標題: 【舉報投訴】轉會投訴 ( Finished ) [打印本頁]

作者: fanlam13    時間: 2008-2-4 13:00     標題: 【舉報投訴】轉會投訴 ( Finished )

為什麼網名//RAY\\可以自由從沙田紅黑隊轉會到荃民佳乒隊而不作通知?
是不是可以自由轉會而沒有限制時候?
作者: 瑤瑤    時間: 2008-2-4 13:11

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-4 13:00 發表
為什麼網名//RAY\\可以自由從沙田紅黑隊轉會到荃民佳乒隊而不作通知?
是不是可以自由轉會而沒有限制時候?:@
佢之前係有通知退出沙田隊家...
作者: fanlam13    時間: 2008-2-4 13:18

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-2-4 13:11 發表

佢之前係有通知退出沙田隊家...
但他沒有說轉會.
他只不過是說退隊,而轉會又是另一回事.
作者: 太陽之子    時間: 2008-2-4 13:20

其實是不是應該限定球員不能在退隊後立即轉會?

否則可能會天下大亂...

最壞的情況是球會可以經常自由轉會.........
作者: 瑤瑤    時間: 2008-2-4 13:21

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-4 13:18 發表

但他沒有說轉會.
他只不過是說退隊,而轉會又是另一回事.
噢...咁要問番管理員先得啦..
作者: 廠長    時間: 2008-2-4 13:34

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-4 13:00 發表
是不是可以自由轉會而沒有限制時候?:@
我會同管理單位認真傾傾:)
作者: fanlam13    時間: 2008-2-4 13:38

引用:
原帖由 Gary_Cheung 於 2008-2-4 13:34 發表

我會同管理單位認真傾傾:)
哪何時會有結果?
作者: 左右開弓    時間: 2008-2-4 13:41

之前唔係講過話一年完左先可以轉會咩?:o

當然...如果當事人有特別原因或者合理解釋既話......管理員都可以考慮下既~
作者: 太陽之子    時間: 2008-2-4 13:42

引用:
原帖由 左右開弓 於 2008-2-4 13:41 發表
之前唔係講過話一年完左先可以轉會咩?:o

當然...如果當事人有特別原因或者合理解釋既話......管理員都可以考慮下既~
如果係咁......其實就唔應該俾佢轉會了......
作者: fanlam13    時間: 2008-2-4 13:45

引用:
原帖由 太陽之子 於 2008-2-4 13:42 發表

如果係咁......其實就唔應該俾佢轉會了......
支持,因為這樣對其他球員不公平.
作者: 瑤瑤    時間: 2008-2-4 13:56

Ray好似有私人理由, 等管理員回來再談吧......
作者: fanlam13    時間: 2008-2-4 14:00

如果每一個球員都以私人理由而退隊跟住轉會.那樣轉會制度就有等於冇.
作者: 廠長    時間: 2008-2-4 14:05

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-4 14:00 發表
如果每一個球員都以私人理由而退隊跟住轉會.那樣轉會制度就有等於冇.
大家都係業餘,就等菅理員返到再解決啦:)
作者: 太陽之子    時間: 2008-2-4 14:19

引用:
原帖由 Gary_Cheung 於 2008-2-4 14:05 發表

大家都係業餘,就等菅理員返到再解決啦:)
咁到啱既.....
等大腦返來再作出一個公平既裁決.....
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-4 19:02

當時因為沙田隊人數多了一個
而我隊有一空缺
同埋當時賽時還未開始.

一旦賽時開始了, 我絕不認同轉會.

若果對沙田隊造成不便, 不好意思:L
作者: fanlam13    時間: 2008-2-4 21:16

引用:
原帖由 極道羅殺 於 2008-2-4 19:02 發表
當時因為沙田隊人數多了一個
而我隊有一空缺
同埋當時賽時還未開始.

一旦賽時開始了, 我絕不認同轉會.

若果對沙田隊造成不便, 不好意思:L
你錯啦,極道羅殺.//RAY\\退隊時球季已經開始.
第一場已經在18/1舉行了.分別是狂龍十八vs泓景乒友 和 長勝將軍vs寶達艦隊.
而//RAY\\宣佈退隊時已經是21/1.
作者: 輝Sir    時間: 2008-2-4 21:31     標題: 煩請大家不要再作任何形式的討論住!

我們管理員及管委會稍後會作出裁決,及會作出妥善的安排:handshake

我個人認為雙方應該暫時忍讓,不要作出傷害大家友誼的動作,謝謝!
作者: fanlam13    時間: 2008-2-4 21:47

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-2-4 21:31 發表
我們管理員及管委會稍後會作出裁決,及會作出妥善的安排:handshake

我個人認為雙方應該暫時忍讓,不要作出傷害大家友誼的動作,謝謝!
請問一下稍後即是何時?
煩請管理員給我一個確實時間答覆.
作者: 太陽之子    時間: 2008-2-5 02:09

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-4 21:47 發表

請問一下稍後即是何時?
煩請管理員給我一個確實時間答覆.
我自己認為現在臨近佳節...
大家都未必有時間一起討論有關事情...

