33 12
發新話題

[綜合技術] 大家有遇過這個問題嗎???

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

大家有遇過這個問題嗎???

https://tieba.baidu.com/p/4407733481

情況:正手攻球在接觸球前一瞬間手臂發抖 球板不受控制地上揚 全部波打飛

我就係遇到呢個情況..睇過好多醫生都未解決到

用另一隻手打
本帖最近評分記錄
人到中年~想攀上高峰~談何容易?

功夫一樣~用力先發力~~~
振就唔好玩住~《腦振順》

我打完砂板後,卽刻用膠板計分,正手球球飛,不受控制
本帖最近評分記錄
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

以為砂板打多了, 影響咗
<-->
.

引用:
原帖由 HONG0211 於 2018-4-10 09:47 發表
https://tieba.baidu.com/p/4407733481

情況:正手攻球在接觸球前一瞬間手臂發抖 球板不受控制地上揚 全部波打飛

我有一個朋友,兩個學生都係咁,
係突然出現,完全控制唔到隻手,
睇左醫生都冇用,
希望你冇事啦

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-4-10 13:22 發表

我有一個朋友,兩個學生都係咁,
係突然出現,完全控制唔到隻手,
睇左醫生都冇用,
希望你冇事啦
就係中西醫睇晒 好多野都做過晒都搞唔掂

引用:
原帖由 0093 於 2018-4-10 12:37 發表

看了醫生,但有否讓有問題出現那隻手獲得充分休息?
可能需要完全停止使用有問題出現那隻手打波一段日子,
而在此段日子,如必需打波,便改為使用另一隻手來打吧(除非你另外一隻手也是傷了不能用來打球)
因為就 ...
休息左一段好長時間因為根本打唔到

手腕擰波太專業,用力過度…可能可能
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 HONG0211 於 2018-4-10 09:47 發表

是否只是不受控?有冇痛?打反手時又有冇依個問題?
此情況出現時有冇轉過板或膠?

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

我咪練反手扭擰~擰親條頸~
好番好耐啦~學馬蟲多D正手~
反手推拔~削下咪好啦~
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 青見人 於 2018-4-10 14:08 發表

是否只是不受控?有冇痛?打反手時又有冇依個問題?
此情況出現時有冇轉過板或膠?
冇特別痛楚 反手初時冇影響 但之後有時打反手都震
冇轉過板同膠
本帖最近評分記錄

振成點先~振過貓王?嚇親對手~

引用:
原帖由 HONG0211 於 2018-4-10 14:25 發表

冇特別痛楚 反手初時冇影響 但之後有時打反手都震
冇轉過板同膠
打咩膠同板?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

建議你去做下腦掃描,我嬸母以前手部經常性不受控制,診斷後發現䐉生瘤,雖是良性丶但因發現得遲,瘤生長得太大,壓住神經線,開刀後半身不能活動.
本帖最近評分記錄

如果冇親眼見過,係覺得绝冇可能
因為你打波打到已經好熟練時,
係好似變返初學者咁,完全打唔到對攻
打正手時,將近接觸球一刹哪,手突然會向上發力
反手初時仲控股到,要放到好慢至打到

我朋友連物理治療,推拿,按摩,乜都試過
醫生話有機會係頸椎壓到D神經線,不過唔係好確定
如果唔係打波,生活上冇大影響。
本帖最近評分記錄

明白~人體構造易出問題~所以最更要開心~

人過四十四,打波越 HEA 越專業
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

還有肝性腦病變,因肝功能力變差,毒素進入腦部,其中一個症狀是手顫抖,快睇下專科.

肝脂肪~肝硬化~毒上腦~
                                         ~明白

33 12
發新話題