32 12
發新話題

以後仔女輸波唔洗再鬧,因為帶上心跳錶

以後仔女輸波唔洗再鬧,因為帶上心跳錶

小朋友比賽,有左科學方法,就是收集了心跳數據,就明白比賽時小朋友的一舉一動,情緒上的起伏變化,給分析後,家長就明白小朋友情緒上的理由及改進,不用再用觀察及個人自我執法,會更據有科學化的分析。
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

色靚
<-->
.

如有錄影同步功能就知道輸一分與嬴一分的情緒變化
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-10-9 11:17 發表
如有錄影同步功能就知道輸一分與嬴一分的情緒變化
即時下傳及分析數據,再問問當時發生乜野事,都係其中一種方法。

例如三局賽,頭局輸得好慘,數據表示胡思亂想,二局大勝,數據表示用到最高心跳,尾局中由大勝到僅敗,數據表示心跳放鬆左,當事人話局尾完全失去贏波信心所至。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

見個~家長講《含包橙》~給佢一隻好嗎?

引用:
原帖由 CXC 於 2017-10-9 12:10 發表
絕對超級高見

心跳錶還有一個重要,就是保護子女的身體健康,因為可以防止操練過度,而引致身體某部份過度勞損,從以受到損傷。

因為如果偵察到心率不正常,就要「停」…
本帖最近評分記錄
  • rckw +2 多謝分享 2017-10-9 15:27
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

輸場波要鬧
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

對~劇烈運動後~我都平静一下~心臟仔好更要

其實贏場波 但 打到受傷眼腫入院 反而要鬧
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

反而 老波骨 檢查心臟血壓 要帶…
醫生介紹一種24小時血壓心跳心電測貴量手錶
我以前好似要醫生寫信向健康器材店租戴一天拿24小時心臟血壓數據 ;

引用:
原帖由 CXC 於 2017-10-9 12:10 發表
我也見個~家長講《乜你腦補》~也給佢一隻好嗎?

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-10-9 10:47 發表
小朋友比賽,有左科學方法,就是收集了心跳數據,就明白比賽時小朋友的一舉一動,情緒上的起伏變化,給分析後,家長就明白小朋友情緒上的理由及改進,不用再用觀察及個人自我執法,會更據有科學化的分析。
http://c ...
你有否買,要多少錢。這個方法都不錯
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-10-9 15:46 發表

你有否買,要多少錢。這個方法都不錯
十年前開始有人推薦用,呀囡用緊 polar M430,~$1600,暫時只用心跳功能及跑步記綠距離時間和GPS,可以記綠全場比賽的心跳,及上轉至手機和電腦作分析,如果發現持續的最高心跳,就要改善佢。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

持續最高心跳會出現頭昏眼花,情緒失控,可以休黑。
計算方法是 220 減 年齡,再乘 80% 就是最高心跳,如果乘 60% 就是練習心跳,過左呢個數字人就會出現氣喘,要減番慢,唔係就會勞損,細路練到受傷就係呢個原因。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

好專業~~~~~~~~

唔怪之得~越緊張~我就矇查查~

如果有留意「馬龍對飯震東」今年德國世兵賽,頭六場馬龍應該用 60%心跳率去打,但與飯震東平手,未見甜頭,最後一局所以用到 80% 心跳率去打,作最後一競戰。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 CXC 於 2017-10-9 16:51 發表
唔怪之得~越緊張~我就矇查查~
運動人要留意自已,就算無心跳計,就要留意氣喘,流汗是否過大。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

32 12
發新話題