一般
耐用度,就好睇人了,我點解上星期要買G1呀?就係上星期救波打爆左塊T05.下月點打比賽Wor!
肉痛到呢!只打左兩個月炸!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 21:49

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-26 21:46 發表

耐用度,就好睇人了,我點解上星期要買G1呀?就係上星期救波打爆左塊T05.下月點打比賽Wor!
咁又係...我塊T05都開始爆緊條邊, 我果塊都個半月多D...
其實我都仲有一塊好有興趣, 就係Adidas既P5
當初$6XX真係有錢都唔會買佢, 宜家拍賣網有, 仲要300有找, 都幾心動
不過我個人都係覺得NOVELIAR配咬波好啲既膠感覺較好, 而P5聽聞偏硬唔太咬波, 唔知試唔試好
作者: 天樂    時間: 2011-6-26 21:53

打Acuda S1啦,我打過T05,省狂,CJ8000,改打S1正手都好快適應,又速又衝又有中國膠既球感
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 22:01

引用:
原帖由 bigfatsiu 於 2011-6-26 21:49 發表

咁又係...我塊T05都開始爆緊條邊, 我果塊都個半月多D...
其實我都仲有一塊好有興趣, 就係Adidas既P5
當初$6XX真係有錢都唔會買佢, 宜家拍賣網有, 仲要300有找, 都幾心動
不過我個人都係覺得NOVELIAR配咬波好&#2 ...
Adidas既P5
貴過05的膠,我不會考慮lo!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-26 22:21

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-26 22:01 發表

Adidas既P5
貴過05的膠,我不會考慮lo!
我都同你一樣唔敢試
始終adidas係乒球界都係新手, 仲要賣到咁貴
作者: eddieho    時間: 2011-6-26 22:24

引用:
原帖由 bigfatsiu 於 2011-6-26 22:21 發表

我都同你一樣唔敢試
始終adidas係乒球界都係新手, 仲要賣到咁貴
如果Canon不出相機,出手機你會買嗎??答案心照LA!!!
作者: bigfatsiu    時間: 2011-6-27 00:03

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-26 22:24 發表

如果Canon不出相機,出手機你會買嗎??答案心照LA!!!
我中意你既比喻
雖然外國用家評價唔錯
作者: 是神    時間: 2011-6-27 02:13

但係canon 出膠皮 同板我會買喎!
作者: eddieho    時間: 2011-6-27 07:05

引用:
原帖由 是神 於 2011-6-27 02:13 發表
但係canon 出膠皮 同板我會買喎!
!
作者: Perucat    時間: 2011-6-28 09:16

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-27 07:05 發表

!
Leica 出我都会買...

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0