發新話題

剛轉橫

剛轉橫

打左三十年直板,感情深厚,無奈近年手出了毛病影響了正手發揮,
所以才試轉橫,打左兩次問題舒緩了,而且發覺整體上真係舒服左,打法簡單左,樂趣大左,
決定繼續行落去。
有冇師兄師姐都有類似經驗呢?

C Hing , keep going

無呢個經驗,

不過會支持你,順便又可以呃一分。
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

其實係因為有新鮮感咁同埋有個應該會感覺良好者,橫板打得耐前臂都會傷,直板就手腕多。

回復 4# 的帖子

手患這個問題已有好幾年時間了,雖然不算嚴重,但已影響了正手,
而且橫板正手壓板的確舒服D。

轉左舒服d就轉啦,不過要有恆心

困難重重

引用:
原帖由 Georgett 於 2019-1-3 19:17 發表
打左三十年直板,感情深厚,無奈近年手出了毛病影響了正手發揮,
所以才試轉橫,打左兩次問題舒緩了,而且發覺整體上真係舒服左,打法簡單左,樂趣大左,
決定繼續行落去。
有冇師兄師姐都有類似經驗呢? ;lo ...
直轉橫最大問題係反手推變撥球,正手攻及拉動作分別不大,只是感覺略有不同。反而接發球比較難適應,當年我直轉橫遇到就係接發,所以我改反手以生膠去解決接發問題,後來熟習後先改用反膠,但後來又打回直板,而反手改為主要用橫打減少用推擋,之後更打直板生膠長膠,防弧亦打過,但後來又手痕又打返橫板,反手亦打了一段時間既防弧同長膠,玩夠又打回反膠。
當時有球友都話轉來轉去哂左時間,我反而覺得轉換既過程,讓我有不同的體會,明白到不同套膠不同打法的難處及問題。其實,我覺得打波最緊要係自己開心先係快樂乒乓。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 8# 的帖子

我本身直板反手是沒有推擋的, 只有橫打.

回復 8# 的帖子

認同有時會在"試"既過程中學到嘢, 始終親身體會最深刻, 而且可以試到边種打法最岩自己.

我直轉橫反手無問題,但係唔知點解變左正手唔識拉弧圈

引用:
原帖由 Vinxx 於 2019-1-20 20:21 發表
我直轉橫反手無問題,但係唔知點解變左正手唔識拉弧圈
咁要看看你握直板時的方法和現在握橫板的方法是怎樣?
簡單講,如果你握直板時係吊腕,握橫板時個擊球點就有偏差了,咁你打正手攻球時有出現問題嗎?
當然還有其它情況,不盡講。

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2019-1-20 21:48 發表

咁要看看你握直板時的方法和現在握橫板的方法是怎樣?
簡單講,如果你握直板時係吊腕,握橫板時個擊球點就有偏差了,咁你打正手攻球時有出現問題嗎?
當然還有其它情況,不盡講。
純撞又無事,諗諗下可能係同橫板手腕擺動幅度較直板細有關,等我下次打時收細手腕動作試試

發新話題