25 12
發新話題

揮筆去 的情感(1)入坑

揮筆去 的情感(1)入坑

因為打算寫番blog,確有其事,摞起支筆,想題材。。。

Without a pen in my hand, I can't think. (John Le Carre)

不如就講筆。我喜歡用鋼筆,或者叫墨水筆。
你有無用?

而家寫字已經少,voice recognition 已經越黎越普及。
有幾多人仲愛用筆?公司最平原子筆 click 下 click 下,談不上珍惜兩字。
80年代,買筆送禮,一定係一個選擇。而家邊個仲會收到筆?禮物都可以e過去。

Yet, believe it or not, the difference makes you different.

你以為墨水筆好複雜?其實。。。。真係可以幾簡單。
不過,書局,名店,筆行依然賣緊筆,即係證明仲有好多人,用筆。

一入坑,鋼筆可能比乒乓球拍更難脫身。大家小心。

呢個貼就算係入門帖。
鋼筆都睇睇入門,唔係買筆時比人問到口啞,就唔好啦。。。。

基本鋼筆構造就是如此。
知道咩係nib,咩係converter 已經算係半個專家。

今日就先講下筆嘴。
鋼筆最重要就係個。。。嘴 (Nib)

筆嘴一般管理兩件事,出墨量(即係粗幼),同軟硬度(控制線變化 line variation)
粗幼容易明白,line variation呢,即係寫字壓筆嘴時,條線會變粗既意思。

[1] Nib size
EF: Extra Fine
F: Fine
SF: Soft Fine
FM: Fine Medium
M: Medium
B: Broad
BB: Double Broad
Music nib (可以用黎寫樂譜既筆嘴,好粗)

基本上大部分鋼筆都提供 F M B 粗幼度。
買筆時,一般你都可以揀。(一定要揀)

[2] 物料
基本上分為兩大類:Steel nib 鋼嘴 同 Gold nib 金嘴(14k,18k,21k)
另外有d冷門d既,有鈦合金之類。
金嘴比較貴,一般彈性比較好 (其實都無乜定,間間筆廠都唔太一樣)
筆嘴既軟硬就無得揀,不同品牌型號的nib都有分別。上網睇評測一般都可以知道會否太軟或太硬。
軟nib line variation會相對大,不過需要有一定功力先會寫得好。
硬nib寫出黎會感覺比較平穩。但係粗幼變化就比較小。

[3] 地區
同樣都係 F nib,歐洲品牌 nib 寫出黎會比日本品牌 nib 較粗,一般F nib會比較適合日常書寫中英文。
舉個例,買lamy(歐洲品牌),新手記得唔好買 M B 或 BB,因為出墨多,難乾,保證寫到你。。。一塌糊塗。
不過嘴係可以換既,一般專門店可以買番不同粗幼既嘴,配番落支筆度。

我近排用呢支,比較多。。。
德國筆 Kaweco Brass Sport, EF, Steel nib
Ink: Kaweco Paradise Blue

個clip可以隨時拆下。正!
屬於短筆 pocket pen
黃銅筆桿,會聚手d,但係非常非常硬淨,可以直接放落牛仔褲袋,好方便。
如果書寫量唔大,出街旅遊,絕對係原裝靚仔。

P.S.
The quick brown fox jumps over the lazy dog. 咩意思?
無乜意思:只係有齊 26 個字母既一句句子。

用咩入墨水,新手買咩筆,邊度買最抵,同其他資料,下次講丫。

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +1 多謝分享 2018-3-16 12:56
  • q9450 +1 2018-3-16 08:11
  • Skymark +2 多謝分享 2018-3-16 04:33
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

哎呀哎呀。。。發錯區。。。。。。
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

筆求人
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

某人第一份工係做 畫漫畫,佢果時都係用緊鋼筆既 G字筆咀。

不過當然冇您介紹果d咁靚咁高檔啦。
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

長知識, 謝分亨, 攝影構圖也很美, 期待下篇……

其實買玩具。。。
檔次並不重要。
幾百蚊,就可以令自己,好開心。

鋼筆,對我有一種魔力。
拿起鋼筆,不論是亂寫幾個字,或亂畫一些線,
心情就會好起來。

遇到一支平衡好,重量適中,出墨順滑,
寫字有feedback 既好筆(絕對不一定是貴筆)
就更加開心。
本帖最近評分記錄
  • SSPSK +1 深有同感 2018-3-16 13:06

