發新話題

唯快不破

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2018-5-7 21:37 發表

普狂是用普通的工㙯制作的,國狂卻是用另外的鑪去制作的,配方成份也不同,粘性比較持久,膠皮海綿接合牢固,不易起泡,海綿雖然是硬質,但是特别彈,回彈能力快速,不是發死硬的,由於是供應國家隊球 ...
當真?我就打過幾塊國家隊狂飆,仲易爆過普狂
一般市埸板套膠,一定耐用,不過唔好打
專業隊膠換得密,耐用係其次

多年來我國傅統打球特色係快、準、狠、變同轉。
乒超領隊 : 雄昇球會

近期見巴西的Hugo及日本的丹羽考希使用み種捕捉對手攻擊第み時借力反撃的打法十分有效! 也可以是屬於"唯快不破"的慨念打法! 這種打在器材使用上相信沒有那み類膠皮特別好!
視乎球手的習慣吧!

我的國家隊狂飆唔係買既;
專業隊用膠,一星期內報廢係正常

本帖最近評分記錄
  • q9450 +1 非常贊同 2018-5-8 08:41

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-5-8 00:15 發表
我的國家隊狂飆唔係買既;
專業隊用膠,一星期內報廢係正常
老老實實...打一日報銷亦都唔出奇...因為國家大把錢...絕對唔會省呢d錢..

況且易爆亦唔關真貨假貨問題...話明國家隊..每位都係高手(國手)..手力正常超乎常人...玩滴滴仔 蚊子咁既力 果d打一世都唔會爆(我講我,唔好亂猜)

馬雲都有講過...有d貨品假貨質量會好過真貨...
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

我覺得國家隊係帶著幾種板及膠,看看對手點樣死,就用塊「轉死你」的板、或是「衝死你」的板
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

曾經打過由某位國家隊球手於板上滅落黎的國狂,膠面好黏,海綿很吃球,當發力擊打或磨擦時,球的速度完全比省狂最少高幾個檔次,而有一次從另一朋友試另一塊話係國狂的膠,就差得遠。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 14# 的帖子

謝謝你的回貼,可能是我表達不清晰的緣故,讓你有些誤解:
一,唯快不破 是指當球的速度超過對手響應時間時(包括脚、手、大腦神經的反應),對方就破不了。當然球的落點不能太差,即落點不是在對方随手能及的地方。
二,快并非说膠速度快萬能,因为大家都知,出球速度還要配合選手發力和力傳遞的能力,以及底板底勁;
三,快與旋转本是相對立,要快旋轉自然要少,若要轉速度自然变弱,特别是狂飈膠皮那麽粘,速度會更折扣。
四,在內在因素不變的情形下(同一個使用者,器材一樣),若打的是新材料40+,我認爲速度比旋转重要點。
五,新球,體積比以前大(也重一點),若膠皮包著球的面積增大了,力傳遞的越充分。你看紅色喜也出蛋糕海綿就知
六,反手暴擰,彈擊,更是外套的優勢所在,你可以試想下若樊振東反手轉狂飆後為什麼樣?
七,為什麼國家隊個個正手狂飆,我個人的觀點是商業指定,你可以試想下國家隊棄用狂飆,紅雙喜能有現在的風光嗎?
八,打乒乓球要根據自身的技術配合適的器材,你試留意下身邊用狂飆的朋友,能打出國家隊的幾成威力?
九,你試想下,若果港隊都轉用國家隊的狂飆(香港地位特殊,想拿一樣的膠我想不是好大問題)能打到現在的成績嗎?

之於你所說的全面技術,這個我很認同,有全面技術就能更好地應隊不同的隊手。而技術全面了也不一定贏,因為可能對手比你更有質量。勝負的因素很多種,有時用一二個技術就能勝利,關鍵是你是能不能合理運用技術和戰術。
現在比賽的戰術尚有純快攻,之於純弧圈戰術,我沒發現。

強人
凡事有計劃,
做人更充實。
強健好體魄,
生活有品質。

引用:
原帖由 q9450 於 2018-5-8 08:50 發表

老老實實...打一日報銷亦都唔出奇...因為國家大把錢...絕對唔會省呢d錢..

況且易爆亦唔關真貨假貨問題...話明國家隊..每位都係高手(國手)..手力正常超乎常人...玩滴滴仔 蚊子咁既力 果d打一世都唔會爆(我講我 ...
睇下啦

回復 41# 的帖子

你試下成塊撕出黎
海綿起碼縮2至4MM
海綿係硫化成形時用太多油
又唔等佢收水就貼膠,以制做高彈,內能效果
紅雙喜套膠海綿出廠時可能有油殘留,貼唔實
用家再用膨脹油後期加工,脫膠在所難免.

有機膠水年代,搽3,4遍膠,都唔會開膠,
最多都係斷粒扯爆海綿,
狂飆唔搽膨脹油,根本唔係果回事
不能同德,日套膠既內能概念混為一談

引用:
原帖由 超人 於 2018-5-8 18:46 發表

睇下啦
你影埋海綿上面的字睇下
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2018-5-8 23:03 發表

對!

真正供應給國家隊用的國套,無論耐用程度或性能都是超越普通市場板的。有人話自己個塊係國套,但卻是很容易打爛,這只証明其實係假貨。

我的教練葉大明的一位朋友,他是國家隊球員林高遠在省隊的時候的 ...
這樣說來呢個印記還有何意義?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

有如日本隊手上的 Tenergy,普通人唔會有,費時適應佢的打法。

所以中國球員相互對戰,會有好多雙持,因為膠皮打出的旋轉質量相同,至於香港隊,一早就食晒西了
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

不得不欣賞 hugo calderano,黃鎮廷等無受特殊照顧的球員了。

水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

如果中國人係光明正大就唔使用狂飆+油

水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

真正國狂膠會比市場版國狂更粘會有一點反光,當國狂茶油後海綿會特別吃油,膠皮會拉得特別緊,膠面膠粒會特別明顯

引用:
原帖由 超人 於 2018-5-9 11:14 發表
如果中國人係光明正大就唔使用狂飆+油
聞說Tenegy於製造過程亦有加工處理,所以如果買到剛出產的Tenegy打落去會特別彈,膠上板後滅落黎時會明顯縮細。

以訛傳訛,全部都係聽返黎,有幾多人真係正式用過專業隊或世界級球員既膠,

許盺係香港打完比賽,比左幾塊膠某教練,包括攪冠軍果塊膠,縮水縮左4至6MM我搽三浸膨脹劑都膨唔到同板型原大,你估塊膠咁樣可以挨幾耐.

馬龍係喇叭小學訪問,都送左幾塊膠比教練,佢用緊果塊都比埋

李曉霞係香港打比賽,我託一前山東教練,問佢攞塊狂3,打左3日爆左,起晒泡。

發新話題