29 12
發新話題

女子今年還打丁組,你地點睇

女子今年還打丁組,你地點睇

有位成年女子12年積分已達355,今年還打公開賽丁組,是否公平呢?有人認識她嗎?可能是冠軍嗎?
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

分數好重要?只要你有實力,0分也可以贏,冇實力,比1000分都冇用。

如果內地高手來港,都係0分打起,咁佢打男戊/女丁又公唔公平?

上次我個女對一個零分,她是前國家隊的 ,不過她無來。

移民就係咁,鬼叫中國就係隔離
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

唔明佢2012年就有355分,依家判佢沒排名

最高排名曾經達到全港ALL50多,積分430多

係未好耐冇打乒總賽,所以凍結排名 ? 到打返時又點計 ?
乒超領隊 : 雄昇球會

蘇致都係新來港,可以好快入港隊啦!

長打長友

「球」學不是求分數
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

正面啲睇,對着一位分數髙但好耐沒有比賽的球員,是取分的好機會。

引用:
原帖由 bose 於 2018-1-30 22:15 發表
編賽程時佢應該未夠分, 高手300多分勝你 總比高手零分勝你好
比賽抽簽好重要
但佢依家正系0分,又系高手

[quote]原帖由 Dixon 於 2018-1-31 17:08 發表
回復13#問題系分數高既高手功底肯定唔錯,比賽前練番哈好快就進入狀態,又系0分,取分的好機會?相反吧

引用:
原帖由 bose 於 2018-1-30 22:15 發表
編賽程時佢應該未夠分, 高手300多分勝你 總比高手零分勝你好
比賽抽簽好重要
如果真系按300多分計,佢就應該打乙組了,就算按新規80%計分都要打乙組丙組之間吧。更可況佢曾經系全港排名50多名,相等於依家既500分左右水平。

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2018-1-31 22:31 發表

你又唔係對佢 liness" />
我朋友個女同佢1/16區,如能過佢個關,或能進前四,不過估計凶多吉少啰。

好多前男甲,男乙冇註冊一年以上由男戊打起都輸啦(前女甲,女乙冇註冊一年以上由女丁打起都成日輸,可見其實香港的新一代乒乓水平很高的,而今次女丁冠軍都未必一定是344號

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2018-2-1 17:13 發表
好多前男甲,男乙冇註冊一年以上由男戊打起都輸啦(前女甲,女乙冇註冊一年以上由女丁打起都成日輸,可見其實香港的新一代乒乓水平很高的,而今次女丁冠軍都未必一定是344號
想問問2012年前的比賽是否好容易拿獎

引用:
原帖由 金科玉律 於 2018-2-3 21:54 發表

想問問2012年前的比賽是否好容易
我見過某2012或2013年的女乙攞獎的,跟住冇打乒總幾年,去年打番乒總團體賽,俾個小學生打到一棟都冇,有云:波三日不練自己知,十日不練對手知,一月不練觀眾都知

引用:
原帖由 金科玉律 於 2018-2-3 21:54 發表

想問問2012年前的比賽是否好容易
2018的香港整體乒乓水平當然高過2012很多,2012的女乙而現在又過了25歲都仲係女乙真係所剩無多

由呢幅圖可見,現在女乙以上的180人,有108人都係21歲以下的,可見香港乒乓球壇長江後浪推前浪的情況的多厲害
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

29 12
發新話題