發新話題

孤身作戰參加深圳市等級聯賽

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:39 移動

孤身作戰參加深圳市等級聯賽

從論壇看到深圳有比賽,就膽粗粗去試下,好彩都有所交待.

比賽名稱:深圳市乒乓球等級聯賽(甲C級)
賽制:分4小組(每組5人)
首12名下次可報甲B級比賽
第一階段:小組循環(由於人少,五局三勝,首4名出線,如分數相同,先計雙方對賽勝負,同普遍循環賽計法一樣)
第二階段:淘汰賽(五局三勝,勝者進級,負者可繼續爭取9-12名)

*男球員需讓女球員2分(除非女球員屬甲A級,首局由男方先發球)

講番當日比賽,場地不算遠,詳情另一個post有介紹.當日我用日直單面大維388B-1正膠,

小組循環另有4人,第一位係三十歲兩邊反膠橫板女球手,可能我未熱身嬴3:1,

第二位同我年紀相約,都係橫板兩邊反膠,熱身後順利直取3局,

第三位係中年直板兩邊反膠叔叔,他亦不懂我的古怪打法,直輸我3局,

到小組最後一位,係印度中年男球手,左手日直反膠,亦無擋我進攻,3:0.順利以小組首名出線.

出線後首場對球館的一位年長女教練,右手橫板兩邊反膠,手風順3:0進8強,

第二位亦是年長女士,左手直板,前面正膠,後面反膠,她食我發球不少,但我都一時不習慣同是正膠打法,所以3;1,幸運地進了4強

第三位是退休香港伯伯,右手直板,正面388C-1背面反膠,由於4點開波,已打了20局,體力明顯下降,正膠vs生膠,我倆都較為保守,打得非常吃力,我先1:0,直輸兩局,幸好在第4局輸3:7情況下追到Deuce,再來回幾次終於取第4局,雙方都已出盡渾身解數,第5局點打好呢,抹抹汗後,吾多想,一於搶攻.先取5:0換位,9:3,10:6,11:6,以3:2勝出
總叫順利.坐亞望冠

最終爭冠軍,對方是一個15歲的中學生,之前亦看過他當日水平,要嬴絕非易事.他打右手橫板兩邊反膠,弧圈打法.
第一局他未應我打法,我以11:6取勝
第二局他開始上力,兩邊兩攻,我又食發球,輸6:11
第三局大家拉鋸,但自己還差一點點,輸9:11
先嬴首局,再連輸兩局,不太好受,但又無太多想法,唯有見球打球.
第四局自己進攻亦少,得分大部分都是對方打失,輸到6:10,心諗盡埋少少力,輸亦無憾,幸運之神似乎站我一方,終於追至10:10,來回了兩三次,竟然比我追番第4局,2:2平手
第五局,其實我都想不到對策,只是發球食少一點,相持時間增加,竟然再一次輸到6:10,心理壓力前受未有的大,好彩又追番到Deuce,不過今次來回兩三次,最終我食了他的重上旋發球結束整個比賽.

總結,自己算打得不錯,可能環境不算大,溫度不會太低,熱身後打到平時的7-8成,雖然不知道甲C比賽算是什麼程度,但我已好滿意.自己已經不再年輕,總共打了4個半鐘,30局,確實有點吃不消,最緊要中途只靠飲品補充水份,是不足夠的,如果有朋友會參加這類型比賽,一定要預備充足.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

無打20年,剛打番9個月.要視乎體力回復未,因為昨晚打完真係抽筋,依家都週圍酸痛,
引用:
原帖由 朱世赫 於 2018-3-12 19:56 發表
原來你係高手 咁下星期去B

恭喜恭喜  

犀利!恭喜五隻蟻!

回復 3# 的帖子

Cap帽調轉戴的那位嗎?

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2018-3-12 20:43 發表
Cap帽調轉戴的那位嗎?

回復 8# 的帖子

兩個都粒仔係非常消耗體力,好彩險勝.

回復 1# 的帖子

恭喜五隻蟻兄

跟你交手那位香港退休伯伯,是否四眼、肥肥地、相持強、正手粒仔、反手配横打?

回復 11# 的帖子

他沒帶眼鏡,Cap帽調轉戴.,不過係中直正手388C1,背面反膠開波及橫打(不過好少用),

回復 12# 的帖子

我以為是我認識的一位球友,他發急球好快,但不戴cap帽,應該不是

回復 1# 的帖子

你張「哈哈笑」樣好好笑~

Hody

恭喜
昨天己逝,明天是謎,忘記背後,努力面前.

恭喜五支火柴
<-->
.

多謝各位,我會繼續努力打上去

溢籍詳交

回復 20# 的帖子

日直丸型正膠

add oil
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

發新話題