發新話題

浸會大學事件你們點看?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

講咁多 不如大家試下做呢題
咁多位大人咁鍾意普通話 不妨黎研究下
我同班大陸同學都唔識答
呢題只有兩個答案

Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

同意分開兩個問題處理,一是學生態度問題,二是普通话考試列為畢業必要條件及合格率低是否合理問題!凡事要看雨面才全面。似乎坊間大多集中注視前者而忽略后者!君知冰凍三尺,非一曰之寒!

回復 42# 的帖子

說的有理,個人認為還要分清什麼為學生,什麼為老師。面對同一件事,身份不同處理的態度和方式也有差異。
罵人,講粗口,霸道,占據,衝擊,等偏激的粗暴方式肯定是不正確的,願於接受處罰是負責的表現,越多的回辯反而越讓人覺不知錯。
學校是教育的地方,影響力不一般,教育是老師教導和培育學生(主導的是老師)

教育,通常有廣義和狹義兩種概念。廣義的教育泛指一切傳播和學習人類文明成果,即各種知識、技能和社會生活經驗,以促進個體社會化和社會個性化的社會實踐活動,產生於人類社會初始階段;狹義的教育專指學校教育,即制度化教育。廣義的教育則包含社會待人處事的方方面面,例如家教、禮儀等文明與社會的教育。
強人
凡事有計劃,
做人更充實。
強健好體魄,
生活有品質。

引用:
原帖由 gx7615 於 2018-1-25 11:06 發表

我同班大陸同學都唔識答
呢題只有兩個答案
答案 1 & 3

回復 40# 的帖子

我意思係丶世界有太多你不喜歡嘅事丶而你又無辦法改變嘅丶唯一方法係自己民族自強不息丶對抗逆境丶而不是膽怯同逃避.
還有可笑嘅不是中國人丶最可笑係不認自己係中國人嘅人.

引用:
原帖由 君子好球 於 2018-1-25 11:43 發表
說的有理,個人認為還要分清什麼為學生,什麼為老師。面對同一件事,身份不同處理的態度和方式也有差異。
罵人,講粗口,霸道,占據,衝擊,等偏激的粗暴方式肯定是不正確的,願於接受處罰是負責的表現,越多的回辯 ...
衝擊點會係不正確呢,當和平理性爭取唔到合理既野,就要激烈抗爭。呢個係常理。

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-25 09:33 發表
咁點解香港硬性規定中英數係主科?反正科科都要讀丶點解係要設定中英數為主科?又點解英文係國際共通語言?而不是普通話或廣東話?
又點解大家又心咁命底學英文?點解唔反對佢?
我心想,如將來國際共通主流語言有得 ...
我好興幸自己唔係中國人

回復 46# 的帖子

我不認同這想法丶這只是一廂情願嘅想法丶宏觀香港激烈抗爭嘅後果丶是得到嘅多?還是失去嘅多?
請細心想想吧!年青人

回復 47# 的帖子

咁你係?

[quote]原帖由 KKFan 於 2018-1-25 13:01 發表
我不認同,講完。

後生仔丶始終都後生仔

引用:
原帖由 gx7615 於 2018-1-25 11:06 發表

我同班大陸同學都唔識答
呢題只有兩個答案
答案1和3

只要多留意文章,不管香港也好,内地也好,绝對唔難,問题係你有冇心去睇去讀,現在90後00後出世就係睇圖唔睇字,whatsapp打错字唔緊要人地明就得的心態下,連簡單中文都會錯,亦引證我之前所講,科技進步,但人在退步,苦的只係一般年青人

回復 50# 的帖子

反正你不認同我丶我不認同你丶這裡是乒乓論壇丶不如我同你激烈D,在球技上一決勝負丶誰勝就誰聽誰的?

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-25 13:22 發表
反正你不認同我丶我不認同你丶這裡是乒乓論壇丶不如我同你激烈D,在球技上一決勝負丶誰勝就誰聽誰的?

回復 55# 的帖子

論壇規條是不談政治丶不好深究這問題了

回復 53# 的帖子

好提意
痛痛快快打番場好過啦
反正論壇有老師有校長,又有學生,分兩隊砌過

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-25 13:22 發表
反正你不認同我せ我不認同你せ這裡是乒乓論壇せ不如我同你激烈D,在球技上一決勝負せ誰勝就誰聽誰的?
好 無問題,打下波無所謂

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-25 13:13 發表
後生仔せ始終都後生仔
岩既 呢件事其實都係世代之爭

同學友愛尊師重道..

發新話題