標題: 排名計分問題 [打印本頁]

作者: Georgett    時間: 2011-3-4 21:07     標題: 排名計分問題

最新一期的單打排名榜已出了,我CHECK過自己D分, 得11分, 但贏了兩個, 點解會咁少既?? 自己計過起碼有16分.
有冇人都類似問題呢??

http://www.hktta.org.hk/registered_player/past_record/index.html

作者: borkee    時間: 2011-3-4 23:50

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-3-4 21:07 發表
最新一期的單打排名榜已出了,我CHECK過自己D分, 得11分, 但贏了兩個, 點解會咁少既?? 自己計過起碼有16分.
有冇人都類似問題呢??liness" />

http://www.hktta.org.hk/registered_player/past_record/inde ...
咁你有冇計到你第三場輸咗而扣嗰D分呢?
作者: mankit    時間: 2011-3-5 00:07

我問過乒總一D計分問題,佢地話,球員分基數係用2010第6期績分減去上年同一比賽名次分,但編種子時又以2010第5期排序,我幫小朋友計來計去抓哂頭,最有趣見到棄權球員又加了分.真係考起
我唔想俾$200覆卷費,有冇數學勁嘅人可以幫吓手
作者: 太陽之子    時間: 2011-3-5 00:43

引用:
原帖由 mankit 於 2011-3-5 00:07 發表
我問過乒總一D計分問題,佢地話,球員分基數係用2010第6期績分減去上年同一比賽名次分,但編種子時又以2010第5期排序,我幫小朋友計來計去抓哂頭,最有趣見到棄權球員又加了分.真係考起
我唔想俾$200覆卷費,有冇數學勁&# ...
咁搞法,佢咪要全部再計過晒?
作者: mankit    時間: 2011-3-5 00:46

小人不材,計極都計唔到,投哂降
作者: 太陽之子    時間: 2011-3-5 00:51

引用:
原帖由 mankit 於 2011-3-5 00:46 發表
小人不材,計極都計唔到,投哂降
咁乒總今次點收科
作者: mankit    時間: 2011-3-5 00:59

昨日中午小弟電郵予乒總,下午18:00已回郵,說反覆計過冇錯,如要覆核則要填表兼比$200覆卷費.
有時間我會再計下,不過乒總今次覆得咁快,真係低讚
作者: mankit    時間: 2011-3-5 01:03

多左...............就梗係唔聲唔聲la
作者: wlwlwl    時間: 2011-3-5 07:33

好似唔記得計前八名既排名分數比我
但無緊要啦因下年又扣番
其實名次分又有點多餘同覆習

作者: Mouse    時間: 2011-3-5 09:18     標題: 回復 4# 的帖子

I came across the same case with you and called the guy at HKTTA, he said the calculation MUST correct (quite impolite), I will review again by myself. And I intend to pay $200 for the review. If their calculation is wrong, I will complaint to this guy, cos my calculation result  have more than 20分 difference.
作者: wlwlwl    時間: 2011-3-5 09:26

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-3-5 07:33 發表
好似唔記得計前八名既排名分數比我
但無緊要啦因下年又扣番
其實名次分又有點多餘同覆習
SORRY...
鬧錯了乒總
自已再計過
個分數已計了名次分在內
作者: happypp123    時間: 2011-3-6 18:05

我計過扣錯分,我高分過對手160分,乙級賽應該扣20分,比佢乒總扣左32分。點搞?
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 18:11

引用:
原帖由 happypp123 於 2011-3-6 18:05 發表
我計過扣錯分,我高分過對手160分,乙級賽應該扣20分,比佢乒總扣左32分。點搞?
有無計埋扣左既排名分?
作者: Terence    時間: 2011-3-6 18:39

其實個計分法都好複雜下.
作者: Terence    時間: 2011-3-6 18:41

引用:
原帖由 Mouse 於 2011-3-5 09:18 發表
I came across the same case with you and called the guy at HKTTA, he said the calculation MUST correct (quite impolite), I will review again by myself. And I intend to pay $200 for the review. If thei ...
Mouse Gor,
I save 200 for you.
Your current mark is CORRECT or may be only 0.5 less than your actual. Trust me! Don't pay for the review.
作者: Terence    時間: 2011-3-6 18:42

引用:
原帖由 mankit 於 2011-3-5 00:07 發表
我唔想俾$200覆卷費,有冇數學勁&# ...
麥生, 係咪wing wing的分?
我check  一check 再覆你
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 18:58

