標題: 換走 Donic F1, 改用那一塊膠好呢? [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-11-8 08:00     標題: 換走 Donic F1, 改用那一塊膠好呢?

小兒的球拍, 反手換走左塊 Palio cj8000, 改用 Donic Baranuda,
正手個塊Donic F1 巳打到崩哂, 兒子冇話換,
但我擔心遲 d 如有比賽,  正手個塊膠, 崩成咁, 肯定不可出場!

換走塊 F1, 改用甚麽膠皮好呢?
請大家比比意見!

謝謝

作者: pingpong    時間: 2009-11-8 09:24

換不同性質的膠是乒家大忌,都係
用返F1啦!
作者: william011894    時間: 2009-11-8 09:33

我唔係好識,不過我過得f1同jo gold都唔錯
作者: tykm2000    時間: 2009-11-8 10:58

慣用F1, 不抗拒的話, 無必要換膠吖, 否則又需要一段適應期.
作者: old-cake    時間: 2009-11-8 11:51

我以前都係用f1,而家轉左用donic白金,两塊膠性能差吾多,但白金比較快D,同埋耐用D..
作者: Bluesky    時間: 2009-11-8 11:54

引用:
原帖由 old-cake 於 2009-11-8 11:51 發表
我以前都係用f1,而家轉左用donic白金,两塊膠性能差吾多,但白金比較快D,同埋耐用D..
donic白金 soft 好不好呀?
作者: william011894    時間: 2009-11-8 12:05

我覺得白金好快就要換一塊(個人意見only)
作者: old-cake    時間: 2009-11-8 12:08

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-8 11:54 發表

donic白金 soft 好不好呀?
soft 控球,磨擦會好D
hard 會快D,
用邊種睇你打法而定,我用2.2max-hard
作者: old-cake    時間: 2009-11-8 12:12

引用:
原帖由 william011894 於 2009-11-8 12:05 發表
我覺得白金好快就要換一塊(個人意見only)
相對來講,白金比F1耐用, 但F1係出晒名易爛,我用白金可以用到五,六個,平均一星期打兩次,每次两小時..
同大陸膠比,佢就更係無咁耐用la
作者: manholai223    時間: 2009-11-8 12:43

咁Donic Baranuda好唔好打呀?
作者: 廿月    時間: 2009-11-8 12:50

引用:
原帖由 old-cake 於 2009-11-8 12:12 發表

相對來講,白金比F1耐用, 但F1係出晒名易爛,我用白金可以用到五,六個,平均一星期打兩次,每次两小時..
同大陸膠比,佢就更係無咁耐用la
唔知你有冇用過jo gold呢?佢同jo 白金有咩分別?
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-8 13:05

可選用jo白金,效果唔錯! 比f1 好,更能食球,而且速度又快,價錢合理,是個很好的選擇!
作者: Bluesky    時間: 2009-11-8 13:08

I got the following information from a website:

Speed   Spin   Control    Hardness
Donic F1           9.3    9.1      7        medium
Jo gold            9.6    9.3      6.9      medium
Jo Platin          9.7    9.7      6.9      medium
Jo Platin(soft)    9.5    9.7      7.4      medium -
Baranude           9.1    9.8      7.1      medium -

http://www.paddlepalace.com/Coppa-Jo-Gold/productinfo/RDCJD/

作者: old-cake    時間: 2009-11-8 13:18

引用:
原帖由 廿月 於 2009-11-8 12:50 發表

唔知你有冇用過jo gold呢?佢同jo 白金有咩分別?
我無用過jo gold,
作者: JJJJJ    時間: 2009-11-8 13:30

正手打F1.. 換Andro既Revo Fire啦
作者: raymondsir    時間: 2009-11-8 14:37

可改用JO 白金!!!
作者: 太陽之子    時間: 2009-11-8 14:43

打直板,用jo gold 比較好
作者: Bluesky    時間: 2009-11-8 17:35

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-11-8 14:43 發表
打直板,用jo gold 比較好
It seems Jo Platin is better !

Speed   Spin   Control    Hardness
Donic F1           9.3    9.1      7        medium
Jo gold            9.6    9.3      6.9      medium
Jo Platin          9.7    9.7      6.9      medium
Jo Platin(soft)    9.5    9.7      7.4      medium -
Baranude           9.1    9.8      7.1      medium -

http://www.paddlepalace.com/Coppa-Jo-Gold/productinfo/RDCJD/

作者: JJJJJ    時間: 2009-11-8 19:17

Platin打直板的確唔錯..
作者: brian1115    時間: 2009-11-9 17:37

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-8 08:00 發表
小兒的球拍, 反手換走左塊 Palio cj8000, 改用 Donic Baranuda,
正手個塊Donic F1 巳打到崩哂, 兒子冇話換,
但我擔心遲 d 如有比賽,  正手個塊膠, 崩成咁, 肯定不可出場!

換走塊 F1, 改用甚&#406 ...
jo gold啦....特性相近~
作者: 太陽之子    時間: 2009-11-10 09:52

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-8 17:35 發表

It seems Jo Platin is better !

Jo gold            9.6    9.3      6.9       ...
打直板用jo platin,某些球會比較難控...
之前我有幾位朋友都有此同感
作者: y0y0_pang    時間: 2009-11-10 09:57

其實白金...宜家無論打正手定反手都有人用
雖然難控...但也無妨一試
作者: hkg1238    時間: 2009-11-11 21:53

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-8 17:35 發表

Jo gold            9.6    9.3      6.9       ...
JO GOLD 比 F1 好控d, 而且性質比較相近,

JO Platin 性質很不一樣, 會較難適應

另外, 官方數據不太可信
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-11 22:03

Bluesky兄,其實你兒子已學了一定時間波,應該已學會拉波,及明白到拉波比攻波更有利這件事o 但為何你兒子仍用F1,而不改用如狂飆等對拉波有利的膠呢?是不是你兒子拉波未到家或其他的事?
作者: Bluesky    時間: 2009-11-12 21:08

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-11 22:03 發表
Bluesky兄,其實你兒子已學了一定時間波,應該已學會拉波,及明白到拉波比攻波更有利這件事o 但為何你兒子仍用F1,而不改用如狂飆等對拉波有利的膠呢?是不是你兒子拉波未到家或其他的事?
哈哈哈, 比你猜對了, 是小兒拉波未到家!
他學拉波约 3 個月, 真是拉得不好, 有待改善.
用開F1, 雖爛了, 但冇比賽, 所以一直冇換,
但近期換咗反手, 我想同他換埋正手 Donic 白金 soft
作者: 小明    時間: 2009-11-13 00:05

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-12 21:08 發表

哈哈哈, 比你猜對了, 是小兒拉波未到家!
他學拉波约 3 個月, 真是拉得不好, 有待改善.
用開F1, 雖爛了, 但冇比賽, 所以一直冇換,
但近期換咗反手, 我想同他換埋正手 Donic 白金 soft;smil ...
你個仔拉波會唔會經常拉出台外?
外套都比較難控制,
有機會可以試試中國膠
作者: 花落.無聲    時間: 2009-11-13 18:51

正手 用 Jo Gold 都唔錯架~.~
打唔慣既先再轉番F1 吧

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0