33 12
發新話題

[球板討論] 關於stiga 橙水晶

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

關於stiga 橙水晶

本人是弧圈結合快攻打法
正手拉弧圈多 反手會快撕
諗住板就橙水晶 正手狂飆3 39度
反手Xiom 藍v 這樣的配置ok 嗎?
還是板要Eg 好?反手配生膠好?
求解

世上沒有最好,只有最喜歡,別人最喜歡的也不一定你會喜歡。

引用:
原帖由 Anknee 於 2019-1-13 01:19 發表
本人是弧圈結合快攻打法
求解
為何打生膠?Eg係乜?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 Anknee 於 2019-1-13 01:19 發表
本人是弧圈結合快攻打法
求解
板都可以既打住先,等唔夠力再換。不過你係橫定直

正手買省狂橙棉啦,唔係既話買neo都係要灌

反手藍v唔夠力,可以試下mxp,ace1,r9

回復 4# 的帖子

我是橫拍
正手方面省狂藍棉會唔會好D

回復 3# 的帖子

Eg 係 stiga energy wood

引用:
原帖由 Anknee 於 2019-1-14 21:19 發表
Eg 係 stiga energy wood
偏軟的底板
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

個人意見,只供參考
eg 與橙水晶 都是有機時代的器材。吾系話吾得,兩者都是偏軟的板,比較好控制,器材的殺傷力比較弱,需要自身發力搭救。
其實業餘玩乜都無所謂啦,最緊要開心,有新鮮感,可以止癮便足矣!
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

回復 8# 的帖子

咁有無d 較硬既底板推薦?要斯蒂卡

引用:
原帖由 Anknee 於 2019-1-14 23:26 發表
咁直買145,全面。

正手 藍棉省狂

反手 ace1

Ace1邊度有得買,真的好用嗎?
Ace2是37度,會否合適反手?

回復 10# 的帖子

底板想玩純木 同埋有無平d 最好450左右

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2019-1-15 02:57 發表
Ace1邊度有得買,真的好用嗎?
Ace2是37度,會否合適反手?
華x,嵐x

1軟d,2硬d

Ace1打反手同日直係好萬能,值得試。似係軟彈日套高彈性feel。

Ace2就打正反都得,硬d轉d。發大力打透好去,小力量好控!

引用:
原帖由 Anknee 於 2019-1-15 07:22 發表
底板想玩純木 同埋有無平d 最好450左右
買塊vps啦,貴多少少

引用:
原帖由 Anknee 於 2019-1-14 23:26 發表
好老實講句,又要硬又要純木

450係做唔到。一係買2手

二手區有塊極強純木。

反手baracuda夠力嗎?

或者 donic f1?

引用:
原帖由 Anknee 於 2019-1-15 16:46 發表
http://chunhingtt.com/index.php? ... =153&search=Vps
這款?
Yes

佢係5純木,但度力係7純木

33 12
發新話題