標題: 2010所買的扳板 [打印本頁]

作者: BrianDD    時間: 2011-1-1 15:13     標題: 2010所買的扳板

2010年初
我本打算今年只賣50支板板的
但失敗了
今年共燒了121支板板
比以前有過之而無不及
................
我今年要是下
在2011年
每月只買3支板
全年不能超越40支
作者: BrianDD    時間: 2011-1-1 15:14

以下是今年所買的所有板板
1.stiga J.M. SAIVE contro
2.Stiga Saive Feeling
3.Stiga Saive Power
4.stiga saive original
5.Darker speed 90jp
6.BTY cypress max
7.jonny leage
8.slazenger x 2
9.old us x 2
10.bty 閃光Z
11.bty閃光select
12. bty閃光8
13. Aemstrong jp
14.nittaku rorin special
15. bty beauty 1900
16.70s盾牌
18.bty閃1
19.老wilsonx4
20.老usx4
21.老stiga super carbon
22.老uk
23.老stiga jpX5
24.老stiga d wood
25.老stiga g wood pen
26.老stiga oc penx 2
27. nittaku dhs wl fl
28.yasaka maxwood new ver
29 yasaka maxwood old ver
30yasaka ye7
31 yasaka sample pen
32.70s盾牌x8
33.stiga dayner power co
34.霸者special
35.old bty cypress s x 12
36.冇字yeo pen
37.yasaka 3 夾
38.new 金jp
39.南方824 jp
40.old dhs 032 pen
41.1920s jp x 2
42. ols stiga ae fl x 2
43.冇字yeo pen
44.old us parker brothers X2
45.old jp x2
46.old us x2
47.banda carrere fl
48.darker speed 25 ex
49.mizuna sst
50.old cola batx4
51.yes X2
52.new yod
53.old ae fl
54.banda gemmin fl
55.魚翅板
56.tsp削球板
57. yasaka單桂
58. ye2 pen
59.閃光DX
60.TAKSIM
61.Donic ALLPLAY
62.YSP檜三夾 st
63.armstrong檜三夾 fl
64.new ye pen
65.老冠軍X2
66.笫一代閃一
67.笫一代bty中国式
68.armstrong 57
69.armstrong 名將
70.armstrong 輕快10
71. ye fl with 簽名
72.第一代乒乓球板x2
73.palio pen x4
74.40s wilson x4
75old 日產海棉板 x2

total 121支
作者: BrianDD    時間: 2011-1-1 15:20

今年的一些回憶
1.70年代老盾牌
[attach]9786[/attach]
2.12支老cypress
[attach]9787[/attach]
3.一些老stiga
[attach]9788[/attach]
4.英国人的板
[attach]9789[/attach]
5.各年代的bty日直
[attach]9790[/attach]
6.日本老板
[attach]9791[/attach]
作者: jcclee    時間: 2011-1-1 16:10

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-1 15:13 發表
2010年初
但失敗了
今年共燒了121支板板
比以前有過之而無不及
我今年要是下
在2011年
每月只買3支板
全年不能超越40支
無計啦 ~ 你係香港"一號收藏家" !
嘩 ! 嗰幾塊舊版 Stiga 真係睇到人流晒口水
作者: DAIMONZERO    時間: 2011-1-1 17:19

呵呵^^果然係名不虛傳^^ 本世界最強既乒乓用品收藏家^^
作者: feideepking    時間: 2011-1-1 17:53

經典乒乓倉!
作者: TYYT    時間: 2011-1-1 19:16

Thank for your sharing................
By the way, where did you usually buy your TT blades ???
Ordinary sport shops or special TT outlets ???
Sometimes, when we want to buy some good TT equipements,
it's not easy to get the same quality tools as yours !!!

作者: DAIMONZERO    時間: 2011-1-3 13:55

引用:
原帖由 BrianDD 於 1/1/2011 15:13 發表
2010年初
但失敗了
今年共燒了121支板板
比以前有過之而無不及
我今年要是下
在2011年
每月只買3支板
全年不能超越40支
你好呀~ BRIAN前輩~ 我聽過你大名嫁喇^^ 超級靚板收藏家^^ 另外我有一個收藏板既問題想請教你嫁><
就係我好想買一塊新既DARKER ROYAL 600 黎收藏~ 但係果塊板好難分真假~ 唔知你手頭上有無呢塊板?
請問前輩你可唔可以教我點分真假呀>< 同埋知唔知邊度買最平? 最有保障>< 感激不盡~~
作者: kei    時間: 2011-1-3 14:01

如果平均價500一塊, briandd師兄咪用成6皮幾野買板
雄厚既財力, 真叫人羨慕
作者: ninthuncle    時間: 2011-1-3 14:05

大開眼界  
作者: clin    時間: 2011-2-22 23:59

強~~~~~~~~~~~~
作者: r_t    時間: 2011-2-24 11:46

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-1 15:20 發表
今年的一些回憶
1.70年代老盾牌
2.12支老cypress
3.一些老stiga
4.英国人的板
5.各年代的bty日直
6.日本老板
真係有吾少珍藏板

