標題: 接發球企位 [打印本頁]

作者: 我=新手    時間: 2022-1-9 23:43     標題: 接發球企位

[attach]59962[/attach]
[attach]59963[/attach]
真係成張檯讓畀你
咁樣唔驚俾人偷正手咩?
佢又真係唔驚喎

[attach]59964[/attach]
[attach]59965[/attach]
果然健步如飛
[attach]59966[/attach]
唔知柳承敏步法好啲定馬琳步法好啲呢
[attach]59980[/attach]
[attach]59981[/attach]
[attach]59982[/attach]

作者: 我=新手    時間: 2022-1-9 23:57     標題: buk6 nei1 nei1

睇完企位睇姿勢
伏呢呢
[attach]59967[/attach]
[attach]59968[/attach]

作者: 青見人    時間: 2022-1-10 20:00

引用:
原帖由 我=新手 於 2022-1-9 23:43 發表
馬琳都未算誇張
柳承敏真係成張檯讓畀你
咁樣唔驚俾人偷正手咩?
佢又真係唔驚喎
果然健步如飛
其實,接發球的站位是因應對手發球的位置作出調整的,假如你是右手握拍而對手一樣的話,當對手側身發球時你當然可企側一點,因為如偷你直線時也不會很大角度;如果對手發球時特意站於其右半枱(像雙打時發球的位置),你就不能站得太側位置,因為對手能發到你正手位大角度。
你只看小柳接發時對陣右手握拍的,你可以再看看當小柳對左手球員的片,又看看小柳接發時的企位有否不同?當然你亦可以看看馬對右手球員的片,又會否在站位上不同?
作者: 速鳥    時間: 2022-1-10 20:10

我只係吹下,唔知啱唔啱
好睇你跑動為主,定係跳為主,跑動產生側旋會好強,跳就上旋強。
例如好似張繼科,接發球時反手會跳接打出上旋,正手跑遠角打出側旋,所產生的旋轉強到爆,所以企位會近反手位。
所以對手通常只開張繼科的近檯正手位的短球。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0