發新話題

假狂飆,真防弧,可以點做

假狂飆,真防弧,可以點做

大家最近有冇遇上狂飆波友,衝唔死之如還接一板就會落網,己為食晒西,最近的乒總賽有人就是面膠印上「狂飆」其實是塊「防弧」,大家要小心,局外人好容易知是防弧打法,但局內人輸左先恍然大悟。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 青見人 於 2018-3-13 22:04 發表
我淨係見過有位球手,打直板單面狂飆的,但因為塊狂飆已經殘曬所以是滑嘟嘟的。
試唸下,滑嘟嘟的狂飆你會唔會去打比賽
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 青見人 於 2018-3-13 22:04 發表
我淨係見過有位球手,打直板單面狂飆的,但因為塊狂飆已經殘曬所以是滑嘟嘟的。
你同佢打果陣時,上旋相持就會落網,搓下旋就會冒高。
係度順便請教各位球友又或者專業既裁判,究竟膠皮打滑冇粘性是否可以打比賽? ...
我唸我所講的就是呢個人
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 青見人 於 2018-3-13 22:11 發表

我就係遇過一個了,他的打法是防守,再找機會突擊你。
正是「防弧」打法,「軟防守,強衝,球軟,下沉」,跟本唔係狂飆打法!
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

防弧主打你的反手位,球急,一撞會落網,要做定反手拉起,要高吊,落佢反手位,及準備正手,可衝虛位或再拉更高的高吊弧圈球。

因為借力膠要靠球線(是球的旋轉線的前方,不同於球向著你的前方向)的向前,而高吊是向上,所以防弧會打滑。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 biside 於 2018-3-14 10:49 發表
曾經遇上一位使用防弧物料制做的cj8000反膠
原來可以訂制的
唔怪得之,有人稱有特制膠皮賣,坊間小有,所以無得比賽前試練,所以好難適應,比賽時就勝算高啦…
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 biside 於 2018-3-14 10:56 發表
色澤外表新淨
完全和正常反膠cj8000沒分別
只有極輕微摩擦
不吃轉
發球有小小小轉

當對方反貼打就死得難看
我也見過唔知乜料但印上 Butterfly Tenergy,果個人話係日本特制的,賣 $300,哈
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 wing0000 於 2018-3-14 12:18 發表
我估您諗多左........  

我果位球友的特製膠皮, 係除時間外, 是零附加成本的, 佢主要係靠 風乾 及 氧化 原理, 並只於購買後自行加工

購買前, 絕對係同其他寶寶網上 RMB$3 ...
我地稱佢為「千年防弧膠」。

其實乜牌子唔重要,最重要係家長知道 d 細路打緊乜野膠…
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 葉師傅 於 2018-3-14 19:05 發表
呢樣野我早年曾問過冰總某裁判長點睇,話打冰總盃可能會理,但打其他本地賽事就...! 因為冰總既球拍檢測冇檢查膠皮摩擦度呢樣野,所以請各球員自理 .
要去到「真防弧」的境界,點解唔將 d 時間打「真狂飆」。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

閈此貼不在於聲討某人,只在於波友比賽時留心、留心一下對住防弧、還是對住狂飄呢
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

發新話題