標題: 林兆x 你的確進步了! [打印本頁]

作者: 青見人    時間: 2010-8-8 04:31     標題: 林兆x 你的確進步了!

有冇人知道Aug 7當晚林對孔於8強戰發生何事?
作者: nixonwin    時間: 2010-8-8 09:52

無事發生呀,優勝劣敗,水平差不多,邊個發揮水準邊個贏.
展望今早四強賽事,林兆恒對孔嘉德,相信以孔細佬的快攻和心理質素,會為大哥報仇入決賽,然後惡戰印度選手.
其實兩個都好有前途.
作者: 大樹快車    時間: 2010-8-8 10:03

要贏印度仔,必須先打佢正手再迫反手才有勝算!
作者: james007    時間: 2010-8-8 13:16

孔細佬 beat 林兆 X 3:2 in the Semi Final and will play in the Final at 4:30 today.
作者: james007    時間: 2010-8-8 14:46

引用:
原帖由 乒乓俠 於 2010-8-8 13:21 發表
如果說林兆x 你的確進步了!  那麼孔細佬進步更大 ?
乒乓球比賽其實勝負只差一線 ,
正如上面朋友說 ( 優勝劣敗,水平差不多,邊個發揮水準邊個贏. )
雖然我沒有進場觀看比賽, 但是我認為這幾個小朋友的水平其實相差 ...
Agree 100%
作者: 青見人    時間: 2010-8-9 00:23

引用:
原帖由 乒乓俠 於 2010-8-8 13:21 發表
如果說林兆x 你的確進步了!  那麼孔細佬進步更大 ?
乒乓球比賽其實勝負只差一線 ,
正如上面朋友說 ( 優勝劣敗,水平差不多,邊個發揮水準邊個贏. )
雖然我沒有進場觀看比賽, 但是我認為這幾個小朋友的水平其實相差 ...
進步了是指發生於這兩天的事..
作者: james007    時間: 2010-8-9 00:28

引用:
原帖由 青見人 於 2010-8-9 00:23 發表

進步了是指發生於這兩天的事..
Why don't you just tell us what you want to say???  
作者: 青見人    時間: 2010-8-10 03:43

引用:
原帖由 james007 於 2010-8-9 00:28 發表

Why don't you just tell us what you want to say???  
事原早前打團體賽, 林對孔, 如尾局林領先10:8時, 孔向上看一下(看誰就不用說),
之後就抽根了, 擾攘左一會, 再開賽時孔就贏了12:10..
兩天後的單打賽, 林對大孔, 細孔對巴西仔, 嘈釁就兩邊走, 幹甚麼也不用說吧!
林贏第1局後嘈就過黎教路, 孔反贏1局..
到第三局嘈去左睇細孔, 林又領先打成2:1大分,
結果嘈又場外提水, 結果林對孔打成2:2..
到最後林堅持, 最後贏了..
我要說林進步了是說他成熟了, 不受任何影響..
賽後發生咩事..
話說林贏了大孔, 他就慢慢地走近對角, 然後向上嘈那方,
他把食指擺於咀前, 殊殊殊..
嘈陣見到佢咁紛紛企起身指著林大罵仲有人豎起中指添..
我那刻確實有點不認同林的做法, 但係佢作出了冇聲抗議..
好明顯.. 球賽是在不公平既情形下進行..
我肯定禁分的球証係聽到的因他往上方看了數次..
及後, 林終不敵細孔敗下陣來, 但係.. 也是輸在不公平情況..
而且當林輸時, 嘈團又紛紛奚落林.. (成班人夾埋都幾百歲啦, 仲同細路仔計教, 太幼稚了)
決賽那天.. 雙打賽.. 耳不聞, 眼不見的球証天知道在這一刻才發現..
給嘈一記紅牌.. 請離場了..
我覺得.. 香港隊真的蒙羞了..
就算細孔掙冠時嘈也不時提水吧! 真的沒人看得見嗎?

作者: 滴滴仔高手    時間: 2010-8-10 06:53

引用:
原帖由 青見人 於 2010-8-10 03:43 發表

事原早前打團體賽, 林對孔, 如尾局林領先10:8時, 孔向上看一下(看誰就不用說),
之後就抽根了, 擾攘左一會, 再開賽時孔就贏了12:10..
兩天後的單打賽, 林對大孔, 細孔對巴西仔, 嘈釁就兩邊走, 幹甚麼也不用說 ...
如果屬實, 這位曹教練真的頗離譜...
難道他就是那位因為自己一時不高興而離去, 令數間他任教的中學被迫跟隨而自動棄權的傳說中的教練?
作者: 青見人    時間: 2010-8-11 01:14

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2010-8-10 06:53 發表

難道他就是那位因為自己一時不高興而離去, 令數間他任教的中學被迫跟隨而自動棄權的傳說中的教練?
不用說明吧!!
作者: 野田妹    時間: 2010-8-11 01:45

