發新話題

[膠皮討論] 點解長膠會超厚?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

點解長膠會超厚?

朋友說

我塊長膠昨被量出2.3mm,不合格,

我不明白,明明買時,標明只有1.5mm,莫非貼了專用膠紙變厚,就變成超標?咁好唔合理~

下次比賽,我是否又要換冇膠低?齋用膠水,好快又甩,。。。
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

回復 1# 的帖子

真係唔明,TibharGrassDTec OX,買咗1.5個月用butterfly專用膠纸,旺角某乒乓店店主幫我貼,冇任何改動,咁都超

買時標 1.5mm 係指海綿厚度

賽前量到 2.3mm 係指超出 4.0mm 既全體厚度=面膠+海綿+膠水/膠紙,或者 2.0mm 面膠+膠水/膠紙

TibharGrassDTec OX肯定唔止1.5mm。手上没有卡尺,用2塊OX叠埋一齐同Tibhar Aurus2,1海绵反贴一样厚,估计接近2,0。因此如果用胶纸或搽多几层胶水就好容易超厚。

洪华山

回復 1# 的帖子

是OX冇海棉,店主同我量度過,顆粒是1.5mm,貼專用膠紙後量過也達標,可打比賽

我最初是用膠水,但打一次已甩,補完又補,搞到又殘又缩,唯有買塊全新比賽用,

為免又甩,才用專用膠纸,打咗1個月,只係一個邊位少少甩,

比賽最初兩圈即場度,冇問題,去到第4round用機全体驗板就略超厚,但不嚴重,可以打,但要簽名。

請問各路高人,是否以後比賽,只能用膠水,要撕走專用膠紙?

1.5mm 只糸講突出直粒的高度
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

量度膠皮厚度部機,其實都唔係乜野精密儀器
reset零讀數時,如果張台面唔平,絕對會影響,
佢地成日話超過0.0幾,應該用D再專業既儀器
初賽時用果把呎,直頭攪笑

顆粒高度=1.5mm不代表合格
+底皮+膠水(或膠紙) 要不超2.0mm

回復 1# 的帖子

今日去了乒店修補塊長膠,由於塊膠在比賽時被大會起了出來驗,邊位一隻尾指咁長貼唔返,本來想換專用膠紙,但起唔到出來,唯有買塊新的長膠+專用膠纸,盛惠308元😢(已經係我3個月以來第三塊TibharGrassDTec OX,冇海棉特別難打理

換新膠+butterfly專用膠紙後,用量度器量度,1.9mm達標

店主示範,原來大力放部機落塊膠,會去到2.1。但正常慢慢放下去,就1.6至1.9,他説放機的力度,也影響量度

發新話題