個人認為在新年假期過後才公開裁決結果會比較合適
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-5 11:40

fanlam

既然佢有私人理由, 我地都決定唔到:)
留番俾管理員啦, 不過始終大家都係玩下, 打下波, 借個"乒超聯"個名聚集多啲人打波同交流, 識多啲波友, :handshake 再加上管理人員都有自己正職, 唔駛咁urge
佢地做野好有效率, 所以你可以放心:victory:

作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-5 11:54

引用:
原帖由 fanlam13 於 4-2-2008 21:16 發表

你錯啦,極道羅殺.//RAY\\退隊時球季已經開始.
第一場已經在18/1舉行了.分別是狂龍十八vs泓景乒友 和 長勝將軍vs寶達艦隊.
而//RAY\\宣佈退隊時已經是21/1.
或者我表達錯誤, 我指我地o個隊還未開始打
其實之後還有球員想轉過來
但因我隊已開賽, 不想搞到聯賽咁亂, 所以都拒絕左....
不過都係o個句, 最緊要開心同埋識多啲波友:handshake
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-5 11:56

引用:
原帖由 輝Sir 於 4-2-2008 21:31 發表

輝sir 你隻手好番咪??
炮台有彈藥都無用架wor.....
作者: 廠長    時間: 2008-2-5 11:59

引用:
原帖由 極道羅殺 於 2008-2-5 11:56 發表

輝sir 你隻手好番咪??
炮台有彈藥都無用架wor.....
輝輝傷0左咩???:o
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-5 12:05

引用:
原帖由 Gary_Cheung 於 5-2-2008 11:59 發表

輝輝傷0左咩???:o
係呀
o個日月賽負傷出戰
跛左隻右手都過來我度撐場
好俾面:lol
作者: fanlam13    時間: 2008-2-5 14:02

引用:
原帖由 極道羅殺 於 2008-2-5 11:40 發表
fanlam

既然佢有私人理由, 我地都決定唔到:)
留番俾管理員啦, 不過始終大家都係玩下, 打下波, 借個"乒超聯"個名聚集多啲人打波同交流, 識多啲波友, :handshake 再加上管理人員都有自己正職, 唔駛咁 ...
既然說"乒超聯"個名聚集多啲人打波同交流, 識多啲波友,那樣大家都應該遵守這個遊戲規則.
如果大家都不遵守,那樣乒超聯訂立的規則就變廢.
作者: 太陽之子    時間: 2008-2-5 20:08

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-5 14:02 發表

既然說"乒超聯"個名聚集多啲人打波同交流, 識多啲波友,那樣大家都應該遵守這個遊戲規則.
如果大家都不遵守,那樣乒超聯訂立的規則就變廢.
稍安毋燥........
管理員一定會公平處理呢....
但你都要比時間佢去辦妥....

大家都係業餘性質去參與這項活動....
也不可能一兩天就可以向各方查證所有理據........:time:
作者: petlover70    時間: 2008-2-7 23:51

可以效法足球超聯....俾轉會費:lol
我做經紀(只抽1%作傭金) - 講笑啫....

ummm....我認為可以引用23條釋法, 咁就okay喇:handshake

ok ok sorry sorry....應該由管理處決定:victory:
作者: fanlam13    時間: 2008-2-12 10:23

請問各位管理員可以在14/2晚上9時前作出裁決嗎?事關15號開始有比賽.
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-12 10:32

引用:
原帖由 fanlam13 於 12-2-2008 10:23 發表
請問各位管理員可以在14/2晚上9時前作出裁決嗎?事關15號開始有比賽.
唔好介意我想問下現階段需要裁決什麼
作者: fanlam13    時間: 2008-2-12 10:57

引用:
原帖由 極道羅殺 於 2008-2-12 10:32 發表

唔好介意我想問下現階段需要裁決什麼
現時是需要裁決他是否可代表你們打乒超聯.
如果不能.之前他在你們那邊打比賽的分數都有機會要取消.
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-12 11:08

引用:
原帖由 fanlam13 於 12-2-2008 10:57 發表

現時是需要裁決他是否可代表你們打乒超聯.
如果不能.之前他在你們那邊打比賽的分數都有機會要取消.
若佢加入番你o個隊, 咁你地會有咩人刪除??(因人數最多為12人)
作者: fanlam13    時間: 2008-2-12 11:17

