發新話題

浸會大學事件你們點看?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
既然浸大要考普通話,我建議內地生都要考廣東話,一來又可以幫佢地融入社會。。。

校方一直冇提出過任何具體方案 本地生要讀普通話先可以畢業 內地生同外地生冇任何相關要求就可以畢業 到底點解要咁樣設計 理據係邊 近十年都冇答案

Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

開個粵語書寫能力試,3成合格率都唔知有冇

有興趣可睇下liness" />liness" />liness" />liness" /> liness" />liness" />liness" />liness" /> liness" />liness" />liness" />liness" />https://www.youtube.com/watch?v=ZIa_aGeg38Y

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 zeio 於 2018-1-25 00:05 發表
開個粵語書寫能力試,3成合格率都唔知有冇
你會唔會用粵語書寫?

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

回復 20# 的帖子

白金有时不到30%合格率,钻章不到10%
強人
凡事有計劃,
做人更充實。
強健好體魄,
生活有品質。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-1-25 00:10 發表
有興趣可睇下liness" />liness" />liness" />liness" /> liness" />liness" />liness" />liness" /> liness" />liness" />liness" />liness" />https://www.youtube.com/watch?v=Z ...
我覺得個評論節目算係幾公道,校方多年都無正視問題,迫到學生要反面。同埋時代變左啦, D人剩係集中係果一個粗口字同埋學生大聲,但係成件事前因後果根本好少人去了解過。

得30%合格丶請想一想,係學校專登唔比學生合格?定係真係唔達標?
如果普通話真係唔掂丶學校都應該比學生合格?
學校本身已有普通話試考丶作為學生應該做番自己本份去完成佢丶而不應選擇逃避或想埋些歪理丶想佢取消佢,唔好比普通話難到你哋丶爭氣D喇丶後生仔

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-25 01:33 發表
得30%合格丶請想一想,係學校專登唔比學生合格?定係真係唔達標?
如果普通話真係唔掂丶學校都應該比學生合格?
學校本身已有普通話試考丶作為學生應該做番自己本份去完成佢丶而不應選擇逃避或 ...
话比你系專登唔比人合格,连被考官评价为「表达流畅」的学生,仍因各种离奇原因不合格,例如「语气不符角色设定」。我唔知点解,系咪想洗走有独立思考的学生,而且学生会循各种不同渠道向校方表达诉求,仍は法动摇有关毕业规定。

今次奇奇怪怪,而且は限上网又系由建制组织放片,总之有钱就去第二到读

校方某部門另有目的

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

讚成分開睇學生點表達不滿同為何一定要普通話先可以畢業。
前者只能講句用錯方式,後者會覺得唔公平,點解一定要普通話?
事情發展到而家,視線已被轉移,好似冇人再關心後者。

縱觀浸會大學事件,其實本質上只是一班學生做出一些學校以及社會人士不接受的行為,例如講粗口,對老師不禮貌等等。

講真,哪個成年人年輕時未輕狂過,未做過錯事呢?小時候做錯事會俾人鬧,會接受懲罰,但罰完之後,師長總會給我們改過的機會,從來冇人想將做錯事的人一鋪清袋。所以我們以前就是在做錯,改過,不斷歷鍛煉之下成長。

但浸大学生的情況並非如此。事件曝光之後,他們不但受到校方懲罰,更受到公眾抨擊,只是因為一次不被接納的行為,便給所有人扣上帽子,以及一些難以磨滅的負面標籤,這個做法,和給他們一鋪清袋有何分別呢?

個人而言,浸大學生對師長無禮及不尊敬,我是不認同的。但以教育學生的角度而言,懲罰的目的是要他們知錯,之後改過;還是知錯後,然後永遠無機會做番好呢?

問題引起廣泛討論是同學門既態度,本人認為學生於學校就是學習和學做人,喺學校既老師就是要應該一定尊重,表達問題,意見唔係佢地想點就點,各色對調……如果是老師用相同語氣和詞語去質問相關同學點解唔合格,父母唔比佢地出街玩而學生用相同語氣去質問父母,是非曲直已經一目了然
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

最令人失望是他們所謂道歉記者會…話自己是口誤?幾小時既處處逼人,粗口,包圍…相信這只會令社會更唔同意他們的
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

咁點解香港硬性規定中英數係主科?反正科科都要讀丶點解係要設定中英數為主科?又點解英文係國際共通語言?而不是普通話或廣東話?
又點解大家又心咁命底學英文?點解唔反對佢?
我心想,如將來國際共通主流語言有得洗一次牌丶我寧願選擇我唔咸唔淡嘅普通話丶點解?因為我係中國人

大學生已成年人了應該知道對錯、自已付責任

但有個中醫學生還在接受採訪推卸責任,就不太好

唔係解決問題,係想把事件發酵

令校方難以處理事件變成政治化

好多大陸 不論北方南方大學都冇呢個畢業要求
可能佢地唔係中國人

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

發新話題