發新話題

浸會大學事件你們點看?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-25 01:33 發表
得30%合格丶請想一想,係學校專登唔比學生合格?定係真係唔達標?
如果普通話真係唔掂丶學校都應該比學生合格?
學校本身已有普通話試考丶作為學生應該做番自己本份去完成佢丶而不應選擇逃避或 ...
话比你系專登唔比人合格,连被考官评价为「表达流畅」的学生,仍因各种离奇原因不合格,例如「语气不符角色设定」。我唔知点解,系咪想洗走有独立思考的学生,而且学生会循各种不同渠道向校方表达诉求,仍は法动摇有关毕业规定。

今次奇奇怪怪,而且は限上网又系由建制组织放片,总之有钱就去第二到读

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-26 23:51 發表
僭建問題不只某高官せ某議員也有及大部份香港地方也有.
边位議員?你讲毛議員个个车房,你识唔识分僭建同装修改用途,唔怪之得比人叫港

引用:
原帖由 日橫直削 於 2018-1-26 23:16 發表
宏觀整個香港的價值觀,似乎香港人已經習慣選擇性把某些事情放大看,把某些事情縮小。
我都是老餅,以前我們這一代處事方式偏向大事化小小化無,可是,現在大家都把一些事無限大,千夫所指。

香港某高官的僭建問 ...
其实唔明个个系你呀,跟建制食饭就杀人放火金腰带,你批评制度就大声讲野都は尸骨

引用:
原帖由 rckw 於 2018-1-27 00:34 發表
據我理解,豁免試係俾D精通普通話的同學考,証明自已的proficiency in mandarin (一時想不到要點譯)... 合格者先可以免修讀普通話課程..

如果粵語/普通話字句都分唔到,其實點有資格考豁免試?

就算口語測試讀 ...
我明白你意思,但个重点系唔对称呀;即系当你可用英文12班入大学或用本校的TOEFL 675 入

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-27 00:44 發表
是不是僭建?自有公論
老实讲,你觉得呢?
我以前都觉得系公道自在人心,唔洗嘈,但自从沈校长引用錢穆先生「你是中國人」來批評中大学生,我就明白公道自在人心跟本就系极权用来宣传

發新話題