標題: 正手拉波冇質量! [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2010-9-2 22:56     標題: 正手拉波冇質量!

已計不清, 你練了幾多個月正手拉波,
表面上, 近期姿勢靚,
看似勁左(睇你打分的表現),

這只是我的感覺,
但在教練眼中,則是另一回事!

教練話你正手拉波冇質量,
用到轉腰時,就冇摺前臂,
有摺前臂, 就冇轉腰,
重要的, 做唔到拍接觸到波前, 特然加速的爆炸力,
所以, 正手拉波冇質量!

你都同意教練的評語,
好, 就比心機練 la,

知恥近乎勇!

不論何種來球. 即使下旋球, 你每次拉波都是打"快點"
點解要增加自己拉失的風險,
唔打慢點,
希望你可以改變這習慣, 減少拉失波!

哈哈哈,上次學波, 教練和你打分時,
話你打波用多咗腦去思考, 變化比之前多咗 d d,

哈哈哈, 即是話你之前打波唔用腦, 太死扳呀!

作者: thynk    時間: 2010-9-3 01:02

小弟愚見:
可能小朋友對平時練波回球心急或緊張,導至動作唔能夠達到連貫性。試吓租發球机來練,球速宜稍慢,先熟識放鬆來拉,動作輕d,重心要由腰帶起到稍向前,然後再試吓漸漸加力。在發力ge同時,仔仔要留意及比較吓每打出一球ge力度、手型、角度、應點去調節等等。
beside, 唔同膠ge性能同拉波ge手法都有小小唔同,要互相配合,先可以發揮出有轉又冲ge球。例如粘性膠(狂系,729..)同donic類德國膠係發力同摺臂都有分別,要請教仔仔嗰教練。
作者: Bluesky    時間: 2010-9-3 05:56

引用:
原帖由 thynk 於 2010-9-3 01:02 發表
小弟愚見:
可能小朋友對平時練波回球心急或緊張,導至動作唔能夠達到連貫性。試吓租發球机來練,球速宜稍慢,先熟識放鬆來拉,動作輕d,重心要由腰帶起到稍向前,然後再試吓漸漸加力。在發力ge同時,仔 ...
Thanks for your detailed advice
作者: 牙龜    時間: 2010-9-3 06:43

好好牙~繼續努力!

我都要加油唔可以俾你個仔仔過我頭過得咁快
作者: kelvin    時間: 2010-9-3 08:04

許昕拉波有質量
http://www.youtube.com/watch?v=tOb-yx1fHeE
作者: yip22kwai    時間: 2010-9-3 10:38

正手拉波要有質量,不會在短短幾多個月練成.
大多數人要花一年或多年至有成果.
繼續努力,不要怕失敗.

作者: Happy仔    時間: 2010-9-3 11:10

拉波的確唔簡單, 到現在我都唔識點樣拉好d.
作者: feideepking    時間: 2010-9-3 11:37

引用:
原帖由 kelvin 於 2010-9-3 04:34 發表
許昕拉波有質量
http://www.youtube.com/watch?v=tOb-yx1fHeE
許昕拉波巧轉!
作者: 葉師傅    時間: 2010-9-3 20:45

冇辦法 ! 由快攻結合拉弧圈,改為以全拉弧圈為主,是需要時間去重新練習及適應的 ! 請繼續努力吧 !
作者: Michael0115    時間: 2010-9-3 22:46

陳sir拉波勁轉......

作者: Bluesky    時間: 2010-9-3 23:28

引用:
原帖由 牙龜 於 2010-9-3 06:43 發表
好好牙~繼續努力!

我都要加油唔可以俾你個仔仔過我頭過得咁快
好耐冇見你la, 而家你應己練成曠世神功,
blueskyson 點過你頭
作者: Bluesky    時間: 2010-9-3 23:28

引用:
原帖由 kelvin 於 2010-9-3 08:04 發表
許昕拉波有質量
勁!!!

Thansk Kevin
作者: Bluesky    時間: 2010-9-3 23:32

引用:
原帖由 yip22kwai 於 2010-9-3 10:38 發表
正手拉波要有質量,不會在短短幾多個月練成.
大多數人要花一年或多年至有成果.
繼續努力,不要怕失敗.
謝謝對 blueskyson 的鼓勵!
哈哈哈, 他有排練呀
作者: Bluesky    時間: 2010-9-3 23:34

引用:
原帖由 Michael0115 於 2010-9-3 22:46 發表
陳sir板加轉好西......
Who's 陳sir?
作者: Bluesky    時間: 2010-9-3 23:37

引用:
原帖由 文仔 於 2010-9-3 20:45 發表
冇辦法 ! 由快攻結合拉弧圈,改為以全拉弧圈為主,是需要時間去重新練習及適應的 ! 請繼續努力吧 !
哈哈哈, 我都唔知 blueskyson 是甚麽打法,
原來叫快攻結合拉弧圈, 謝謝文仔!
作者: kelvin    時間: 2010-9-4 08:45

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-9-3 23:28 發表

勁!!!

Thansk Kevin
許昕先勁
腳夠力 步法到位 拉既波先有質量
要跑多d步,兔仔跳..

做唔到拍接觸到波前, 特然加速的爆炸力?
係唔係指舜間發力?