每人喜好不同, 在不影响其他人情況下, 冇人吹得賬~
不過小弟覺得, 其實某情度上只是極端的佔有慾及一種病態且已

個人感覺, 不喜可插
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-24 12:14

作者: oldchiu2008    時間: 2011-2-24 12:16

有錢仔.
作者: jcclee    時間: 2011-2-24 12:18

引用:
原帖由 kei 於 2011-1-3 14:01 發表
如果平均價500一塊, briandd師兄咪用成6皮幾野買板
雄厚既財力, 真叫人羨慕
只是冰山一角 !
我幾乎肯定佢屋企d 板, 係多過晒香港任何一間乒乓球用品店 !
作者: BrianDD    時間: 2011-2-24 13:27

引用:
原帖由 r_t 於 2011-2-24 11:46 發表

真係有吾少珍藏板

個人感覺, 不喜可插
你講d野表現出有病的是你自已
見多d世面對你的病程會有幫助的
作者: (=^x^=)    時間: 2011-2-24 13:29

我免費幫你用有机膠水輕輕茶一茶
作者: BrianDD    時間: 2011-2-24 13:32

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-24 12:18 發表

只是冰山一角 !
我幾乎肯定佢屋企d 板, 係多過晒香港任何一間乒乓球用品店 !
我收藏的是乒乓球板
也是乒乓球板的歷史
在歐州有很多我這一種收藏家
只不過在中国比蛟小見
作者: BrianDD    時間: 2011-2-24 13:34

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-2-24 13:29 發表
我免費幫你用有机膠水輕輕茶一茶
我發現在1950年前的板一定可以過到
因為當年夾板的接合是用生物接合劑的
作者: jcclee    時間: 2011-2-24 13:45

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-24 13:32 發表

我收藏的是乒乓球板
也是乒乓球板的歷史
在歐州有很多我這一種收藏家
只不過在中国比蛟小見
我都認同你是收藏乒乓球的歷史多於乒乓球板本身
更長的時間之後, 可以證明你那份執著
作者: BrianDD    時間: 2011-2-24 13:58

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-24 13:45 發表

我都認同你是收藏乒乓球的歷史多於乒乓球板本身
更長的時間之後, 可以證明你那份執著
多謝
由於上一代的收藏家(大多70歲以上了)都年紀大了
而有一大段時間乒乓球板收藏的人出現了真空期而令很多資料失傳了
有幸近年出現了一些stiga和日直收藏家可留往一些資料
但由1880至1960年的就沒人去收藏了
所以要盡力為這些年代的乒乓球板做一些事
你們可去看一下ittf博物館
收藏得很齊全
中國人是熱愛乒乓球的
但沒有博物館之餘
也沒有人去研究,收藏
...........................
作者: jcclee    時間: 2011-2-24 14:08

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-24 13:58 發表

多謝
由於上一代的收藏家(大多70歲以上了)都年紀大了
而有一大段時間乒乓球板收藏的人出現了真空期而令很多資料失傳了
有幸近年出現了一些stiga和日直收藏家可留往一些資料
但由1880至1960年的就沒人去收藏了
...
是不是以下這個 ? (我之前都有睇過的)

http://www.ittf.com/museum/
作者: BrianDD    時間: 2011-2-24 14:14

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-24 14:08 發表

yes
是我的目標
但某一些我比他齊全
作者: jcclee    時間: 2011-2-24 14:21

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-24 14:14 發表

yes
是我的目標
但某一些我比他齊全
師兄 ~ 奸爸爹 !
作者: 天樂    時間: 2011-2-24 14:37

BRIAN,有機會帶我去見識下係既珍藏~~
有時鐘意收藏郵票有人鐘意收藏波鞋,有人鐘意收藏玩具,有人鍾意收藏紅酒,我覺得鍾意收藏自己鍾意既野唔係有病...不過brian可以考慮遲d開個樓上店做下博物館或者買賣woo
作者: 阿舜    時間: 2011-2-24 14:50

引用:
原帖由 r_t 於 2011-2-24 11:46 發表

真係有吾少珍藏板

個人感覺, 不喜可插
我都係第一次聽到咁新穎既論點, 原來世界上所有收藏家都係精神病患者
作者: 阿舜    時間: 2011-2-24 15:06

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-2-24 14:50 發表

我都係第一次聽到咁新穎既論點, 原來世界上所有收藏家都係精神病患者
如果呢個論點成立, 我相信香港絕大部份都係精神病人 :

香港政府(收藏好多錢, 掛住積穀防餓, 明明庫房滿到爆晒, 都唔肯派錢)

有錢人同埋基金公司(都係收藏錢, 政府今年又派240億俾佢地收藏)