英雄水筆 十 墨水 廿蚊唔洗

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
  • rckw +2 多謝分享. 手痕想試.. 2018-3-16 13:57

我去過深圳八挂嶺其中一間書店看筆,真係又平又靚。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我用開PARKER 箭型筆,樓主對它有乜感想?
主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

the difference makes you different.......  
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

小學時家樓下有間樓梯底筆行, 每日放學必停步看過飽才返屋企。

The quick brown fox jumps over the lazy dog 呢句是當年用來測試打字機是否每個字粒都能運作暢順, 每個文員及維修師傅都識

墨水笔可控制粗细,较接近毛笔,用来练字不错。小时候曾拥有两支PARKER,我阿爷从菲律滨带回大陆,其中一支K金笔咀,文革时不敢拿出来用。
洪华山

引用:
原帖由 carltamki 於 2018-3-16 12:10 發表
我用開PARKER 箭型筆,樓主對它有乜感想?
要強調一下。我並非鋼筆專家。只希望大家分享一下。

嗯。百年老字號,係香港,派克 一直係80年代既主線品牌。

一直當道潮界,有御三家既 jotter 原子筆,墨水筆方面,我覺得 Sonnet 筆嘴都不俗。
再上要去到duofold 先有睇頭。

parker 一直喜歡使用金屬筆桿,配以不同刻紋。我就覺得一般。
早期有支細黑格仔都相當受歡迎。果支我都好鍾意。

如果對派克唔認識,
問題黎啦。下價筆唔輪到佢,起碼一千蚊買唔到金嘴。
高價筆競爭又太大,2000樓上既faber castell 都好多有得揀。
市場可能就在於 3-500 蚊既筆。

以前好仰慕派克。成日幻想自己有一支。。。。^_^

仲記得首廣告歌
“以派克傳情達意。。。and only Parker will do。。。”

P.S.
以前仲有一個膾炙人口既筆廣告:印象中係 朱江把聲
“白點為記 犀飛利”

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-3-16 11:31 發表
英雄水筆 十 墨水 廿蚊唔洗
英雄。絕對係集體回憶。
好記得個吸墨器。係個pump 用手 jit 下 jit 下。
不過如果暴力少少,久而久之,
個恤衫袋,一日,就會話你知。。。旁邊既膠邊裂左。。。

高質素分享文章,言之有物,有內容 又有插圖 更有深度,文筆更如行雲流水.....有此質素網友,論壇之福!

萬寶龍 鋼筆而家好貴

引用:
原帖由 直直地 於 2018-3-16 19:32 發表

要強調一下。我並非鋼筆專家。只希望大家分享一下。

嗯。百年老字號,係香港,派克 一直係80年代既主線品牌。

一直當道潮界,有御三家既 jotter 原子筆,墨水筆方面,我覺得 Sonnet 筆嘴都不俗。
再上要去 ...
我對parker有種意結,小學時已用佢,手感及重心靚,最經典係已停產多時的51及75型,順便分享一下呢枝已停產的parker premier

引用:
原帖由 bond 於 2018-3-16 23:29 發表

我對parker有種意結,小學時已用佢,手感及重心靚,最經典係已停產多時的51及75型,順便分享一下呢枝已停產的parker premier
18k 金嘴
section 相當高,仲有凹入去的手指位。

不知道是否屬於軟嘴呢?

引用:
原帖由 行水 於 2018-3-16 23:08 發表
高質素分享文章,言之有物,有內容 又有插圖 更有深度,文筆更如行雲流水.....有此質素網友,論壇之福!
新account 仲講到 gum。。。係咪朋友呢?

點都好。多謝支持。但不敢當。

25 12
發新話題