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2010-8-10 06:53 發表

其實佢都唔係第一次架啦....
作者: keroro    時間: 2010-8-11 01:47

引用:
原帖由 青見人 於 2010-8-10 03:43 發表

兩天後的單打賽, 林對大孔, 細孔對巴西仔, 嘈釁就兩邊走, 幹甚麼也不用說 ...
每場比賽都有兩個國際球証在場, 唔通佢地咁都睇唔到有人提水只有你睇到 ?! 如果咁講香港乒總d比賽咪仲嚴d, 一有人提水d球証就即刻warn, 希望有片睇啦
作者: HK-KC    時間: 2010-8-11 02:07

引用:
原帖由 野田妹 於 2010-8-11 01:45 發表

其實佢都唔係第一次架啦....
講真句,呢d真係一次都嫌多.如果屬實,仲要代表香港打國際賽都係咁......唉

輸要輸得光榮,贏要贏得令人心服.才會值得讓人尊重呢.
作者: james007    時間: 2010-8-11 02:17

場外提水???  How?  If all a 12 year old boy needs to do is take a look at his coach in the audience stand and he can turn a match around, this boy must be a genius.....

作者: HK-KC    時間: 2010-8-11 03:02

講真呢d事情不用爭論,依家科技咁發達.

下次青兄真的如你所講,見到呢d情形,全程拍低佢,再放上youtube比大家睇.

呢道好多熟識球例的人,是否不公平,是否犯球例?到時自有公論!

如果真的有犯,也不到任何人掩飾,因為事實就會是事實,吹水始終是吹水.

很多事情講是沒用的,證據最實際.

PS: 相信大家都記得,巴士阿叔係怎樣出左名呢!

作者: 青見人    時間: 2010-8-11 05:40

引用:
原帖由 keroro 於 2010-8-11 01:47 發表

每場比賽都有兩個國際球証在場, 唔通佢地咁都睇唔到有人提水只有你睇到 ?! 如果咁講香港乒總d比賽咪仲嚴d, 一有人提水d球証就即刻warn, 希望有片睇啦
錯了! 提水的人不是坐在教練席, 裁判很難發覺!
作者: 青見人    時間: 2010-8-11 05:48

引用:
原帖由 james007 於 2010-8-11 02:17 發表
場外提水???  How?  If all a 12 year old boy need to do is take a look at his coach in the audience stand and he can turn a match around, this boy must be a genius.....
他們就是有方法, 其實唔太難, 提水既又唔係坐山頂位!
況且雙打賽時, 球証本來都沒發現! 當然係有人告訴球証,
所以球証就留意著, 於是警告提水者, 可惜她冇視球証及大會,
最後招致紅牌離場! 真係連國際賽都係咁!
如果真係搞大左起ittf個網見報, 你唔好講肯定, 比人寫懷疑場之外提示!
咁佢贏過既咁多賽事, 咁多既努力也只會付之流水!
我也不想看到這樣, 較早前還聽到關於他的好消息!

作者: 青見人    時間: 2010-8-11 06:01

引用:
原帖由 HK-KC 於 2010-8-11 03:02 發表
講真呢d事情不用爭論,依家科技咁發達.

下次青兄真的如你所講,見到呢d情形,全程拍低佢,再放上youtube比大家睇.

呢道好多熟識球例的人,是否不公平,是否犯球例?到時自有公論!

如果真的有犯 ...
哈哈.. 要證據的也不太難, 當然首指係人証!
坐在我附近識同唔識既人(有教練和一些知名人士)我地都一齊看到..
作者: HK-KC    時間: 2010-8-11 06:08

引用:
原帖由 青見人 於 2010-8-11 06:01 發表

哈哈.. 要證據的也不太難, 當然首指係人証!
坐在我附近識同唔識既人(有教練和一些知名人士)我地都一齊看到..
要客觀的證據始終是物證最好,大家自會評論和判斷!

你講一句,佢講一句,其實無甚意思!
作者: keroro    時間: 2010-8-11 10:56

引用:
原帖由 青見人 於 2010-8-11 05:40 發表

錯了! 提水的人不是坐在教練席, 裁判很難發覺!
但你說正在集中精神比賽的林兆x都發覺,並把食指擺於咀前,殊殊殊,反而 兩個裁判很難發覺.未免很難說的通吧.不過,當時我沒有觀看這場比賽,只是客觀以事論事而已,最好是有在場者拍低這個魔鬼教練在觀眾席手舞足動,指手劃腳,舉中指大罵講粗口的罪證,咁就大快人心喇

作者: HONG0211    時間: 2010-8-11 11:05

引用:
原帖由 keroro 於 2010-8-11 10:56 發表

但你說正在集中精神比賽的林兆x都發覺,並把食指擺於咀前,殊殊殊,反而 兩個裁判很難發覺.未免很難說的通吧.不過,當時我沒有觀看這場比賽,只是客觀以事論事而已,最好是有在場者拍低這個魔鬼教練在觀眾席手舞足動,指 ...
球員發覺並唔難,因為知道曹x係邊個既都知到佢一定會做呢d野
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2010-8-11 11:27

當然, 曹既言行大家都不敢恭維, 領紅牌就話香港隊蒙羞又誇張左d, 劉國樑做教練果陣都試過連食兩次紅牌啦, 你又會唔會話中國國家隊蒙羞?  仲有, 如果望下個教練, 教練又係場外做一兩個動作就可以反敗為勝, 一係個球手係天才, 一係就對方心理質素其差, 不過始終係細路仔, 呢d係一個經驗, 林一樣可以係呢個時候望下自己教練, 抽完筋都嬴既亦有不少例子, 起碼我地007兄就試過啦, head住10:8倒輸既亦大有人在, 唔好輸波就下下賴人地做過d乜.  

