發新話題

[是非] 乒壇勞資糾紛

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
有截圖有真相
<-->
.

欠債還錢天公地道,既然教練承認欠薪唔應該用搬屋無用做借口,又說氹人入股, 你間係咩公司入o羊股, 你要養家我亦要開飯, 建議當事人上來回應(如果是清白)

我都有朋友試過俾個位p教練叫入股 好彩勸佢唔好入

引用:
原帖由 atrix 於 2017-10-24 16:36 發表
是潘漢明嗎? 打削球那位
上fb睇就知了

空口無憑
僱主僱員
最好有合約
對身份証
雙方簽名作實
告到法庭
通常是幫勞方
薪水無得拖欠

會不會P教練都比別人拖欠人工?無論如何拖欠人工一定喺唔啱

誰真誰假,估計只有他們自己知,旁人唔好評判。況且在網上隨意抹黑誰,都是要負法律責任的。
中肯一點說吧
1:如果這個教練真的拖欠工資,為什麼只欠你一個人的?他只有你一個助教嗎?
2:你說1.2.3.月的沒出糧給你,那為什麼先出後面的,搞不明白
3:我們的whatsapp截圖對話框都是藍色的,你的怎麼全部都係灰色?這讓大家有點懷疑證據的真實性
4:如果他真係欠你人工,你可以走法律程序,而不是還那麼悠閒的係網站發表文章講呢的

回復 14# 的帖子

我都信該教練被人屈多點,教咗好多年波,人品係慢慢積累嘅。我們看一件事情係要用嗰腦

邊得黎咁多屈呀?全世界都知道有圖有真相,都算....仲有埋錄音

說真,本來我都不相信小朋友的片面之詞。但看到教練的回應,顯得閃閃縮縮,一再迴避及反攻擊他人,而非澄清,現在一看雙方言論便知龍與鳳,令人大趺眼鏡。

又可能教練有苦衷!只不過無論點都不應拖欠助教的人工。事到如今,如果能還清助教的人工相信此事暫且平息了,相信被拖欠薪金的助教也只不過是想討回薪水而非搞大件事。

回復 40# 的帖子

我唔係&#134449;教練,但係我倒覺得你係人地俾錢你,故意係呢度唱衰人了...

評論要中肯,像你這樣針對講,我唔知講咩好了⋯⋯

算了,大事化小 小事化無,雙方各退一步。
退一步海闊天空

[quote]原帖由 苹果 於 2017-10-24 19:41 發表
我唔係&#134449;教練,但係我倒覺得你係人地俾錢你,故意係呢度唱衰人了...

小朋友未有本事比錢我唱人,我們只是議事論事,我想你還是公開澄清吧,真金不怕火

我不是上來吵架,更不是你口中的所謂打手!我的本意是想令助教盡快拿到他的薪水而已。拜託你不要咄咄逼我才好

回復 36# 的帖子

就係用過腦就知果個教練唔肯出糧屈番個年青人啦
累積?潘教練係禁多年既人品真係有目共睹.並真係十分欽敬
年青人有禁大本事唔需要上黎將事件告知天下啦
就係因為佢無曬辦法先決定用呢個方式。
而且一個助教無啦啦會屈一個主教?個主教冇做過重要話人廢青之類重抹黑番個年青人。係一個教練既所作所為嗎?個教練禁無品真係希望佢教既學生並非如此

其實嗰個主教嘅”人品”大家有目共睹啦。我入左佢FB望左一眼,睇到佢又話一個教練咩不是國家隊球員之類的話,其實佢是否在踩佢嘅伙伴呢?

嗰助教好鬼可憐!遇人不淑

果位潘教練重唔出糧到時可能比人推上報真係唔好問點解
而且呢次拖糧事件可能係乒山一角。希望呢次事情有阻嚇性令各位教練有所警惕

我更希望那位年輕人助教能拿回屬於自己的薪水

發新話題