其實我諗好多人都唔知要減番前一年同一賽事既排名分, 所以認為分數計錯
所以最好都係俾$200前自己計一次(記得要減番排名分, 對手都要)
作者: Terence    時間: 2011-3-6 19:21

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-3-6 18:58 發表
其實我諗好多人都唔知要減番前一年同一賽事既排名分, 所以認為分數計錯
所以最好都係俾$200前自己計一次(記得要減番排名分, 對手都要)
;  Bingo.
麥生, wing wing的分冇錯喎
200蚊請我地飲野好過益乒總
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 19:30

以Mouse為例
原本分數減去前年比賽既排名分: (159-24) = 135
嬴第1個對手(對手196-0=196, 相差 -61): +14
嬴第2個對手(對手202-4=198, 相差 -63): +14
輸第3個對手(對手182-0=182, 相差 -47): -4
排名得分(32強):                      +6
最終分數: 135 +14+14-4+6 = 165

以Wing Wing為例
原本分數減去前年比賽既排名分: (426-12) = 414
嬴第1個對手(對手195-0=195, 相差 +219): +8
嬴第2個對手(對手442-24=418, 相差 -4): +20
嬴第3個對手(對手300-8=292, 相差 +122): +12
嬴第4個對手(對手335-0=335, 相差 +79): +14
嬴第5個對手(對手464-24=440, 相差 -26): +24
嬴第6個對手(對手292-0=292, 相差 +122): +12
輸第7個對手(對手371-12=359, 相差 +55): -14
排名得分(亞軍):                       +40
最終分數: 414+8+20+12+14+24+12-14+40 = 530

兩個都無計錯分

作者: Terence    時間: 2011-3-6 19:44

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-3-6 19:30 發表
以Mouse為例
原本分數減去前年比賽既排名分: (159-24) = 135
嬴第1個對手(對手196-0=196, 相差 -61): +14
嬴第2個對手(對手202-4=198, 相差 -63): +14
輸第3個對手(對手182-0=182, 相差 -47): -4
排名得分(32強 ...
舜哥真好數口
作者: happypp123    時間: 2011-3-6 20:41

係喎,真係要減上年排名分就岩。不過點解乒總要扣番上年排名分,今年冇打,下年隔一年又要唔要扣呢?
作者: mankit    時間: 2011-3-6 20:56

多謝舜兄及黃生幫助,省了$200元.
請飲嘢梗要啦.
祝諾謙青少年有好成績
作者: BLEE    時間: 2011-3-6 21:00

但排名亞軍是加36分,而不是40分呀!

作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 21:15

引用:
原帖由 BLEE 於 2011-3-6 21:00 發表
但排名亞軍是加36分,而不是40分呀!
http://www.hktta.org.hk/register ... example/index2.html
乙組賽事, 冠軍+48, 亞軍+40, 季軍+36, 殿軍+32, 5-8強+24
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 21:18

引用:
原帖由 happypp123 於 2011-3-6 20:41 發表
係喎,真係要減上年排名分就岩。不過點解乒總要扣番上年排名分,今年冇打,下年隔一年又要唔要扣呢?
乒總想跟國際乒聯既計法, 所以排名分要在打比賽前扣番
如果今年無打, 係今次新既排名榜就會自動扣晒上年既排名分, 下年當然唔會再重複扣多次啦
作者: BLEE    時間: 2011-3-6 21:21

但在附表五卻是36分
作者: Terence    時間: 2011-3-6 21:24

引用:
原帖由 mankit 於 2011-3-6 20:56 發表
多謝舜兄及黃生幫助,省了$200元.
請飲嘢梗要啦.
祝諾謙青少年有好成績
多謝麥生. 盡力而為啦! 第二埸收工
團體尚可, 可以打多幾埸.
叫子謙努力, 大家加油
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 21:28

引用:
原帖由 BLEE 於 2011-3-6 21:21 發表
但在附表五卻是36分
係喎, 排名分除左賽事級數外, 比賽人數都會有影響, 咁應該+36先岩, 真係夠晒複雜
但如果係咁, 因為上年參賽人數應該都係65-128人, 對手及自己係今次比賽前要回扣既分數都會少左, WING WING只需要-8, 而唔係-12
所以分數都無計錯

作者: Terence    時間: 2011-3-6 21:33

阿舜, 之前計法正確喎
http://www.hktta.org.hk/register ... example/index2.html
佪名次分基準為多於64人參加, 所以一般都用呢個表計分
作者: mankit    時間: 2011-3-6 21:36

