31 12
發新話題

假狂飆,真防弧,可以點做

假狂飆,真防弧,可以點做

大家最近有冇遇上狂飆波友,衝唔死之如還接一板就會落網,己為食晒西,最近的乒總賽有人就是面膠印上「狂飆」其實是塊「防弧」,大家要小心,局外人好容易知是防弧打法,但局內人輸左先恍然大悟。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我淨係見過有位球手,打直板單面狂飆的,但因為塊狂飆已經殘曬所以是滑嘟嘟的。
你同佢打果陣時,上旋相持就會落網,搓下旋就會冒高。
係度順便請教各位球友又或者專業既裁判,究竟膠皮打滑冇粘性是否可以打比賽?(係可以,對嗎?)

本帖最近評分記錄
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2018-3-13 22:04 發表
我淨係見過有位球手,打直板單面狂飆的,但因為塊狂飆已經殘曬所以是滑嘟嘟的。
試唸下,滑嘟嘟的狂飆你會唔會去打比賽
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 青見人 於 2018-3-13 22:04 發表
你同佢打果陣時,上旋相持就會落網,搓下旋就會冒高。
係度順便請教各位球友又或者專業既裁判,究竟膠皮打滑冇粘性是否可以打比賽? ...
我唸我所講的就是呢個人
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2018-3-13 22:06 發表

試唸下,滑嘟嘟的狂飆你會唔會去打比賽
我就係遇過一個了,他的打法是防守,再找機會突擊你。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2018-3-13 22:11 發表

我就係遇過一個了,他的打法是防守,再找機會突擊你。
正是「防弧」打法,「軟防守,強衝,球軟,下沉」,跟本唔係狂飆打法!
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

這種對手我對過賽,膠面滑了不吃轉,攻球快速撞擊過來無晒辦法,對賽期間不斷想辦法,好不容易打到第五局輸2分,成世人都記得

可能佢最怕側旋
<-->
.

粒仔唔怕防弧。

側旋防弧唔怕,打法其實同長膠一樣,放下旋等佢搓過離變上旋。不過,防弧弧線比長膠底,唔易冒高,所以都好難起大板。

一般防孤打借力,旋轉防過離越強越死。反而有力量旋轉弱,好易防落網。

以前我用bty superanti。
退役啦!

中過招,橫板反手
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

我对过更可怕的。中间大约2寸直徑加工磨滑当防孤,其它地方保留原有性能,根本睇唔到他用边一部份接波。
洪华山

防弧主打你的反手位,球急,一撞會落網,要做定反手拉起,要高吊,落佢反手位,及準備正手,可衝虛位或再拉更高的高吊弧圈球。

因為借力膠要靠球線(是球的旋轉線的前方,不同於球向著你的前方向)的向前,而高吊是向上,所以防弧會打滑。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

淘寶的冒牌双喜套裝板,也有這些防弧功能。
本帖最近評分記錄

乜咁o岩o既, 小弟亦係有一位新界球友, 正正亦係直板單面 "千年狂3" 外表的防弧球手

佢有個一般打法,係:
- 頂, 喪頂... 就如鐵壁一般.....................

另設非一般打法, 係:
- 此子力大無窮, 可選擇性地令手上膠皮臨時發揮出正常狂 3 的基本特質
- 反手: 推, 加力推, 爆推, 喪堆, 搓, 防弧搓, 鞭, 側拐鞭
- 正手: 頂, 閘, 鞭, 側拐鞭 (就是沒有 拉 和 扣    )
- 發球: 超大動作附零旋轉及借力不能魔球, 反手重側附無定向/量上下旋

昔日寶島 鬼之推擋 的神技, 今在香江以另一境界再現江湖, 冠以 撞鬼之推擋 亦擔之無愧...

球局中, 時有丙丁組球手一同參與, 但亦不時出現陰溝裡翻船的賽果, 茂仔如小弟果 D , 就當然只有被虐的份兒啦...     

不過, 應該不是同一人, 因佢深居簡出, 少打外面的局, 亦沒報名打比賽
最近亦以經轉用另一名器: CJ8000, 所以, 選擇性防弧 之效能亦暫時下降, 但, 相信在配劍重鑄完成之日......................................
本帖最近評分記錄

曾經遇上一位使用防弧物料制做的cj8000反膠
原來可以訂制的

色澤外表新淨
完全和正常反膠cj8000沒分別
只有極輕微摩擦
不吃轉
發球有小小小轉

當對方反貼打就死得難看

引用:
原帖由 biside 於 2018-3-14 10:49 發表
曾經遇上一位使用防弧物料制做的cj8000反膠
原來可以訂制的
唔怪得之,有人稱有特制膠皮賣,坊間小有,所以無得比賽前試練,所以好難適應,比賽時就勝算高啦…
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 biside 於 2018-3-14 10:56 發表
色澤外表新淨
完全和正常反膠cj8000沒分別
只有極輕微摩擦
不吃轉
發球有小小小轉

當對方反貼打就死得難看
我也見過唔知乜料但印上 Butterfly Tenergy,果個人話係日本特制的,賣 $300,哈
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我估您諗多左........  

我果位球友的特製膠皮, 係除時間外, 是零附加成本的, 佢主要係靠 風乾 及 氧化 原理, 並只於購買後自行加工

購買前, 絕對係同其他寶寶網上 RMB$30 放售的真品無異
引用:
原帖由 速鳥 於 2018-3-14 10:57 發表

唔怪得之,有人稱有特制膠皮賣,坊間小有,所以無得比賽前試練,所以好難適應,比賽時就勝算高啦…
本帖最近評分記錄

31 12
發新話題