我唔係幫曹講野, 相反我試過凶到佢(定係佢助手?)龜縮, 由大大聲俾我凶到佢全程再唔敢出聲, 只係呢幾年來, 大家對曹既言行既不滿慢慢加諸落孔氏兄弟身上, 講到好似佢地兩個嬴波係因為曹用埋d旁門左道, 咁樣對孔氏兄弟好唔公平
作者: 一燈大師    時間: 2010-8-11 12:01

哈...諗唔到真係有人講出呢件事... , 當日(係指林vs孔哥哥)"曹"就在我旁邊隔幾個位啫...佢地一伙人所作所為....我全部見到哂...青見人所講的都基本上全中, 只係當時現場比較嘈吵, 我聴唔到"曹"同下面球員講咩, 只係見到佢打手勢... , 哎..其實點都好la..都見怪不怪...無須動氣......, 要改ge就一早會改...可憐ge都係小朋友啫...

作者: 一燈大師    時間: 2010-8-11 12:04     標題: 回復 22# 的帖子

林係打完場比賽先做呢個手勢....佢唔係在比賽中做呢個手勢... 所以裁判都冇理佢..因為已經打完。
作者: james007    時間: 2010-8-11 12:31

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2010-8-11 11:27 發表
當然, 曹既言行大家都不敢恭維, 領紅牌就話香港隊蒙羞又誇張左d, 劉國樑做教練果陣都試過連食兩次紅牌啦, 你又會唔會話中國國家隊蒙羞?  仲有, 如果望下個教練, 教練又係場外做一兩個動作就可以反敗為勝, 一係個球手 ...
十萬轉 hing still remember my leg cramp never lose slogan???  
作者: 青見人    時間: 2010-8-12 03:14

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2010-8-11 11:27 發表
當然, 曹既言行大家都不敢恭維, 領紅牌就話香港隊蒙羞又誇張左d, 劉國樑做教練果陣都試過連食兩次紅牌啦, 你又會唔會話中國國家隊蒙羞?  仲有, 如果望下個教練, 教練又係場外做一兩個動作就可以反敗為勝, 一係個球手 ...
我只係覺得.. 如果大家既實力真的差不多,
有時於對陣時, 一點提示.. 或能找到缺口..

我沒說孔氏兄弟球技差, 相反佢地係打得好好,
當然, 沒有咁既技術, 點提都冇用, 對嗎?
憑心而論.. 他們兩兄弟真的付出了很多, 很認真,
很拼搏.. 對打球的態度俾好多人都好.. 我也不是
針對他們.. 我這個post有說他們不濟嗎?
作者: 青見人    時間: 2010-8-12 03:24

引用:
嘈同劉既位置是不同的,
劉是在教練席上, 這場
賽事我沒看不便提論, 只係諗或者
劉過於緊張才提..
但係嘈就.. 一見細孔輸就不停提..
作者: 青見人    時間: 2010-8-12 03:30

引用:
原帖由 一燈大師 於 2010-8-11 12:01 發表
哈...諗唔到真係有人講出呢件事... , 當日(係指林vs孔哥哥)"曹"就在我旁邊隔幾個位啫...佢地一伙人所作所為....我全部見到哂...青見人所講的都基本上全中, 只係當時現場比較嘈吵, 我聴唔到"曹"同下面球員 ...
大師, 開賽時我應該離你不遠,
就係見到嘈乒我就坐左另一邊了..
現在諗諗下如果唔係走開, 或許
而家就有d證據了..
不過我最怕錄錄下俾人發覺, 隨
時機毀人亡呀!
作者: 心水清    時間: 2010-8-12 23:12

.....................

作者: 松平健太    時間: 2010-8-12 23:30

引用:
原帖由 心水清 於 2010-8-12 23:12 發表
幾天的賽事我也在場,雖說沒任何物證,但曹X的鄙劣行為,相信很多人看到。其可惡程度比一燈大師及青見人所說更嚴重------當林XX對細佬四強戰時,聽港青們說,教練一早講明如香港對香港便自己發揮,不會有教練指導,但 ...
咁樣嬴都嬴得唔光采喎
難度曹x對自己既學生冇信心?
孔兄弟實力並非不足夠
但係點解要做埋d對對手咁唔公平既事情呢?
作者: 青見人    時間: 2010-8-13 04:34

引用:
原帖由 心水清 於 2010-8-12 23:32 發表
..........
欲言又止..?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0