31 12
發新話題

詠總黑箱作業,冰總呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

詠總黑箱作業,冰總呢?

22歲的前香港紀錄保持者 #郭家輝,在100米蛙泳項目本是 #全港第一,但竟然 #落選 港隊,而取代郭出戰該項的泳手,竟是在該項 #初選資格不符、#泳總委員吳旭光的兒子 #吳欣鍵。

#初選資格不符、#泳總委員吳旭光的兒子 #吳欣鍵 繼8月22號在100米蛙泳預賽中出局後,8月24號亦以29秒28完成50米蛙泳預賽,在36人中排行19。

#初選資格不符、#泳總委員吳旭光的兒子 #吳欣鍵 作為會長之子,#以權謀私,強奪一個游得比你更快的泳手的 #參賽資格,還要所有比賽都 #預賽出局。

亞運會是四年一度大賽,#郭家輝 全心備戰為港爭光。個別人士 #以權謀私,#劣幣驅逐良幣,抹煞 #郭家輝 一直以來的努力之餘,更嚴重打擊香港的核心價值,影響香港的聲譽。

#初選資格不符泳總委員吳旭光的兒子吳欣鍵,浪費納税人的金錢,讓你去印尼 #出醜。即使用盡 #旁門左道,也無法改變 #你是一條廢柴 這個事實。

#初選資格不符泳總委員吳旭光的兒子吳欣鍵 就是一個用盡 #旁門左道、#以權謀私、#尸位素餐 的廢柴!

#初選資格不符泳總委員吳旭光的兒子吳欣鍵

點解唔去平機會告佢
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2018-8-29 17:21 發表
點解唔去平機會告佢
平機會處理性別/殘疾/種族歧視   响呢件事佢歧視咗d乜

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2018-8-29 17:24 發表

平機會處理性別/殘疾/種族歧視   响呢件事佢歧視咗d乜
歧視左冠軍囉!選擇適當人選時,原本以人材為本,但人材被蠢才搶劫,告佢啦…
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

歧視冠軍唔屬於性別殘疾種族 所以唔响平機會工作範圍
呢單嘢似係管濫用職權,貪污的 廉政公署 工作範圍 但官方資料係連開file 都唔夠的

而且類似的問題每個體育總會牽涉權力撥款利益都有類似的事, 即使唔扯到總會level,  只要涉及利益就會有類似的事發生 少如學校乒乓校隊有私鐘有比賽之類。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2018-8-31 16:44 發表
歧視冠軍唔屬於性別殘疾種族 所以唔响平機會工作範圍
呢單嘢似係管濫用職權,貪污的 廉政公署 工作範圍 但官方資料係連開file 都唔夠的

而且類似的問題每個體育總會牽涉權力撥款利益都有類似的事, ...
其實我只想大家比意見,可以點做。

但…可惜當時人會怕得罪,不了了之
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

體壇人物:體育要在計算後 陳淑媛
http://s.nextmedia.com/apple/a.p ... ;s=0&a=20487638

引用:
原帖由 速鳥 於 2018-8-31 19:06 發表

其實我只想大家比意見,可以點做。

但…可惜當時人會怕得罪,不了了之
可以點做 其實涉及政治 權力 利益
個人可以做的就係做好自己 人地唔選你主要得一個原因 就係自己唔夠好
現實例子有馮天薇 李宗偉 2人都係自己項目所在國家拋離的實力最高者 2人都同體育總會反左面 退左國家隊 但實力太高 當權者只有俾佢地自費代表國家出賽 因為唔俾佢地出賽結果係無成績 當權者無左面子地位利益

實力不夠又沒權沒勢的 除了提升自己能力 好似無乜可以做
做運動員責任就係做好自己練習 提升比賽能力

同樣都能力不夠而得一個位時 當權者俾個位有利益關係者呢個情況已經好了    我所屬運動直頭有人俾人打壓到唔俾你做會員, 做會員先可以打香港比賽,   到佢公訴到逼總會收佢做會員 總會又話要買保險先俾佢學生打比賽   總會就係唔幫你買保險 但佢自己又買唔到專業比賽保險  搞得來個運動員都年紀大就算係香港冠軍都無得入香港隊

相反 只要係委員有關人士 就算係實力未夠 年年都申請到唔同津貼出外訓練

講咁多都係假 假如想出去比賽但又唔跟當權教練做自己人  運動員唯一可以做的就係提升自己能力到人地無得唔收你 其他事情唔到自己控制

詠總選拔是以運動員時間做基礎,不選個最快去比賽就比人插,但冰總選人制度太完美了,不是以成績做基礎而是以教練喜好,感觀選人看揀少精,港青就知,在此制度下跟本無人可以插到冰總。

當權者揀邊個都得
看看近期選港青球員就知、俾呢3個男仔冇問題,但會有人唔服,唔俾呢個入,推行一些特殊打法,但又唔收人入港青,如無成績無話可說,但顯然係有成績支持,冰種別有用心

乒總我唔覺喎…現在有小部份少精我認識的,唔算與乒總有關系及唔多係有錢人
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 9# 的帖子

陳大姐親口說:「現在透明多了,當年我如何入選港隊都唔知。」
psycho

問心我覺得兵種比大部份總會都已經好好、不過難免有些地方唔完美

不過今期有個男仔入港青我又真是唸極都唔明

回復 14# 的帖子

唔明的事還有很多。16年4月16日奧運亞洲外圍賽入選球員現場送出簽名球拍和與抽中的觀眾拍照留念,你有懷疑其中個別幸運兒是否真的如此幸運被抽中?我就有理由懷疑。
psycho

回復 14# 的帖子

這証明入港青不需要有實力,各位能力不足者都有希望入,而有實力者就要講運氣拜拜神,這現象真奇怪,港青也可能不夠大精打。

回復 16# 的帖子

對,港青絕對係可以唔夠大少精或街外人打,所以揀選時唔知d教練從什麼眼光去選港青

以往除了一班80前的在港隊,80後只有謝嘉俊在2004年由讀完中五先轉,李冠毅自費全職,其他一班打得之人都無機會,因前有2001年來了李靜、高禮澤,後有2005年來了江天一、唐鵬

之後因為香港乒總被其他協會投訴用外援,總之凡到港後要7年先可以代表香港參加錦標賽,唯有起用本地球員

當然當年2009的鎮廷也是18歲,高教練話佢得,而且無人願意轉職業之情況下入港隊,也是成功例子,付出太多

當年15歲第1批轉全職男仔係李忠謙、張溢豐
之後2年係麥景皓,神童趙頌熙15歲都冇轉全職
再之後2年係 孔軍凱、孔嘉德、李漢銘、林兆恒
還有現在的關文皓、鄭柏晞,外流回來的何鈞傑、吳柏男、蘇致

有幾多個係保持全職,有幾多個可以在本地贏晒?

入選港青是講前景、不是講好波、入到去打唔打出一條血路其實都是靠自己.  Overall 選拔都公平不過偶然難免看漏眼、男仔一定要有天份、不過眼見有些有天份球隊掛板退隊、實在可惜. 如青少年奧運會選拔都十分公平、誰可以勝出誰便去打.  有無人知香港最後男仔如何?

呢D野乒總點會冇做過
以前有後台,使乜選,打完返香港,班港青至知
因為輪選實冇份

今時今日透明度相對已經好高,乒總亦比了机會給予很多年青人,只要你打得好机會總是留比有机會的人。今日土砲三女在亞運發光發熱,混雙也奪銅而回。实在实至名歸!
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

31 12
發新話題