知易行難,講就易.. 吾都做唔到

作者: Baukaw    時間: 2010-9-4 11:14

Thanks for sharing
每次拉波都是打"快點"
唔打慢點,

Can explain where are "快點" and 慢點, Thank you.
作者: kaka061011    時間: 2010-9-4 12:25

哈哈, 睇完你篇貼後,  昨晚叫囡囡落樓下練下拉波, 打了15分鐘, 已話好累....哈哈, 無鬼用. 拉過網, 有旋轉...成功率六成...有無質量....我就吾識分了.
好多時, 睇完你的貼後, 使我更關注囡囡的乒乓球(如情緒控制, 換膠問題, 拉波....) 謝謝.
作者: Michael0115    時間: 2010-9-4 13:03

引用:
原帖由 Bluesky 於 3-9-2010 23:34 發表

Who's 陳sir?
Rainbow Sir....
作者: 金擇魚    時間: 2010-9-4 13:55

唔知你講既冇質量,係指前三板,定係連續拉時冇質量,若果係拉機會球,擊球下降前期, 想拉球有質量,擊球前準確判斷旋轉,落點,步法到位,蹬腿,轉腰(腰部收緊,迎前,收臂,(視來球而定可加大擺幅),發力前要放鬆,(不要發死力),拉球後要極快速還原.
作者: Bluesky    時間: 2010-9-4 15:16

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-9-3 11:10 發表
拉波的確唔簡單, 到現在我都唔識點樣拉好d.
哈哈哈, 我見過你捉棋, 竟未見過你打波
作者: Bluesky    時間: 2010-9-4 15:22

引用:
原帖由 Baukaw 於 2010-9-4 11:14 發表
Thanks for sharing
每次拉波都是打"快點"
唔打慢點,

Can explain where are "快點" and 慢點, Thank you.
我的認識是:
快點:    波過到對手的台, 一彈起, 第一時間拉波
慢點:    波的下降期,

不知對否, If wrong, 請大家指正,
many thanks.
作者: Bluesky    時間: 2010-9-4 15:22

引用:
原帖由 Michael0115 於 2010-9-4 13:03 發表

Rainbow Sir....
Oh, I see.
Thanks
作者: Bluesky    時間: 2010-9-4 15:27

引用:
原帖由 kaka061011 於 2010-9-4 12:25 發表
哈哈, 睇完你篇貼後,  昨晚叫囡囡落樓下練下拉波, 打了15分鐘, 已話好累....哈哈, 無鬼用. 拉過網, 有旋轉...成功率六成...有無質量....我就吾識分了.
好多時, 睇完你的貼後, 使我更關注囡囡的乒乓球(如情緒控制, 換 ...
You are welcome. 我都話你係 24 孝老豆架 la, 你很關注囡囡的乒乓球, 並花時間陪她
作者: Bluesky    時間: 2010-9-4 15:33

引用:
原帖由 金擇魚 於 2010-9-4 13:55 發表
唔知你講既冇質量,係指前三板,定係連續拉時冇質量,若果係拉機會球,擊球下降前期, 想拉球有質量,擊球前準確判斷旋轉,落點,步法到位,蹬腿,轉腰(腰部收緊,迎前,收臂,(視來球而定可加大擺幅),發力前要放鬆,(不要 ...
好詳盡的技巧,謝謝,
其實, 是教練話他的拉球冇質量,
我都唔知係指前三板,定係連續拉時冇質量!
作者: Bluesky    時間: 2010-9-4 15:36

引用:
原帖由 kelvin 於 2010-9-4 08:45 發表

許昕先勁
腳夠力 步法到位 拉既波先有質量
要跑多d步,兔仔跳..

做唔到拍接觸到波前, 特然加速的爆炸力?
係唔係指舜間發力?

知易行難,講就易.. 吾都做唔到
Thanks for your advice;
Yes, 是指舜間的加速及發力
作者: kaka061011    時間: 2010-9-4 23:11

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-9-4 15:27 發表

You are welcome. 我都話你係 24 孝老豆架 la, 你很關注囡囡的乒乓球, 並花時間陪她
鬼叫我當你系我偶像咩, 我咪有樣學....剛剛學緊做24 孝老豆
作者: Bluesky    時間: 2010-9-5 07:10

引用:
原帖由 kaka061011 於 2010-9-4 23:11 發表

鬼叫我當你系我偶像咩, 我咪有樣學....剛剛學緊做24 孝老豆
哈哈哈, 謝謝你的高帽,
其實, 上次見你之后, 你巳做咗我偶像
作者: kaka061011    時間: 2010-9-5 12:14

真系 .....比你見左果一分鐘, 到今時今日仲取笑緊我 ........ 天呀, 救命呀 .
下次, 日後, 以後, 永遠, 出街都要戴口罩
作者: Bluesky    時間: 2010-9-5 12:42

引用:
原帖由 kaka061011 於 2010-9-5 12:14 發表
真系 .....比你見左果一分鐘, 到今時今日仲取笑緊我 ........ 天呀, 救命呀 .
下次, 日後, 以後, 永遠, 出街都要戴口罩
哈哈哈,唔係講笑架, 你一企出來, 就是一位慈父樣,
所以見左果一分鐘, 印象都好深刻,
再加上你在論壇的言論, 肯定你是一位24孝老豆,
Therefore, 封你做偶像
作者: Happy仔    時間: 2010-9-5 21:58

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-9-4 15:16 發表

哈哈哈, 我見過你捉棋, 竟未見過你打波
同你個仔捉過棋,但係未打過乒乓球,搵日同佢打番場,好嗎?
作者: Bluesky    時間: 2010-9-5 22:50

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-9-5 21:58 發表

同你個仔捉過棋,但係未打過乒乓球,搵日同佢打番場,好嗎?
好的, 揾日捉棋,又打波
作者: Baukaw    時間: 2010-9-5 23:35

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-9-4 15:22 發表

我的認識是:
快點:    波過到對手的台, 一彈起, 第一時間拉波
慢點:    波的下降期,

不知對否, If wrong, 請大家指正,
many thanks.
Thank you for your reply.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0