標題: [正貼] 無縫球看來對顆粒有利 [打印本頁]

作者: alanchan    時間: 2011-6-3 11:54     標題: 無縫球看來對顆粒有利

轉自乒乓世界
中國乒乓球隊
周雨:新球彈性比較好,不太好控制,旋轉不如原來的球強,打起來的聲音就跟球壞了一樣。
馬特:我沒有試打過新球,但是隊友試打的時候我有點印象,只是覺得聲音特別響,當時我們滿球館找,看是什麼發出那麼大的聲響。

北京乒乓球隊
劉紫嫣:新球表面沒有縫了,感覺就更圓了,沒有力量承載的地方了,就感覺受力集中的那個點不好找了。然後就是發球的時候摩擦不上,發下旋沒有原來轉,好多那種純摩擦的弧圈球都拉不上,你必須得加點擊打去拉,要是純摩擦現在基本拉不上。打(進口)套膠的好打一些,像我們打粘膠面的加摩擦的都不太好打,加了半天摩擦還加不上,自己總失誤,而且摩擦完效果也不好,摩擦過去的球根本沒旋轉,打節奏基本打不出來,一打慢了反而是別人的機會。新球對顆粒打法能有利些吧,因為隊裏有的隊員摩擦不好,直接煽著打的,煽著打的還都能上臺。我們隊裏有個兩面反膠撞擊比較多的隊友也打了,她就感覺特好打,她是打兩面進口套膠的,球容易上臺,品質還挺高。這種球對她比較合適,原來我們過去的球如果旋轉強,她只能靠撞擊就容易失誤,現在我們過去的球旋轉不強,那他撞擊就相當舒服了,可以輕鬆對上點了。原來旋轉強的,靠旋轉就能限制住速度,限制旋轉出不來了,以速度為主的打法就上風一些,因為球蹦得也比較高,弧線一高也比較好找那個點,也能發出力量。

作者: hcgppg    時間: 2011-6-3 11:58

thanks for share!
作者: alanchan    時間: 2011-6-3 11:59

唔怪之得外國Andro一早就出了Hexer Pips (直排同橫排兩種) 同Hexer Pips Plus(直排同橫排兩種), 加起來出了4種新膠.

可能真係有內幕消息!!
作者: old-cake    時間: 2011-6-3 12:04

wow, useful information, seems that the new ball is suitable for me.

作者: 小閒    時間: 2011-6-3 12:06

多謝提供!
作者: jcclee    時間: 2011-6-3 12:06

我是打撞/ 磨多的, 咁新球對我的打法好有利喎

知唔知有得買未 ? 急不及待想試試...

作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2011-6-3 12:14

咁我死梗啦, 十萬轉得番零轉, 可以退隱了
作者: 儍峰    時間: 2011-6-3 12:16

呢樣野可能真系有法子威脅到中國隊啦.....
可以廢曬d打粘膠面既球員(凈系大部份中國一隊)
作者: nchan001    時間: 2011-6-3 12:25

正好對應大部份德國新膠皮研發方向, "先知"真的存在
作者: jcclee    時間: 2011-6-3 12:27

咁同埋以前類似狂飆 / 天極之類的粘性大陸膠....以後會勁跌價 !
作者: 太陽之子    時間: 2011-6-3 12:29

冇旋轉既乒乓球,有咩好玩
作者: ycfu    時間: 2011-6-3 12:34

咁要學拍波,唔學拉波了。

咁搞法波爾咪死得?
作者: alanchan    時間: 2011-6-3 12:37

原來連Donic都有新搞作出快DONIC "Anti Classic" 同 DONIC "Alligator Anti" 用無轉來打........

外國鬼佬真係夾得幾好, d政策一改, 就有新野對應!!!
作者: ngaiyin    時間: 2011-6-3 12:39

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2011-6-3 12:14 發表
咁我死梗啦, 十萬轉得番零轉, 可以退隱了
一切由零開始
作者: ycfu    時間: 2011-6-3 12:46

點搞都唔夠中國玩的,想返轉頭玩快攻?

