標題: [球板討論] 日直一問 [打印本頁]

作者: hellow4u    時間: 2011-4-14 23:31     標題: 日直一問

作者: jcclee    時間: 2011-4-15 12:37

小拍面的力量是集中d, 但同時因此減少了甜區的範圍, 需要技術更高.
作者: hellow4u    時間: 2011-4-15 23:30

作者: alanchan    時間: 2011-4-16 00:24

拍面 同 拍厚 係兩樣野......

拍面 傳統上小拍面一般拍的 寬 130mm左右(角型日直).
大拍面拍的 寬 就由130以上到138mm(角型日直), 真正的定義就唔知幾多.
而拍的 長 就各廠都有不同, 如蔣澎龍就要比較長一點的.

而拍的 厚 度(單單指 單檜木, 不是夾板)就如果係以前打38mm的乒乓球時, 就都係未見過有10mm厚的, 但自從有40mm直徑的乒乓球時, 日直都出了10mm厚 或大過10mm厚 都有. 柳承敏就係用10mm厚的.

小拍面同大拍面邊個好真係見人見志, 我個人覺得小拍面的擺速快, 正反手轉換比較好. 而大拍面就好似無敢容易打失球 (唔知係唔係拍面的面積大左有關).
作者: hellow4u    時間: 2011-4-16 01:28

作者: alanchan    時間: 2011-4-16 15:13

係丫, 9mm有個好處, 對於我呢d手比較細的人, 在重量同手形上都好一點.....

可惜我練了一年, 都未理解到日直的指法. 現在打日直時中指會痛, 我知道係手指位置發力(或板型)出現問題.  (努力改進中)

如果有手比較細的打日直師兄指點下我就好了....
作者: hellow4u    時間: 2011-4-16 17:41     標題: 回復 7# 的帖子

作者: 長膠進攻    時間: 2011-4-16 19:06

而大拍面就好似無敢容易打失球.這是錯覺,實在磨球大約三寸長.......

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0