D數重難過考會考,好多人都不理解此程式.
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 21:37

引用:
原帖由 Terence 於 2011-3-6 21:33 發表
阿舜, 之前計法正確喎
佪名次分基準為多於64人參加, 所以一般都用呢個表計分
不過睇番http://www.hktta.org.hk/register ... example/index4.html
原來佢重細分為多於128人, 65-128人, 33-64人等等既計分表...
http://www.hktta.org.hk/register ... example/index2.html既表, 其實係唔太岩架(佢應該寫多於128人, 而唔係多於64人)
作者: BLEE    時間: 2011-3-6 21:44

其實有時間可否計計嘉靜姐姐、陳倩x、袁麗x 有否計錯分呢?
作者: Terence    時間: 2011-3-6 21:48

係喎. 今次女乙只有68人打, 用附表5, wing wing 只加36, 但上年幾多人打又查唔到, 對手如果上年打丙組, 又好難知道用邊個附表喎.
又要重新set過哂的formula添
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 22:34

引用:
原帖由 Terence 於 2011-3-6 21:48 發表
係喎. 今次女乙只有68人打, 用附表5, wing wing 只加36, 但上年幾多人打又查唔到, 對手如果上年打丙組, 又好難知道用邊個附表喎.
又要重新set過哂的formula添
係啊, 真係好難計.... 我頭先都要每個對手睇一次佢上屆拿第幾, 再估果次比賽有幾多人參加....
作者: Mouse    時間: 2011-3-6 22:34     標題: 回復 23# 的帖子

亞舜, I have the question is last year I play for grade D, why deducted me 24分, is not 12分嗎?
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 22:38

引用:
原帖由 Mouse 於 2011-3-6 22:34 發表
亞舜, I have the question is last year I play for grade D, why deducted me 24分, is not 12分嗎?
Mouse兄你上年雖然打丁組, 但錦標賽既丁組賽事係丙組級既賽事來的, 可以看表一
http://www.hktta.org.hk/register ... example/index4.html
作者: Mouse    時間: 2011-3-6 22:50     標題: 回復 40# 的帖子

Oh, understood. 明明打丁組,扣分扣丙組排名分。Tks.
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 22:54

引用:
原帖由 Mouse 於 2011-3-6 22:50 發表
Oh, understood. 明明打丁組,扣分扣丙組排名分。Tks.
唔駛咁唔開心, 你當時加分都係加丙組分架
作者: Mouse    時間: 2011-3-6 22:57     標題: 回復 19# 的帖子

Tks. Terence. 我欠你一餐茶
作者: Mouse    時間: 2011-3-6 22:59     標題: 回復 42# 的帖子

多謝亞舜,我欠你一餐茶 as well.
作者: 阿舜    時間: 2011-3-6 23:12

引用:
原帖由 BLEE 於 2011-3-6 21:44 發表
其實有時間可否計計嘉靜姐姐、陳倩x、袁麗x 有否計錯分呢?
今年女甲只得32人, 但.... 如果我無計錯, 乒總應該是用了附表六, 即33-64人的分表...
那麼有2個可能性, 一個是乒總認為女甲有60人, 雖然最終都只得32人參加, 但都應該用33-64人的分表
第二個是... 乒總重新計分後仍然用錯表計錯分... 結果所有打女甲既人都加多左分....
要唔要問乒總, 就自己決定啦

作者: BLEE    時間: 2011-3-7 00:10

最主要是如果系統錯, 就要盡早改正, 否則會越來越多問題發生, 而女甲是排名前六十名, 但扣除港隊外援及一年都沒有一次比賽的甲組人, 實則又有多少人呢! 但如果是棄權了或輸了, 卻可以加分, 則可需要比賽呀!
作者: Draw仔    時間: 2011-3-7 00:32

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-3-6 19:30 發表
以Mouse為例
排名得分(32強 ...
阿舜, 你個post所講"減去前年比賽既排名分"係2009 or 2010??
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 00:33

引用:
原帖由 Draw仔 於 2011-3-7 00:32 發表

阿舜, 你個post所講"減去前年比賽既排名分"係2009 or 2010??
係2010年, 同一個比賽, 但可以係唔同組別
2009年既比賽排名分, 已經係2010年時減左架啦