中國強項啊!
作者: poon    時間: 2011-6-3 12:46

e....岩我喎!!!
作者: ngaiyin    時間: 2011-6-3 12:49

引用:
原帖由 poon 於 2011-6-3 12:46 發表
e....岩我喎!!!
將來乒乓球的主流會係"滴滴仔結合快攻打法"
作者: sam1996921    時間: 2011-6-3 12:57

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-6-3 12:46 PM 發表
點搞都唔夠中國玩的,想返轉頭玩快攻?

中國強項啊!
好像老劉甘
作者: feideepking    時間: 2011-6-3 13:28

乒乓球都係'改'得最多的運動 , 可說話以'變化'為主!
作者: 省港騎乒    時間: 2011-6-3 13:35

引用:
原帖由 old-cake 於 2011-6-3 12:04 發表
wow, useful information, seems that the new ball is suitable for me.
死火,OLDCAKE 打法越來越有作為,怕怕
作者: alanchan    時間: 2011-6-3 13:36

引用:
原帖由 feideepking 於 2011-6-3 13:28 發表
乒乓球都係'改'得最多的運動 , 可說話以'變化'為主!
搞下搞下可能出現 中式乒乓, 美式乒乓, 日式乒乓, 泰式乒乓, 英式乒乓, 印式乒乓, 意式乒乓, 法式乒乓, ..., etc~~~~
作者: feideepking    時間: 2011-6-3 13:41

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-6-3 10:06 發表

搞下搞下可能出現 中式乒乓, 美式乒乓, 日式乒乓, 泰式乒乓, 英式乒乓, 印式乒乓, 意式乒乓, 法式乒乓, ..., etc~~~~
Alan生, 話唔定up中o架, 話晒乒乓越嚟越似消閒/娛樂事業/工業!
作者: 閃人    時間: 2011-6-3 14:16

有前進無後退,粒仔精神 .
作者: 阿舜    時間: 2011-6-3 15:49

粒仔時代再臨, 新一代劉國樑再現江湖?
作者: alanchan    時間: 2011-6-3 16:06

1977年世界冠軍河野滿(現時65歲)  的 日直粒仔 兩面攻 打發!! 回復當年勇!!

其實我訂左快TSP Birmingham 77...........想學下.........
作者: 閃人    時間: 2011-6-3 16:10

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-6-3 04:06 PM 發表
1977年世界冠軍河野滿(現時65歲)  的 日直粒仔 兩面攻 打發!! 回復當年勇!!

其實我訂左快TSP Birmingham 77...........想學下.........
星期日試試,
作者: old-cake    時間: 2011-6-3 16:16

日直粒仔

作者: alanchan    時間: 2011-6-3 16:17

訂左, 未到~~~~到左, 再試~~~~
作者: 閃人    時間: 2011-6-3 16:18

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-6-3 04:17 PM 發表
訂左, 未到~~~~到左, 再試~~~~
第一時間電我
作者: feideepking    時間: 2011-6-3 16:42

或者為剛加涼將復出而舖路
作者: 閃人    時間: 2011-6-3 16:54

樓閣涼 今回開正米路,有排教 .
作者: JJJJJ    時間: 2011-6-3 17:33

咁搞法..唔掂wor
簡直係離哂譜
作者: jcclee    時間: 2011-6-3 17:35

船到橋頭自然直 !
到時先算啦 !
作者: kangaroo626    時間: 2011-6-3 19:30

-v-睇黎要轉擊打
咁個波唔轉既話-0-米會慢好多
作者: skyline@@    時間: 2011-6-3 21:43

Thx your information
作者: Georgett    時間: 2011-6-3 23:07

好離譜喎, 練拉波咁辛苦到頭來被廢了功夫, 太過份.
希望唔好成為事實吧!!!
作者: jcclee    時間: 2011-6-3 23:13

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-6-3 23:07 發表
以後練"多球"先至死呀 ! 點算 ?!
作者: Georgett    時間: 2011-6-3 23:15

