發新話題

[是非] 小朋友無波又無品

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

小朋友無波又無品

輸咗波居然把球版扭繼
游教練返去要搞下呢啲學生什麼是球品

引用:
原帖由 Pp48 於 2018-6-30 19:32 發表
輸咗波居然把球版扭繼
游教練返去要搞下呢啲學生什麼是球品
<輸咗波居然把球版(板?)扭繼(斷?)
游教練返去要搞(教?)下呢啲學生什麼是球品>
扭斷自己球板我又唔覺係無品行為,如果係:
1 鬧對手
2 鬧裁判
3 於球場擲球拍
4 唔握手
似無品多d,如果輸球方係離開場區後再弄斷其自己球拍,屬低智行為。扭斷自己球拍的行為當然係不對,要教導珍惜,但唔好拉埋有冇球品。

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

球品我覺得不只對外,當中包含尊重對手及這項運動。所以我覺得該小朋友是有很大改進的空間。
引用:
原帖由 青見人 於 2018-6-30 20:17 發表

1 鬧對手
2 鬧裁判
3 於球場擲球拍
4 唔握手
似無品多d,如果輸球 ...

這不光是教練問題,還牽涉到小孩長輩平日的教育。

比起足球,乒乓球算好
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 青見人 於 2018-6-30 20:17 發表

1 鬧對手
2 鬧裁判
3 於球場擲球拍
4 唔握手
似無品多d,如果輸球 ...
似無品多d,如果輸球方係離開場區後再弄斷其自己球拍,屬低智行為

其實除左「耶穌」,個個人都無品啦
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

$1500 蚊的球板,你老豆生咗個二世祖

依啲小朋友家長真係要好好教教練真係要好好鬧一餐、唔輸得唔好出嚟打啦

有多少朋友想買塊好點球板都無、真係以為自己是球星咩、傻仔一個、依啲人球技再好都冇用、球品啲都冇、自視過高目中無人

情緒失控的時候人人都有,大人有,小朋友更易忍不住
如果只從單一次半次的行為便武斷別人為無品,這個判斷太不公平

引用:
原帖由 Pp48 於 2018-7-1 09:36 發表
有多少朋友想買塊好點球板都無、真係以為自己是球星咩、傻仔一個、依啲人球技再好都冇用、球品啲都冇、自視過高目中無人
你都係想

有錢便是任性,小朋友應該來打下我哋馬拉松比賽,
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

打砂板好啦!
引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2018-7-1 10:38 發表
有錢便是任性,小朋友應該來打下我哋馬拉松比賽,

想贏及太投入,小朋友還可以原諒。

引用:
原帖由 Crocotai 於 2018-7-1 09:56 發表
情緒失控的時候人人都有,大人有,小朋友更易忍不住
如果只從單一次半次的行為便武斷別人為無品,這個判斷太不公平
可能已經唔止一次呢,養不教,誰之過呢?

應該送上一句深切的問候

發新話題