標題: 乒乓球係奧運你估下仲可以玩幾耐!? [打印本頁]

作者: 天樂    時間: 2010-5-16 02:52     標題: 乒乓球係奧運你估下仲可以玩幾耐!?

今晚睇電視重播歐亞對抗賽,其實開始愈睇愈悶,歐洲隊年年都係派果幾件叔叔黎玩(當然可能係考慮世界排名既關係)
皮爾信,亞爾德內爾,師奶格,格林卡等等,我細細個打乒乓球都睇佢地,到而家都仲要睇佢地,38尾40幾,基本上連教練都做得但都仲可以打世界賽
一個角度我係尊敬佢地,但另一角度睇好明顯歐洲絕對青黃不接,好難搵到有世界級水平既新人同亞洲球員對抗
而且著名乒乓球國家瑞典德國一個好既年青球員都發掘唔到,出唔頭也應該係年青球員既水平還未跟得上這幾位叔叔,所以國家依然要派佢地出戰各項世界賽,以保名聲(當然包括DONIX,STIGX及ANDRX等私營企業既名聲)

其實真不明白歐亞對抗賽歐洲大可多派一些年青有水平既球員出戰,或者以老帶新方式去玩,又可以提升年青球員既水平及排名,好明顯依班其實基本上已經係教練級年紀既名
將到今時今日仲要出黎玩,就顯得歐洲國家係乒乓球發展未能前進,青黃不接,即係話不久既將來(或者倫敦奧運之後),歐洲可能就沒有世界級球員,而且亞洲黎講,都幾夠膽講句,乒乓球已經成為中日韓3個國家既世界,長此下去,相信乒乓球在不久既將來,乒乓球項目絕對很大機會被剔除奧運項目也不出奇

(有時睇佢地比賽,打打下氣羅氣喘咁,都幾心痛 )

作者: 成仔仔    時間: 2010-5-16 12:30     標題: 回復 1# 的帖子

可能啦!因為次次都係中國win哂 d外國人唔駛玩啦!!!!!
作者: tykm2000    時間: 2010-5-16 12:37

好話題! 你一個人贏哂就無人陪你玩是好正常的事.  所以國際乒聯修例幫o的相對手慢腳慢又頭腦相對唔夠靈活的外籍人士未常不是好事 -----  使乒乓球在國際舞台襟玩o的
作者: 閃人    時間: 2010-5-16 13:00

志在運動,
作者: 天樂    時間: 2010-5-16 14:12

而家不論男女子都已經係東方人既天下,歐洲直到今天依然都係派d"教練"黎打,過多兩年,相信佢地都要退休,國際乒協其他唔使搞咁多野啦,又大波又膠水,干脆d玩讓分或者讓局數咪搞掂
作者: Ricky~Moon    時間: 2010-5-16 18:14

所以而家中國都開始輸出人才去教班鬼佬打波, 希望佢地嘅水平可以提高對抗番中國隊, 如果唔係有朝一日乒乓球真係有可能被剔出奧運項目.
作者: iamalan2008    時間: 2010-5-16 18:27

應該無可能啊
作者: o_o    時間: 2010-5-18 03:10

咁不如剔走埋游水
真係唔明點解 雙打 混雙會取消
不如取消埋游水咩d蝶式 蛙式 背式啦
菲比斯一個都拎8面金牌
有咩理由雙打 混雙都可以取消呀??
作者: 天樂    時間: 2010-5-18 13:51

引用:
原帖由 o_o 於 2010-5-18 03:10 發表
咁不如剔走埋游水
真係唔明點解 雙打 混雙會取消
不如取消埋游水咩d蝶式 蛙式 背式啦
菲比斯一個都拎8面金牌
有咩理由雙打 混雙都可以取消呀??
如果最後世壇變成中日韓3強既局面,乒乓球剔除奧運項目係繞對有機會既事
畢竟歐美各國一直都睇唔眼中國係依項運動下下拎晒男單,男雙,混雙,女單,女雙,女團共6面獎牌
以致中國總獎牌數量領先體育大國美國及其他國家,加上其他運動以手球,壁球及桌球等一直都想加入奧運項目
作者: 乒乓在線    時間: 2010-5-18 14:23

Oly TT match: 1984 - 2012???????

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0