普遍市民 (正確名病名係"被收藏家", 因為財爺話, 市民既錢就係政府既錢, 政府有錢就即係市民有錢, 咁而家庫房水浸, 香港市民重唔係俾財爺認為個個都有錢, 個個都係收藏家? 雖然明明好多人買乜都唔夠錢....)
作者: r_t    時間: 2011-2-28 18:10

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-24 13:27 發表

你講d野表現出有病的是你自已
見多d世面對你的病程會有幫助的
首先謝過超級板主對小弟的關心及幫我娘親說聲多謝, 閣下原來除了只懂球拍, 還對教仔有一返見解, 年紀輕輕便有此修為, 實在難得!
本人一向自知, 即使有病亦會馬上就疹, 不會俺耳盗鈴及自欺欺人, 超級板主有心了.

此 post本人只是閒話一句及表達個人見解, 並没針對任何人!
誰知原來可能刺中某人死穴, 馬上自行對号入座並顯示高高在上, 神聖不可侵犯之尊貴氣度...
如進入一些 Forum, 必須要誠心跪拜及把某人奉若神名, 凡 post 讚美, support;
倒不如開個個人祟拜區, 分早, 午, 晚面向東方朝拜便成!

如果分享那位介意既..或希望全部需要"認同", "讚美"倒不如不放出來給大家看..
因為你一開得post你就需要預左有人會持不同見解.

小弟認為討論區既用途就係俾人發表意見, 不論持相同及不同之見解亦可開放討論;
而人既意見通常都係跟住自己既價值觀去睇..根本唔可以一定係客觀既..有中聽, 自然亦有不中聽.

一有看法不一便馬上變成"儍仔", "冇料到"及"没見過世面"等, 哪這論壇的存在又意味着甚麽呢??

擁有一種物件越多便越"勁",更同時能得天下! 並不是我的宗教, 小弟並不苟同, 有時這些東西也要講講慧根...

我覺得世上凡事有兩面, 以前沒人做的現在有了,一方面可喜可賀, 但究竟天才與白痴 - 可能只是一線之差!

that's all~
作者: BrianDD    時間: 2011-2-28 18:22

引用:
原帖由 r_t 於 2011-2-28 18:10 發表

首先謝過超級板主對小弟的關心及幫我娘親說聲多謝, 閣下原來除了只懂球拍, 還對教仔有一返見解, 年紀輕輕便有此修為, 實在難得!
本人一向自知, 即使有病亦會馬上就疹, 不會俺耳盗鈴及自欺欺人, 超 ...
真的病得很嚴重

作者: r_t    時間: 2011-2-28 18:37

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-28 18:22 發表

真的病得很嚴重
眾人皆醉你獨醒, 永遠以為自己高不可攀; 這類人見不少, 但下場??
算把啦你!!
作者: BrianDD    時間: 2011-2-28 18:46

引用:
原帖由 r_t 於 2011-2-28 18:37 發表

眾人皆醉你獨醒, 永遠以為自己高不可攀; 這類人見不少, 但下場??
算把啦你!!
又自己去設定人地性格
真係好癲

作者: kei    時間: 2011-2-28 19:31

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-24 14:08 發表

你是否去過實地參觀
作者: jcclee    時間: 2011-2-28 19:48

引用:
原帖由 kei 於 2011-2-28 19:31 發表

你是否去過實地參觀
NO, 只是見識過了有關的網站
作者: BrianDD    時間: 2011-2-28 20:02

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-28 19:48 發表

NO, 只是見識過了有關的網站
我都想去
還有一所在德国的
是乒乓球(個波)博物館
作者: 黃大文    時間: 2011-2-28 22:29

樓主,請問還有沒有一些更震撼的圖片,給我們一群凡夫俗子細意欣賞,實在感激不盡
謝謝
作者: HCLAI    時間: 2011-2-28 22:33

作者: HCLAI    時間: 2011-2-28 22:40

.70年代老盾牌
可否私讓一塊作收藏
作者: jcclee    時間: 2011-3-1 10:12

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-28 20:02 發表

我都想去
還有一所在德国的
是乒乓球(個波)博物館
下次再有機會去德國的時候,
我反而會花多d時間去"掃板"
帶埋個電子磅, 買多d 正宗的歐洲"重板"返來
作者: 乒乓在線    時間: 2011-3-1 10:52

TT BLADES EXHIBITION
作者: C嬅    時間: 2011-3-3 20:47

作者: C嬅    時間: 2011-3-3 23:31

作者: C嬅    時間: 2011-3-5 21:31

作者: abrian159    時間: 2011-3-5 21:56

作者: Happy仔    時間: 2011-3-5 22:35

請大家冷靜,不要傷和氣啊,
個人認為有很多人都有收集自己喜歡的物品,
例如集郵,收集錢幣,相機,車票,戲票,紅酒.....等等.所以可以說是個人興趣,我覺得都無乜野,
作者: C嬅    時間: 2011-3-6 12:53

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0