如果真係轉, 我改打網球了...
作者: alanchan    時間: 2011-6-3 23:15

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-6-3 23:07 發表
又唔好想得太褊激, 其實都只係習慣同器材的問題姐~~~~
作者: Georgett    時間: 2011-6-3 23:20

我本身拉波係磨多的...
作者: 是神    時間: 2011-6-3 23:27

我撞多, 咁米自動升呢..!
作者: kanlok    時間: 2011-6-3 23:31

thanks for share!
作者: thynk    時間: 2011-6-4 00:04

嘆.............
如果旋轉少咗........對拉ge局面會少咗.....長膠無得借轉正氣咗........削球手可能會無能咗........拉側旋令個波曾
作者: thynk    時間: 2011-6-4 00:06

連回帖發言都"神"咗??

作者: kangaroo626    時間: 2011-6-4 00:11

唔夠轉就變左無乜變化

削波更容易被擊打~拉波反而更加難左
無左對拉 ~  可能會有對擊既局面
作者: thynk    時間: 2011-6-4 00:13

來回球計落好似多咗....
但其實觀賞性大大減低咗,好多球路變化ge精彩片段會好快無得睇...

無變化打來打去,漸漸地.....睇網球好過啦.

作者: thynk    時間: 2011-6-4 00:18

Sorry, 唔夠瞓,亂up嘢.........
作者: bond    時間: 2011-6-4 00:49

我唸會似44mm 大球, 不過球速快些, 對橫板會較有利
作者: ngaiyin    時間: 2011-6-4 21:13

引用:
原帖由 bond 於 2011-6-4 00:49 發表
我唸會似44mm 大球, 不過球速快些, 對橫板會較有利
如果中國再繼續勝下去, 國際賽打44mm大球日子不遠矣
作者: pearpang    時間: 2011-6-4 21:57

無論點改都結果都係一樣 因為中國隊係真係有血有汗咁練 睇返WTTC 波爾對張繼科打個場咩都睇到哂,唔通張繼科生出黎步法就咁快咩,唔練點會快呀
作者: ngaiyin    時間: 2011-6-4 22:18

引用:
原帖由 pearpang 於 2011-6-4 21:57 發表
無論點改都結果都係一樣 因為中國隊係真係有血有汗咁練 睇返WTTC 波爾對張繼科打個場咩都睇到哂,唔通張繼科生出黎步法就咁快咩,唔練點會快呀
見到佢隻大腿, 就知張繼科落左幾多苦功啦
作者: Georgett    時間: 2011-6-5 10:59

唔好咁天真啦...點改都係中國隊贏架喇!!!!!!!!!
作者: (=^x^=)    時間: 2011-6-5 12:16

對乒粒仔有利...
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2011-6-5 13:35

引用:
原帖由 ngaiyin 於 2011-6-3 12:39 發表
一切由零開始
一切由零轉開始
作者: KSLiu    時間: 2011-6-5 19:40

以剛結束的法網為例, 打網球的奬金可達HK$1300萬.  有没有人知道乒球最高的奬金多少?  打乒球付出的努力和要求, 絶不低於打網球啊!
作者: feideepking    時間: 2011-6-6 00:30

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-6-5 16:10 發表
以剛結束的法網為例, 打網球的奬金可達HK$1300萬.  有没有人知道乒球最高的奬金多少?  打乒球付出的努力和要求, 絶不低於打網球啊!
咁拉法又巧似
作者: songyip    時間: 2011-6-6 05:51

中國近枱快攻行將復活,

"耶穌"都可能攞世界冠軍 !!!
作者: 乒乓在線    時間: 2011-6-7 10:09

引用:
原帖由 songyip 於 2011-6-6 05:51 發表
中國近枱快攻行將復活,

"耶穌"都可能攞世界冠軍 !!!
YOU ARE A FORTUNE TELLER
作者: 省港騎乒    時間: 2011-6-7 21:46

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-6-7 10:09 發表

YOU ARE A FORTUNE TELLER
My God!!!!耶蘇復活了

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0