以Draw仔你既情況, 賽前積分就係635-12 = 623

作者: Mc_227    時間: 2011-3-7 00:37

我都有咁既問題...有冇高手幫幫我??
我本身就36分...岩岩打完個排名賽~
第一場就輸比一個5分既人...但係點解乒總會扣哂我所有分??
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 00:41

引用:
原帖由 Mc_227 於 2011-3-7 00:37 發表
第一場就輸比一個5分既人...但係點解乒總會扣哂我所有分??
只得呢D資料好難估架喎, 你想既話可以PM我你既名, 我幫你睇下
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 00:45

引用:
原帖由 Mc_227 於 2011-3-7 00:37 發表
岩岩收到
其實你既情況係, 打丙團果時輸左3個人, 已經扣晒所有分變成0分, 所以打完錦標賽後都係0分
作者: Draw仔    時間: 2011-3-7 00:47

http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/ ... lay.cgi?member=6820
wingwing個record d 比賽時間次序錯既,所以開頭搵唔到2010單項成績去扣分...

作者: Mc_227    時間: 2011-3-7 00:48     標題: 回復 51# 的帖子

哦~咁我明喇~
我重以為係因為補領會員證/計錯分先搞到咁...唔該哂=]
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 00:51

引用:
原帖由 Mc_227 於 2011-3-7 00:48 發表
哦~咁我明喇~
我重以為係因為補領會員證/計錯分先搞到咁...唔該哂=]
唔.... 唔好意思, 原來我都睇錯左, 我諗你係因為2010年無註冊, 原本果36分已經無晒保留, 變左做0分, 所以0分輸左都係0分
作者: Mc_227    時間: 2011-3-7 00:53     標題: 回復 54# 的帖子

我有嫁~上年我有註冊到...但係冇咩點打過比賽~
張證都重係到
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 00:56

引用:
原帖由 Mc_227 於 2011-3-7 00:53 發表
我有嫁~上年我有註冊到...但係冇咩點打過比賽~
張證都重係到
我睇過你無晒2010-01到2010-05既排名, 即係乒總當你2010年無註冊過...
正常既話就算無打比賽都要計你排名架
你係唔係每年註冊一次? 上年你張證係乜野顏色?
作者: Mc_227    時間: 2011-3-7 01:01

我係每一年都有註冊嫁~
灰色(好似係...宜家搵緊張證)
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 01:02     標題: 回復 57# 的帖子

上年既證應該係粉紅色架, 你揾到後睇睇寫邊一年既?
作者: Mc_227    時間: 2011-3-7 01:04

唔好意思...我記錯左= =
我搵到最近果次係09果張證...麻煩到你唔好意思
但係宜家一年唔註冊就冇哂D分嫁喇??
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 01:09

引用:
原帖由 Draw仔 於 2011-3-7 00:47 發表
http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/ ... lay.cgi?member=6820
wingwing個record d 比賽時間次序錯既,所以開頭搵唔到2010單項成績去扣分...
的確係幾亂....
我覺得乒總最好既做法係在每個球員的每一次積分上整一條LINK, 可以俾人CLICK上去或者移到上去時就彈一個視窗出來, 顯示該次積分如何計算...
應該幾易做架, 而且改一次程式就得, 以後入左比賽結果後就可以自動顯示出來, 唔駛特別再輸入資料
不過.... 乒總可能會因此少賺幾次$200....
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 01:11     標題: 回復 59# 的帖子

係啊, 一年無註冊就變成0分架啦
好彩我以前D分無晒, 而家就可以玩丁丁啦
作者: Mc_227    時間: 2011-3-7 01:43     標題: 回復 61# 的帖子

以前唔係可以KEEP一兩年嫁咩- -?
唔緊要喇~重新再黎過@@
作者: 阿舜    時間: 2011-3-7 01:50     標題: 回復 62# 的帖子

http://www.hktta.org.hk/registered_player/faq/index.html
第10題問題有說明到, 應該是2003年開始的
作者: Mc_227    時間: 2011-3-7 02:12     標題: 回復 63# 的帖子

THX~
多謝你幫我解決左咁多問題+困難=]
作者: mac    時間: 2011-3-7 16:06

作者: 滴滴仔高手    時間: 2011-3-10 02:18

引用:
原帖由 mac 於 2011-3-7 16:06 發表
棄權或輸了都以加分,乒總計分真係亂
乒總計錯一次分後, 還是再計錯多一次... 莫非他們沒有懂得算術?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0