當然是最後入來的走.你看看我們的隊員名單,他的名字還在我們隊呢.
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-12 11:19

i see..thanks a lot
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-12 11:19

fanlam 兄
呢排好耐唔見你出嚟打波wor
作者: fanlam13    時間: 2008-2-12 11:23

引用:
原帖由 極道羅殺 於 2008-2-12 11:19 發表
fanlam 兄
呢排好耐唔見你出嚟打波wor
工作繁忙.
作者: 極道羅殺    時間: 2008-2-12 11:27

引用:
原帖由 fanlam13 於 12-2-2008 11:23 發表

工作繁忙.
噢....新一年事事順景:loveliness:
多啲人工, 少啲野做:lol
見你咁多次都未同你打過, 遲啲多多指教:handshake
作者: fanlam13    時間: 2008-2-12 18:20

引用:
原帖由 tonycheung 於 2008-2-12 14:27 發表

I agree..as when Ray changed team, both Shatin and Tsuen Wan have not yet played any matches..it does not affect any teams
但始終他沒有說是轉會就是他錯.而且是給人發覺就是錯上加錯.
作者: 輝Sir    時間: 2008-2-12 18:27

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-12 18:20 發表

但始終他沒有說是轉會就是他錯.而且是給人發覺就是錯上加錯.
我們明晚才討論此事:handshake

不過先你成日提住.......不如你講下我們應該要點做好:handshake
作者: fanlam13    時間: 2008-2-12 18:40

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-2-12 18:27 發表

我們明晚才討論此事:handshake

不過先你成日提住.......不如你講下我們應該要點做好:handshake
可以退隊,但不可轉會.
轉會只可在轉會周期到轉.
作者: 輝Sir    時間: 2008-2-12 19:02

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-12 18:40 發表

可以退隊,但不可轉會.
轉會只可在轉會周期到轉.
咁係咪想你話果一個人要自動退隊呀?
作者: fanlam13    時間: 2008-2-13 10:03

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-2-12 19:02 發表

咁係咪想你話果一個人要自動退隊呀?
不明白你說什麼?
作者: (=^x^=)    時間: 2008-2-14 18:21     標題: 有關投訴的回覆

Dear Fanlam,

首先好多謝你對我們論壇比賽提出你的寶貴意見.  我們能看出你是很認真的看待我們這個遊戲.  因為過年時我不在香港, 而回港后又公私兩忙, 所以近日都沒有上論壇及處理這事, 十分抱歉及多謝你的忍耐.

有關乒超聯的主要目的, 我其實在 "遊戲規則" 內說明
1) 推廣乒乓球
2) more ball games, more friends

我不希望球員在同一球季內隨時轉會, 這樣計算分數可能會很混亂.  但是 //RAY\\ 之前並未代表沙田出賽, 而沙田球隊多了一人 (13人), 剛剛荃民佳乒又少了一人, 所以最后我還是準許了他的申請.  這樣兩隊球隊也能維持在 12人.

最后希望你能明白我們接受 //RAY\\ 轉會的原因.  

Warm regards & Happy New Year
Mao

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=2137&extra=page%3D1
乒超聯的主要目的除推廣乒乓球運動外, 同時希望透過乒乓球能讓不同地區的波友認識更多的朋友, 有更多的交流, 從而享受更多樂趣. 但忙碌的我們相約打波相信並不是一件容易的事, 所以我們相信沒有一個日期, 一個時間和一個地點是能夠滿足所有球員.  所以在相約比賽之安排及比賽過程中, 請各位球員互相體諒, 互相包容, 互相尊敬.  因為友誼第一, 比賽第二.  期望這個比賽能讓你更享受乒乓球之樂趣.
作者: fanlam13    時間: 2008-2-14 21:55

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-2-14 18:21 發表
Dear Fanlam,

首先好多謝你對我們論壇比賽提出你的寶貴意見.  我們能看出你是很認真的看待我們這個遊戲.  因為過年時我不在香港, 而回港后又公私兩忙, 所以近日都沒有上論壇及處理這事, 十分抱歉及多謝你的忍耐. ...
但請問一下你們批准他轉會但為什麼沒有通知所有聯賽隊伍?尤其是我們.是不是轉會不用通知其他球隊,只要你們知就可以.
作者: 輝Sir    時間: 2008-2-14 22:03

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-14 21:55 發表

但請問一下你們批准他轉會但為什麼沒有通知所有聯賽隊伍?尤其是我們.是不是轉會不用通知其他球隊,只要你們知就可以.
初頭好多隊都未成形又或者連隊長都未有,要點樣統一通知呀?

我好希望呢件事會到此完結,何況只是丁點兒溝通問題,又何必要拿個放大鏡去看呢......:handshake

不如大家繼續........快樂乒乓 喇:victory:
作者: fanlam13    時間: 2008-2-14 22:11

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-2-14 22:03 發表

初頭好多隊都未成形又或者連隊長都未有,要點樣統一通知呀?

