標題: 打算比兒子考青苗 [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-8-16 09:18     標題: 打算比兒子考青苗

年底打算比兒子考乒乓球青苗訓練班,

報考的人可能太多, 不是每名報考者都會安排參加甄選考試,

兒子又不符合優先考慮參加甄選的條件:

'公開賽獲優異成績者可豁免甄選; 持總會「章別獎勵計劃」銀章者,可獲優先考慮參加甄選。'

唉,  分分鍾參加甄選的機會都冇呀!

不過, 即使他幸運有得參加甄選, 也未必被選到,

就算被選到, 升中一后,

他也未必能應付學校功課, 參加青苗訓練:

第一及二階段:2小時 x 30課

第三階段: 2小時 x 44課

算 la, 都唔擔心得太多, 順其自然吧!

作者: nixonwin    時間: 2009-8-16 10:29

機會一定有既,但要有準備. 嘗試每次練習時抽時間做一次金章技術測試內容. 如果做到近乎學院錄製的demo 水準. 就有把握得多啦. 但我聽聞北區青苗水準不差. 應該係青苗的band 1. 你講得好..................順其自然吧 , 仲有個辦法...........報其他青苗band 5
作者: 263    時間: 2009-8-16 12:03

希望你兒子可以獲選青苖
作者: 軒仔    時間: 2009-8-16 12:34

作者: brian1115    時間: 2009-8-16 13:28

我學波果陣以經超齡...老啦
作者: logtincom    時間: 2009-8-16 14:25

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-8-16 13:28 發表
我同你一樣~都係老年人士
作者: Bluesky    時間: 2009-8-16 15:44

引用:
原帖由 肥邦 於 2009-8-16 09:37 發表
希望你兒子可以分配到時間,讀書時讀書,打波時打波!!~~希望你兒子可以獲選青苖!!
Thanks 肥邦
作者: Bluesky    時間: 2009-8-16 15:45

引用:
原帖由 263 於 2009-8-16 12:03 發表
希望你兒子可以獲選青苖
Thanks 263
作者: Bluesky    時間: 2009-8-16 15:48

引用:
原帖由 軒仔 於 2009-8-16 12:34 發表
我都想報青苗打!
軒仔, 你會否報考年底青苗訓練班?
作者: Bluesky    時間: 2009-8-16 15:50

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-8-16 13:28 發表
哈哈哈. 你和 Logtin 都是剛超齡之嗎!
作者: Bluesky    時間: 2009-8-16 15:55

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-8-16 10:29 發表
機會一定有既,但要有準備. 嘗試每次練習時抽時間做一次金章技術測試內容. 如果做到近乎學院錄製的demo 水準. 就有把握得多啦. 但我聽聞北區青苗水準不差. 應該係青苗的band 1. 你講得好..................順其自然吧 ...
Good suggestions !
但是, 報考的人可能太多, 不是每名報考者都會安排參加甄選考試!
作者: Bluesky    時間: 2009-8-16 16:13

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-8-16 10:29 發表
機會一定有既,但要有準備. 嘗試每次練習時抽時間做一次金章技術測試內容. 如果做到近乎學院錄製的demo 水準. 就有把握得多啦. 但我聽聞北區青苗水準不差. 應該係青苗的band 1. 你講得好..................順其自然吧 ...
北區青苗中, 有幾位青苗和兒子一樣是北區體育會會員,
每星期他們都有一齊打波!
若兒子能入埋大埔區青苗就好 la !

作者: vickyw288    時間: 2009-8-16 16:22

我覺得乒體會果D可能仲有用過青苗果D(個人意見)
作者: Bluesky    時間: 2009-8-19 21:25

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-8-16 16:22 發表
哈哈哈, 各有好處 la
作者: 雲霧    時間: 2009-9-1 13:43

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-8-16 16:22 發表
青苗課節多,訓練時間穩定,訓練有系統,而且收費又經濟。絕對係小朋友首選。(個人意見TOO)
作者: Bluesky    時間: 2009-9-1 13:52

引用:
原帖由 雲霧 於 2009-9-1 13:43 發表

青苗課節多,訓練時間穩定,訓練有系統,而且收費又經濟。絕對係小朋友首選。(個人意見TOO)
Agreed !

個人意見TOO !
入青苗的最大好處, 就是會有一班打波技術水平相約的小朋友一起打分, 進步會快D!

作者: feideepking    時間: 2009-9-1 14:15

順口up吓: 順其自然之前,係需要努力爭取, 決定影響當時結果, 當時結果影響以後遭遇... ...
什麼的考試都不妨參加 ... ...
作者: 野田妹    時間: 2009-9-1 14:17

但會唔會太忙架?
你知你仔仔樣樣都好架嘛!
作者: Bluesky    時間: 2009-9-1 20:59

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-1 14:15 發表
順口up吓: 順其自然之前,係需要努力爭取, 決定影響當時結果, 當時結果影響以後遭遇... ...
什麼的考試都不妨參加 ... ...
Yes sir, 會幫佢報名考青苗!
作者: Bluesky    時間: 2009-9-1 21:04

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-1 14:17 發表
但會唔會太忙架?
你知你仔仔樣樣都好架嘛!
除學業外, 時間主要分配比乒乓波 (哈哈哈, 我的主觀願望)
作者: 牙龜    時間: 2009-9-12 01:26

對我自已黎講...

在學業上,, 有波打時既我 VS. 冇波打時既我

有波打既我會更加爽快咁溫習做功課

可能因為知道自已時間唔多...

做哂功課先打波個種感覺好充實好滿足

相反..唔駛夜晚返青苗既日子一返到家就hea...都唔知hea到幾點先開工
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-12 01:27

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-9-12 01:26 發表
對我自已黎講...

在學業上,, 有波打時既我 VS. 冇波打時既我

有波打既我會更加爽快咁溫習做功課

可能因為知道自已時間唔多...

做哂功課先打波個種感覺好充實好滿足

相反..唔駛夜晚返青苗既日子一 ...
唔怪得你咁懶
作者: 牙龜    時間: 2009-9-12 01:42

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-12 01:27 發表

唔怪得你咁懶
咩意思-_____-
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-12 01:44

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-9-12 01:42 發表

咩意思-_____-
話你用多左時間溫書

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0