發新話題

真係用教波搵食。。。。

真係用教波搵食。。。。

大家都知我老鬼,講明,我雖然有教練牌,教過隊,但全部義務,趁現在機場捱緊巴士返將軍,講下真係教波搵食,講下歷史,大家,特別係後生仔,真係考意清楚。
乒乓球教練牌,乒總有左好多年,但以前,其實無咩用,因為其實搵唔到食,最多part time 去社區中心教波,我記得真正教波開始搵到食,要數到2002,03年左近,第一間,開宗明義應該係乒乓世界,當時經濟唔好,租金平,佢地租左灣仔一個閣
仔教波,呢個閣仔有個落地玻璃窗對住行往入境處人來人往既天橋,所以好多人都知,咁真係好多搵佢地教,當時兩個老板我都識,都係名將,2002係咩野年代?係搵食艱難年代,失業率好高,佢地檔野,真係搵到錢,唔止搵到食,咁後來,好多人失左業,當時真係裁員裁到人心皇皇,就教波,又真係好多人比仔女學多樣野,以便搵學校,係2008個段時間,真係乒乓球知既黃金時代,唔止教,仲開埋球館,唔止失業教,連大學畢業都教。。。,不過教波又真係搵到錢,我識個教練,教左國內香港幾層樓。

但自從乒乓球由興趣變左搵錢工具後,武林就從此多事了,拖糧,少事一宗。吞埋你股份,好朋友反目,男女朋友分手,連恐嚇都發生過。。。。
當年乒乓球黑暗年代,其實只係兩間球會,雅健同匯俊,當時搞手真係為與趣,邊有咁多黑暗野?
如果你一畢業就全職教波,真係想清楚,教波唔係無成本,其實你係用緊你既青春,教波唔係一個資歷,你做會計十年,係資產,搵工會易左,教波十年係負資產。。。,而且行頭窄,是非又多。。。。
條龍翔道巴士震到打唔到字。。。唔打啦。

本帖最近評分記錄
  • 145 +1 精品好帖 2017-10-26 01:18
  • 乒乓在線 +3 多謝分享 2017-10-25 23:48

萬達叫唔叫球館呢?係乒乓世界之前,恕我識野少,我真係唔知萬達張台,除左比人試板之外,仲比人教到波。許素紅個球館肯定後過乒乓世界。但佢次前,私人教,我就唔敢講了。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-10-26 11:00 發表

大概1994以前香港基本上好似得2間賣乒乓用品的, 上萬達買東西很多時看到名人在教波。。。。
我由1982年開始去萬達買野,當年真係得一間,鄭生檔野係後期少少,其實你講係萬達教,唔係指個張台吧? 真係點教?

當年,乒乓球突然係2003,4年開始搵到食, 其中一個原因,係因為陰質教育基本,再加一生一體藝政策,就咁,好多學校要搞體藝,有咩野運動,地方少,安全,唔易受傷,又叫普及,可以係學校搞,唔駛BOOK場,型像有健康?就係乒乓球啦.

由學校帶隊,到引仰到私鐘既產業,真係好養活好多人. 所以我成日講, 大家唔好投訴乒總咁多, 好好維護呢個運動,個個都係乒乓球村既村民, 整臭呢個圈,個個擲件垃圾出來,條村無人入來住,一定影響到每一位村民.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-10-26 12:08 發表
萬達,金運樂,我都見過有人教波,不過唔係教波為主,主要銷售乒乓用品

乒乓世界2000年開業,新場2001年開業,一年多就結業,同期有奪標,係工廠大廈

之前係香港星,後改名新港星,許素虹個舊場(樓上有人跳樓)至轉新場.佢 ...
乒乓世界點會咁快執左?佢唔係工廈,係灣仔舊樓,我當年仲幫城大係仲度買野。
本帖最近評分記錄
  • laukwok +1 非常贊同 2017-10-27 08:34

發新話題