我好希望呢件事會到此完結,何況只是丁點兒溝通問題,又何必要拿個放大鏡去看呢......:handshake

不如大家繼續........快樂乒乓 喇:victory:
好一個未成形,但至少都應該通知我們的球隊,是吧?
作者: (=^x^=)    時間: 2008-2-14 22:17

這個遊戲我不想定立太多規則, 若我們有什麼做不好請多多包含. 期望貴隊能儘旗開得勝.
:loveliness:
作者: 輝Sir    時間: 2008-2-14 22:17

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-14 22:11 發表

好一個未成形,但至少都應該通知我們的球隊,是吧?
點通知.......一個微不足道還未知是否問題的事情都要個個知會呀?

我地個個都有正職,唔係三時四刻都要諗住個壇0架:L

開個壇都係想大家波友仔多個聚腳地約下打波,

組織比賽都係想大家可以識多幾個波友啫:victory:

唔好下下都要問點解咁點解咁喇,大家都成熟好耐,

要比個正面小小嘅信息下一代o架,得閒約個期較量下重好喇:handshake

唔好再纏繞一個誤會之中喇,OK:victory:
作者: fanlam13    時間: 2008-2-14 22:22

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-2-14 22:17 發表

點通知.......一個微不足道還未知是否問題的事情都要個個知會呀?

我地個個都有正職,唔係三時四刻都要諗住個壇0架:L

開個壇都係想大家波友仔多個聚腳地約下打波,

組織比賽都係想大家可以識多幾個波友& ...
我相你不明白我的意思.我的意思是其他隊伍可以不通知.但就一定要通知我們沙田隊,因為他是轉會不是普通退隊.
作者: 輝Sir    時間: 2008-2-14 22:34

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-14 22:22 發表

我相你不明白我的意思.我的意思是其他隊伍可以不通知.但就一定要通知我們沙田隊,因為他是轉會不是普通退隊.
我由頭都尾都無誤會.........

初初沙田隊發展到13人時 //RAY\\ 在2008-1-21公開說退隊

之後他想去哪裡已經不是沙田隊的人,

而他在加入其他隊時又知會過該隊隊長及管理人,

既然佢入了其他隊又沒有令其它人有直接的傷害及佢自己有得益,

我相信你唔係話咁都要作出對你交待一聲的理由嘛,

咁如果你執意咁講,你又唔問下 //RAY\\ 因乜事退隊,

唔好轉牛角尖喇,睇開0的人都開心0的....

我要表達的都已經表達了.........

我唔想再纏繞呢個問題之上喇,呢個係最後的回應。

在發文前我還仔細地看過有否詞不達意容易讓別人產生誤會,希望無喇:lol
作者: (=^x^=)    時間: 2008-2-14 23:13

有關退隊之事, 我們會與各隊之隊長交待 :loveliness:
作者: 太陽之子    時間: 2008-2-15 00:13

引用:
原帖由 fanlam13 於 2008-2-14 22:22 發表

唔好咁啦...既然已經有合理解釋,又不牽涉其他私人利益......
這可能純粹是一場誤會........

我唔知你有冇搞個大型活動....
其實要搞一個大型活動係唔容易的....

仲要有咁多人要協助參與.....
他們每個平時都各有各忙.....
能夠分身去推動呢個活動已經係唔容易...

呢個活動仲要係第一年搞...有些微未盡善之處係可以理解的...
既然提出左個問題....咁大家一齊去解決就可以la

令呢個活動可以更盡善盡美....
作者: (=^x^=)    時間: 2008-2-15 00:21

好感動 !!  謝謝你明白.
其實在 //RAY\\ 轉會前我已電話與 Ton_Cheung 說明個人原因 :loveliness:
在閞始這個活動前我已預料會有 Argue, 會有磨擦, 同時會有火花

不過我相信無東西是不能解決的.  
最后祝各位 新年快樂, 球技日進, 萬事如意
作者: (=^x^=)    時間: 2008-2-15 00:25     標題: 最後一句都是

互相包容, 互相尊敬.  因為友誼第一, 比賽第二.  期望這個比賽能讓你更享受乒乓球之樂趣.
作者: 防守王    時間: 2008-2-15 00:55

引用:
原帖由 太陽之子 於 2008-2-15 00:13 發表

唔好咁啦...既然已經有合理解釋,又不牽涉其他私人利益......
這可能純粹是一場誤會........

我唔知你有冇搞個大型活動....
其實要搞一個大型活動係唔容易的....

仲要有咁多人要協助參與.....
他們每個平 ...
講得好好. 大家協調. 玩遊戲. 開心第一.

主持人都盡左力攪好個會. 希望大家幫忙, 互相包容啦!
作者: garfieldjam    時間: 2008-2-17 11:10

好了,終於解決了......大家支持快樂乒乓!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0