發新話題

[是非] 乒壇勞資糾紛

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
苹果係邊個原來大家一睇就知
打開波既波友果然醒

欠人錢,可以用民事告佢,不過,無地址,很難派票。不然,找收數公司上門收,最多米分多D比收數佬,他們有辦法追的。到時佢屋企人知道德比人追數,睇下佢好唔好玩。我唔知道,樓主故事真確性,不過,欠錢唔還,睇住收尾個幾年。

給10月24日註冊的 蘋果網友
1/ 你欠人幾萬蚊, 欲打算用幾十萬告人地損害你聲譽? 告唔入賠堂費都賠死你, 係未近來晚上看得太多壹號皇庭?
2/ 如果對方說的吾係事實, 放在論壇是一個機會比你解釋, 而不是恐嚇要對方收口, 這裏除了你我地都系舊會員, 吾好下下話打手
3/ 事件已在FB 傳得發熱, 如果突然論壇關帖更顯得你怕而不敢正視問題, 如果對方唔啱你可以還擊.
快D還 錢平息事件吧

我以前有朋友幫過佢教波,拖糧三,四個月係常事。你就要養家,人地唔使食飯咩?

回復 53# 的帖子

告誹謗罪,要告得入真係比較難。我都想睇下佢點告人

引用:
原帖由 atrix 於 2017-10-25 00:48 發表
潘sir 好像住深圳的
唔糸香港住
每日經羅湖 來香港教ball
黃家亮你便唔好攪事啦

不過這教練自稱香港隊前成員, 大家要攪青楚若只是入過青少年隊其實唔算是香港隊, 之前的羽毛球教練因此違反商品說明條例入罪。當然我唔識佢所以唔知答案, 不過見他在面書唱以前的拍檔有關中國球員的問題, 人品真的有保留。自己$14蚊租個場教波便自稱香港訓練基地, 聽完都笑左出黎。

引用:
原帖由 苹果 於 2017-10-24 18:56 發表
誰真誰假,估計只有他們自己知,旁人唔好評判。況且在網上隨意抹黑誰,都是要負法律責任的。
中肯一點說吧
1:如果這個教練真的拖欠工資,為什麼只欠你一個人的?他只有你一個助教嗎?
2:你說1.2.3.月的沒出糧給 ...
你點知教練無欠其他全職助教工資,就算係只欠一個助教人工,就係助教問題,乜理論
我兩個都唔識,除非叫入股是作,否則一睇就知教練問題

如果想大眾同情受害的一方,就千萬不要人生攻擊,因為只會適得其反,把錯的一方放過,所以「針對事」為主,謝謝。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 cto 於 2017-10-24 20:12 發表
管理員千萬別關帖香港是言論自由的
呢度係黑暗論壇喎

錢銀最好搞清楚,,,,,,,,

回復 57# 的帖子

佢搞事最勁架啦

這個帖卓朗只係將兩段公開fb對話貼在論壇中, 完全沒有人名, 但係睇返fb原文有人指名道姓說有人是廢青, 其實如果教練覺得畀人屈, 上嚟論壇講廢青冇幫我教過波我冇爭佢一分錢便搞掂, 其實欠債還錢天公地道, 人家有晒Whatsapp及錄音, 或者根本冇這件事 清者自清你都唔使緊張唔洗解釋, 我仍然相信乒乓論壇係光明, 我們應該享有言論自由, 如果你真係爭佢錢快啲搞掂出嚟講一句唔好意思週轉不靈大家會體諒

建議貓哥刪晒黃x亮的帖, 唯恐天下不亂

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 流浮山 於 2017-10-25 11:00 發表
建議貓哥刪晒黃x亮的帖, 唯恐天下不亂

今次是乒壇上的「黑白要分」非常嚴重事件,所以一定要好好處理,免日後有人再氾下同樣錯誤。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

管理員千萬別關帖
香港是言論自由的

引用:
原帖由 主席 於 2017-10-25 12:14 發表
管理員千萬別關帖
香港是言論自由的
言論自由是有很大的限制的

發新話題