26 12
發新話題

貓書:弓起我的朋友 Jimmy

貓書:弓起我的朋友 Jimmy

Mr J  已經不是小朋友了,在一年前一個馬鞍山球區無意認識了他,但跟我不同他對打波好認真,好好學。可惜在沙田比賽,在乒總比賽,或者在區賽都多次首場出局,后來我建議他打長膠,因為我們都是成年人,要練氣練波不是那麼容易,朝頭早又要番工,返屋企亦要照顧家人,長膠的好處是可以借力打力,可以由好轉變到無轉或反轉,無可否則是比賽急攻近利的打法,當然若你不懂長膠一樣會先死在自己手上。這數月來比了唔少意見佢,亦跟他練過2-3次波,也帶他到歌街不同的球局,而他很好努力每晚打論壇不同球局,有2468, 有MYM,有smallstar, 亦有龍恆,乒匯,偉裕,今日在乒組終於過了兩關,雖然未能入到 64 ,但對於他亦是新的開始,期望他能更進一步,下次在區賽打得更好。
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

回復 1# 的帖子

Jimmy加油

Mr J 努力 + 貓哥背後發功 + 論壇球局

希望有緣要會一會呢位球友

回復 1# 的帖子

多謝咁多位球友,特别係貓兄,其實可能好多位都在球局交流過,真係好多嘢想講。。。

打返波1年半,經歷好多。。。

前年暑假,忽然打返波,自己苦練三個月,膽粗粗報名參加3至4個分齡比賽,結果差不多全部直落三局首圏出局

用咗一年時間練波,去打球局修練,今年暑假再參加,打咗3至4場比賽,大部分打至第5局決勝局輸,輸係因為接發球差,同心理質素不好,多次先赢後輸,始終破唔到「首圈出局魔咒」

曾經想過唔再參賽,因為覺得自己點打點練都冇用,技術差,就點打都係咁

回復 1# 的帖子

嗰個時候,貓兄建議我「入邪」,教我改打長膠,我用了3個月時間,學擰板、學拱、擺、閘、刮,一切由零開始。。。

長膠不同反膠,是另一種打法,没有高速的拉球,是借力打力,就像打慣少林功夫,拳拳虎虎生威,忽然改耍太極拳,化盡一切剛猛攻擊,再忽然來一下詠春寸勁

長膠要亮板、鎖手碗、練手感、以守為攻,我不斷去練、去問、去打球局,去試不同人,努力去苦練3個月

到比賽前半個月,我平均一星期打5至6日,返工前打,難得返早更,收工夜一夜又打,有機會去高手如雲的球會球局,飯都唔食跑住去,可以打到一半(1.5小時)都要打,不怕比人炒,只求有得著

到比賽前一刻,其實我仲好怯,手有D緊,好怕「魔咒」再現

我賽前周圍同人講「要過三關」,唔係囂,亦冇本錢囂,其實係迫自己打好D,因為講咗出去,收唔返,第一場就輸會好瘀。。。

回復 1# 的帖子

終於打完,計埋首輪輪空,第四圈才出局,在全日分組最後一round才敗給上屆64強之一,賽事800多人參加,打入128強,不辱矣~

其實身心都很疲累,返工情況下,過去2個月,平均每星期打4日波,賽前一周連續打了6日波,每日最少2小時,前日休假,打足4小時。。。

小休一日咁多,會重新檢討自己,希望打得更好,技術繼續進步,下一步做好「擰板更快」、「練好横打」、「拱要有力」、「擺要更短」、「閘要更刁轉」。。。

下個目標是年中各區分齡賽、以及今年内其他公開賽~

各場賽事戰果
第一輪:輪空
第二輪:直落三局勝11:2。11:3。11:4
第三輪:勝3:1。11:5。8:11。13:11。14:12
第四輪:輸0:3。6:11。3:11。8:11

回復 1# 的帖子

最後要感謝以下咁多位曾經教過我高手、陪我練波嘅球友、以及球局主持人,包括:貓兄、Alex、fred、梁教練、偉兄、豪爸、Kelvin、Kitty姐、Mym、細周生、Kenneth、2468、明哥、SK、Michael、太陽之子、TUNG兄弟,以及一眾在球局跟我練習的球友。我會繼續努力

好野~好野~見過你~
                                  ~休息下~~~

加油啊! 支持你!

Jimmy 加油

看到佢突於0的突破 坐在遠處倍感安慰
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

回復 15# 的帖子

首場勝利一刻,成個人鬆哂

回復 14# 的帖子

感謝SaSa~~~~

回復 13# 的帖子

Thx 多謝你幾次陪我特訓