發新話題

浸會大學事件你們點看?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
宏觀整個香港的價值觀,似乎香港人已經習慣選擇性把某些事情放大看,把某些事情縮小。
我都是老餅,以前我們這一代處事方式偏向大事化小小化無,可是,現在大家都把一些事無限大,千夫所指。

香港某高官的僭建問題,連他自己都承認了,即是問題已經存在已經錯了,大家便要包容他,他是香港法律的首長,年薪幾百萬都是市民付款的,他的行為不是更需要為社會負責嗎。何以包容?

反觀,學生對長輩講粗口,學生都承認了講粗口的錯誤,這又為何不可以包容呢?難道法律最高負責人的責任會比學生少嗎?的確,學生因考試不合格對長輩講粗口,是一個錯誤做法,我亦不贊同這個做法,學生錯,是否代表校所做的一切都是對的?

其實現在可悲的不是司長,不是學生。

而是我們正在討論的香港人,為什麼現在大家的想法都是非黑即白,你錯就一定是我對,這些價值觀應該存在嗎?
只許州官放火不許百姓點燈這個想法,什麼時候被植入了我們香港人的思考裏面?

最可笑的是,有人說個考試有問題有教育機制解決。
以我了解度,浸大不少學生已作出口語,書面投訴及建議,所有按機制的方法都無法解決問題,試問仲有人會相信機制嗎?

回復 105# 的帖子

唔信丶還可以點?有無好建議?
我有少少見議丶年青人現皆段好好努力讀書丶將來加入政制體系丶或有希望改變.

回復 103# 的帖子

僭建問題不只某高官丶某議員也有及大部份香港地方也有.

引用:
原帖由 日橫直削 於 2018-1-26 23:21 發表
其實現在可悲的不是司長,不是學生。

而是我們正在討論的香港人,為什麼現在大家的想法都是非黑即白,你錯就一定是我對,這些價值觀應該存在嗎?
只許州官放火不許百姓點燈這個想法,什麼時候被植入了我們香港人 ...
大家只是理性討論丶集思廣益

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-26 23:51 發表
僭建問題不只某高官せ某議員也有及大部份香港地方也有.
边位議員?你讲毛議員个个车房,你识唔识分僭建同装修改用途,唔怪之得比人叫港

據我理解,豁免試係俾D精通普通話的同學考,証明自已的proficiency in mandarin (一時想不到要點譯)... 合格者先可以免修讀普通話課程..

如果粵語/普通話字句都分唔到,其實點有資格考豁免試?

就算口語測試讀啱哂每個字、但係語調感情不對,我都唔敢認同佢係掌握哂普通話應用,因為佢只係唸書唸字,唔能夠反映佢可以用普通話流暢表達自己..

回復 109# 的帖子

是不是僭建?自有公論

引用:
原帖由 egghead1969 於 2018/1/27 00:39 發表
有得睇 sample ,自已睇
https://m.facebook.com/minnie.lm/posts/10156158767708552
難到爆.

不過我覺得,唔係「用一個考試去豁免另一個考試」,而係「用一個考試去豁免修讀一個課程」

引用:
原帖由 日橫直削 於 2018-1-26 23:16 發表
宏觀整個香港的價值觀,似乎香港人已經習慣選擇性把某些事情放大看,把某些事情縮小。
我都是老餅,以前我們這一代處事方式偏向大事化小小化無,可是,現在大家都把一些事無限大,千夫所指。

香港某高官的僭建問 ...
其实唔明个个系你呀,跟建制食饭就杀人放火金腰带,你批评制度就大声讲野都は尸骨

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-26 23:37 發表
唔信せ還可以點?有無好建議?
我有少少見議せ年青人現皆段好好努力讀書せ將來加入政制體系せ或有希望改變.
你加入左去只會被迫同流合污不會有改變

回復 115# 的帖子

如堅持自己信念丶又怎會呢

引用:
原帖由 rckw 於 2018-1-27 00:34 發表
據我理解,豁免試係俾D精通普通話的同學考,証明自已的proficiency in mandarin (一時想不到要點譯)... 合格者先可以免修讀普通話課程..

如果粵語/普通話字句都分唔到,其實點有資格考豁免試?

就算口語測試讀 ...
我明白你意思,但个重点系唔对称呀;即系当你可用英文12班入大学或用本校的TOEFL 675 入

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2018-1-26 14:11 發表
唔會仲有人認為學生係啱嘛?

品格比成績重要,要解決問題,先要互相尊重。個個一考試唔合格就走去嘈,咁同考車牌唔合格,而瞓馬路嗰位女士有咩分別,仲話係大學生?
學生去曹係咪唔岩,在於有無理據。我根本唔care佢地講個一個粗口字。因為佢地係去示威抗爭唔通態度仲要恭恭敬敬?我睇唔到有咩錯。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2018-1-27 00:51 發表

其实唔明个个系你呀,跟建制食饭就杀人放火金腰带,你批评制度就大声讲野都は尸骨
師兄一語中的。這就是香港的悲哀

引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-27 00:56 發表
如堅持自己信念せ又怎會呢
咁師兄應該加入共產黨,試下改變呢個橫行霸道殺人如麻既政黨比我見識下。

回復 120# 的帖子

我老了丶同只係一名口水佬丶口水多過茶丶共x黨唔收我喇,同有些字眼你要改一改,規條是不可出的,你早些休息丶保重身體

超人 都唔知係咩人,我都睇到他的說話,好有問題,自己寫完又del,kkfan兄所指言語已搵唔到

睇咗豁免題目,甲,乙部好簡單,但丙部佔70%,對母語非普通話的人學生來講,真係唔易答,丙部似考反應思維題多過考普通話程度的題目,的確題目有改善空間,個人睇法。很多港人普通話真的很普通,都很正常,不需要用既話,唔識講好正常。但既然你揀咗間學校,又短期改變唔到學校制度,都係搵個方法解決問題先,考三甲易過校內試,又可以豁免,都可以試下。。。

我冇睇片只睇咗文字,可能斷章取義,我的觀點:
1.你企出來表達觀點,意見,係好有勇氣,我睇完份卷都覺得出題方式有改善空間,但決不認同講粗口,受過高等教育的大學生在公眾場合講嘢不應如此。
2.嗰位抗議完,又話自己要去(內地)做Intern一年
3.講返乒乓球,有冇人唔認同,內地來港教練平均水準比香港教練要高,冰凍三尺非一日之寒,人哋付出都多好多啦,你會唔會因為教練來自內地而不搵他/她教?好多人返深圳練波都說明到d情況啦,就算長期喺香港練波的,都有唔少搵內地教練教,始終乒乓球最高技術水平目前還在內地。講到此,係想講,你想由邊處羅到好處,都需要接受它的好同唔好,我贊同發表意見提出對唔好之處的改進。但一面表達抗拒它,另一面又要去羅它比你的好處,好似不太好。
4.諗緊個問題,以後學生代表在公眾場合發言,是否應表明身份(國籍)先,大家都可以衡量下自己利益,人哋可能有大把出路,你有嗎?
引用:
原帖由 KKFan 於 2018-1-26 16:37 發表
米奇老鼠兄:原來超人小朋友,有2兩個胡言亂語留言,可能被管理員删了,可能另你對我產生誤會,我真誠和你説聲對不起.

發新話題